Sosyal Hizmet İçin Kitaplar ve Okuma Listesi

5

İyi bir meslek elemanı olabilmek, insanları daha iyi anlayabilmek ve nasıl yaklaşmamız gerektiğini kavramak kendimizi ne kadar geliştirdiğimiz ile bağlantılıdır. Sosyal hizmet, insan hayatına dokunan, hassas gruplarla çalışan önemli bir mesleki disiplin olmasından dolayı yalnızca okulda alınan teorik eğitim bu alanda etkin ve yetkin bir meslek elemanı olmak için yeterli olmayacaktır.

Sosyal hizmetin çalışma alanları doğrudan toplumsal sorunlarla ilişkilidir ve bu bağlamda hayatın içinde bir meslektir diyebilmek mümkündür dolayısıyla baktığımız zaman izlediğimiz hemen hemen her filmi/diziyi, okuduğumuz her kitabı sosyal hizmet bakış açısıyla ele almamız da olağan bir durum olacaktır.

Biz bu yazımızda sizler için birkaç kitabı inceledik ve sunmaya çalıştık. İşte o kitaplar ve içerikleri:

SOSYAL HİZMET ALANINDA YAZILMIŞ KİTAPLAR:

1.Adam Öldüren Kadınlar (Rümeysa AKGÜN)

Kitap kadın hükümlülerin kısa yaşam öykülerine değinmekle birlikte; feminist kuramlara, cinsiyete dayalı patikalar yaklaşımına, kadınları adam öldürme suçuna sürükleyen sebeplere değinmektedir.

Kadınların suça ilişkin bilgi ve deneyimlerine, çocuk ya da adam öldürme suçu sonrası cezaevi deneyimlerine ve buradaki tercih edilen baş etme yöntemlerine değinmenin yanında sosyal hizmet bakış açısı sunmak amacıyla Adli Sosyal Hizmet uygulamalarına da değinmektedir.

Sosyal hizmet alanında yazılmış okunması gereken kitaplardan biridir.

2.Baba Anneyi Öldürdüğünde ( Gamze ERÜKÇÜ AKBAŞ)

‘’ Türkiye’de Kadın Cinayetleri Sonrası Geride Kalmış Çocuklar’’

10 farklı kadının erkek şiddeti sonucunda katledilişleri ve arkalarında bıraktıkları 47 çocuğun yaşadıkları süreçleri ele alan bu kitap, gerçek hayatta yaşanmış hikayelerdir.

‘’ yetersiz politikalar, alınması gereken ancak alınmayan tedbirler, sesine kulak tıkanan kadınları ölüme götüren süreci ele almış bu kitap da sosyal hizmet alanında yazılmış önemli bir kitap olup özellikle kadınlarla ilgili alanda çalışmayı düşünen meslektaşlarımızın yanı sıra tüm meslektaşlarımızın okuması ve kitaplığında yer vermesi gereken bir kitap.’’

3.O Mutluysa Herkes Mutlu ‘’ Zihinsel Engelli Kardeşe Sahip Olmak’’ ( Aslıhan AYKARA)

Bu kitap bir yandan engelli kardeşe sahip bireylere benzer yaşam deneyimlerini paylaştıklarını görme fırsatı sunarken yalnız olmadıklarını hatırlatmak amaçlayıp; bir yandan da engellilik alanında kendini geliştirmek isteyen öğrencilere, genç akademisyenlere, araştırmacılara, başta sosyal hizmet uzmanları olmak üzere bu alanda çalışan tüm uygulayıcılar ile karar vericilere bilgi ve fikir sağlamak amacıyla kaleme alınmış.

 

4.Öldüren Erkeklikler (Dr. Gizem ÇELİK)

Bu kitap, kadına yönelik şiddet, eleştirel erkeklik incelemesi ve toplumsal cinsiyet konularına ilişkin önemli bir kaynak niteliğinde değerlendirilebilecek bu kitap aynı zamanda, hayata ve insana duyulan sevginin, kadının özgürleşmesine duyulan özlemin de bir dışavurumu niteliğinde kaleme alınmış eserdir.

5.Aslında Güçlü Değilmişim ‘’ Erkeklerin Ruhsal Hastalık Deneyimleri’’ (Sinan AKÇAY)

Ruh sağlığı ve erkeklik ilişkisini ele alarak ruhsal hastalığı olan erkeklerin yaşam deneyimlerini görünür kılmaya ve anlamaya odaklanmış bir kitaptır.

Sosyal hizmet alanında erkeklere yönelik yazılmış nadir kitaplardan biridir.

6.Söylemeye Korkmak ‘’Çocuk Cinsel İstismar Vakaları’’ (Figen PASLI)

‘’İncitilmiş çocuklara kendilerini değersiz hissettiren meslek elemanları olduğu gibi, onlara kendilerini değerli hissettirecek yaklaşımlarda bulunan meslek elemanları da vardır ve onlar her şeye karşın umudu canlı tutmaktadır.’’

Sosyal hizmet alanında yazılmış bu kitap da özellikle çocuk istismarına yönelik hizmetler sunan birimlerde çalışan veya çalışmak isteyen meslektaşlarımızın mutlaka okuması gereken ve kitaplıklarında yer vermeleri gereken önemli bir kitaptır.

 

 

SOSYAL HİZMET İLE BAĞLANTILI DİĞER DİSİPLİNLERDE YAZILMIŞ KİTAPLAR

1.Beden Asla Yalan Söylemez ( Allice MİLLER)

‘’ Üzerini örttüğümüz her şeyin altında kalırız’’

Yaşamımız boyunca ne yaşarsak yaşayalım bedenimiz onu dışa aktarır. Bu aktarım ya konuşarak olur ya da vücudumuz o durumu bir hastalık ile ya da kendine göre bir şekilde ifade eder.

Bu kitap, duygularımızın bedenimize yansımalarını, bastırdığımız acıların vücudumuzu nasıl etkilediğini ele almaktadır.

2.Beden Kayıt Tutar ‘’Travmanın İyileşmesinde Beyin, Zihin ve Beden ‘’ (Bessel A. Von Der Kolk)

‘’ Hiçbir ilaç kötü geçmiş bir çocukluğu düzeltmiyor.’’

Kitap, gerçek hayat hikayelerinden örnekler ile tüm ilaç ve çözümlerin tıkandığı noktada daha iyiye gitmenin farkındalığını yaratacak bir ışık sunuyor.

 

3.Güneşe Bakmak ‘’Ölümle Yüzleşmek’’ (Irvin D. Yalom)

Yazar bu kitapta ölüm anksiyetesine değinmekle birlikte ölüm korkusunun doğal olmasına karşın ölümün de doğal oluşunu ve herkesin ölümle karşılaşabileceğini anlatmaya çalışmıştır.

Yaşlılara yönelik hizmet sunan birimlerde çalışan veya çalışmak isteyen meslektaşlarımızın okuyabileceği, farklı bakış açısı ve yaklaşım sağlayacak bir kitap.

Editör Notu (Murat ÇAY): Bu kitap benim hayatımı derinden etkileyen derecede önemli bir bakış açısı kazandıran bir kitap. Ölüm, beklenen hatta bilinen sona adım adım giderken bir yandan da içimize sakladığımız o bilinmeze gidişin korkusunu hayatımızdaki önemini hatırlatıyor. Aynı zamanda bununla nasıl mücadele etmemiz gerektiğiyle ilgili somut olamsa da bize bir bakış açısı kazandırıyor.

4.Gilgameş-Endiku Yas Modeli ‘’ Ben-Sen Psikodramanın Ahlak Felsefesi’’  (İnci DOĞANER)

Doğaner bu kitapta; yas , yas tipleri, yas kuramları ve psikodramatik yas çalışmalarının temel ilkelerini farklı uygulayıcılardan örneklerle beraber kendi olgu örneklerini sunmuştur.

5.Bilişsel Davranışçı Terapi ‘’Temel İlkeler Ve Uygulamalar’’ (Prof. Dr. Hakan TÜRKÇAPAR)

Kitap hakkında bilgiler veremesek de mutlaka okuma listesinde olmasını dilediğimiz kitaplardan kendisi. Davranışı anlamak bizler için olduğu kadar herkes için önemli.

6.Bağışlanan Terapi (Irvin D. Yalom)

“Bu kitap size psikoterapi alanına niçin girdiğinizi hatırlatacak. Hastayı ne zaman kucaklayabileceğinizden ne zaman daha derin sorgulamaya geçebileceğinize kadar Yalom’un tecrübelerinden yola çıkarak kaleme aldığı gözlemleri sizi tuzaklardan kurtararak profesyonel açıdan daha da verimli hale getirecek.” Jill Lightner

7.Bağımlılık ‘’ Sanal ve Gerçek Bağımlılıkla Başa Çıkma’’ (Prof. Dr. Nevzat TARHAN – Uzm. Dr. Serdar NURMEDOV)

Bu kitapta, bağımlılığı ‘’ tedavisi olan bir beyin hastalığı’’ olarak tanımlayan Tarhan, bağımlılık konusunun türleri, bu konudaki koruyucu faktörleri ve her geçen gün gelişen tedavi yöntemleri ele almıştır.

Bağımlılık ile ilgili hizmet veren kurumlarda çalışan veya çalışmak isteyen meslektaşlarımız için okuyabilecekleri güzel bir kitap.

8.Kalıtsal Aile Travmaları ‘’Duygu Dönüşümleri’’(Halise BAYDAR BÜYÜKATA)

Aile dizimi aile ilişkilerindeki hakikatleri gösterip, aile fertleri arasında yeniden sevgi akışı sağlayan güçlü bir terapi yöntemidir. Bu yöntem bizi, yaşadığımız pek çok sorunun kökü olan aile sistemimizdeki düzensizlikten veya atalarımız adına dengeyi sağlamak için yüklendiğimiz yüklerden özgürleştirme potansiyeline sahiptir.

Bu kitap, kalıtsal aile travmalarını iyileştirebilmek için aile dizimi yönteminin neler yapabileceğini anlatıyor. Özellikle aile danışmanlığı/ aile terapistliği alanından uzmanlaşmak isteyen meslektaşlarımızın okuyabileceği güzel bir eser.

 

9.Çalınan Yarınlar (Steven LEVENKRON- Abby LEVENKRON)

‘’ Kadınların Çocukken Uğradığı Cinsel İstismarı Anlamak ve Tedavi Etmek’’

Güçlü vaka incelemeleri ve zekice analizleri aracılığıyla kadınların çocukken uğradığı cinsel istismarın çeşitliliğini ve sonuçlarını aydınlatıyor.

DİĞER KİTAPLAR

1.Kardeşini Doğurmak ‘’Türkiye’de Ensest Gerçeği’’ (Büşra ŞENAY)

Gazeteci Büşra ŞENAY ensest hakkında farkındalık yaratmak, toplumu konu hakkında bilinçlendirmek ve ‘’nasıl söyleyebiliriz’’ sorusuna cevap aramak için bu eseri kaleme almıştır.

  1. Babam Öldüğünde Ağlamadım ‘’ İçinde Bana Yer Var Mıydı Baba?’’

(Irıs GALEY)

Yazar bu kitapta kendi çocukluğunda babası tarafından uğradığı cinsel istismarı ve yaşam öyküsünü kaleme almıştır.

Ensest konusunda vaka örneği niteliğinde olan bu kitabı mutlaka okumalısınız.

  1. Şeytanın Çocuğu (Jerry COYNE)

Küçük yaşlarda bakımevine bırakılan ve ergenlik dönemini davranış bozuklığu olan çocukların gittiği bir yatılı okulda geçiren Jerry Coyne’un iç burkan gerçek yaşam hikayesi ve hukuk mücadelesi…

‘’benim hikayem, bir tek kişiyi bile adalet aramaya yüreklendirirse, bu kitap amacına ulaşmış demektir.’’ diyor Jerry Coyne.

  1. Kelepçe (Canan TAN)

Bir de Mine vardı aralarında;

Dört duvarın dışında bambaşka bir dünaynın olduğundan habersiz, anasının yatağını, yemeğini ve günahını paylaşan:

’hiç uçurtma uçurmadım ben

Kumdan kaleler yapmadım hiç

Sokaklarda oynamadım

Çocuğum ben ama

Çocukluğumu yaşayamadım’’ diyen ve eksik büyüyen bir çocuk.

Canan Tan bu kitabında suç işlemiş birbirinden farklı öyküleri olan kadınları ele alıyor ve birtakım toplumsal sorunlara dikkat çekiyor.

Mahkumlarla, cezaevlerinde çalışan veya çalışmak isteyen meslektaşlarımıza bir bakış açısı yaratacak nitelikte olan bu kitap mutlaka okunması gereken kitaplardan biri.

  1. Issız Kadınlar Sokağı ( Canan TAN)

‘’Cinayet mahallinde değildim hakim bey

Aşk ve Cinayet, aynı ortamda bulunabilir mi hiç

Rica ediyorum sizden, adımı kullanmasınlar, lütfen

Dediğim gibi orada değildim

Çünkü çok daha öne öldürmüşlerdi beni..’’

Canan Tan bu kitabında da yine önemli toplumsal sorunlardan olan taciz, tecavüz, şiddet mağduru 20 kadının hikayesini bizlere sunuyor.

Kadınlarla çalışmada, olaylara yaşayanların gözünden bakabilmeyi ve onlara karşı yaklaşımımızı etkileyecek nitelikte olan bir kitap.

8.Şeker Portakalı (Jose Mauro De Vasconcelos)

Zeze, aile içi şiddete maruz kalan hatta gördüğü şiddet yüzünden hastalanan atağa düşen, en çok sevdiği, değer verdiği insanı kaybeden çocuktur. Yas sonrası Zeze duygusal (üzüntü, öfke, özlem vb.) ve bedensel (iştahsızlık vb.) tepkiler vermiştir.

Vaka örneği niteliğindeki bu kitap sosyal hizmet uzmanları ve/veya öğrencileri tarafından okuyup incelenebilecek bir kitaptır.

5 Yorumlar
  1. Mevlüde Yeşiltepeler diyor

    Rica ederiz. Umarım katkı sağlayabiliriz size.

  2. Selocan diyor

    Sosyal çalışmacı olarak atandım ilk iş haftam önerilerinizin bana cok faydası olacağını düşünüyorum teşekkürler

  3. Mevlüde Yeşiltepeler diyor

    Faydalı olabildiysek ne mutlu… ben teşekkür ederim

  4. Murat Çay diyor

    Teşekkür Ederiz 🙂

  5. Aleyna diyor

    Tamda ihtiyacım olan birbirinden değerli kitaplar. Bu kadar emeğe teşekkür etmeden geçemedim 🙂

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.