Freud Bana Masal Anlatsa: Masal Üzerine Psikanalitik Bir İnceleme

0

Yetişkinler için çocuklara uyku öncesinde veya kitap okuma alışkanlığı geliştirmek amacıyla okunan masal, çocuk için daha farklı anlamlar ifade etmektedir: çocuğun içinde bulunduğu gelişim evresinde bilinçaltında yaşadığı ancak ifade edemediği, farkına varmadığı olumsuz durumları anlamlandırmak.  Peri masalları içerdiği toplumsal cinsiyet imgelemleri, iyi-kötü karakter ilişkileri gibi pek çok açıdan yıllardır tartışılmaktadır. Söz gelimi bir kadın karakter güçlü, erkeğe bağımlı olmayan ve kendi başına hareket edebilen bir yapıdaysa cadı rolünde; kurtarılmak için erkek figüre ihtiyaç duyan karakterler esas karakter ve iyi rolünde karşımıza çıkmaktadır. Ancak bu rollerin psikanalitik olarak neye karşılık geldiği, bilinçaltında hangi anlamlar yüklendiği gibi konularda yapılan çalışma sayısı görece daha azdır.

Aydın Parmaksız, Freud Bana Masal Anlatsa kitabında çocuk masallarına farklı bir açıdan bakarak bazı peri masallarının psikanalitik yönden incelemesini sunmuş. Çocuğun gelişim dönemlerine göre hangi masalların ne ifade ettiği, masaldaki karakterlerin çocuğun bilinçaltında ne anlama geldiği, masallardaki karakterlerin psikanaltik açıdan değerlendirilmesi gibi birçok konuda inceleme içeren kitap, çocuğun pre-ödipal ve ödipal dönemlerine göre masalları değerlendiriyor. İçeriğinde Hansel ve Gratel, Pamuk Prenses gibi kült peri masalları var.

Sosyal hizmet, psikoloji ile iç içe bir bilim dalı ve disiplindir. Dolayısıyla sosyal hizmet uzmanı 4 yıllık örgün lisans eğitiminde psikoloji ve psikoloji ile alakalı birçok ders almaktadır. İçindeki mesleki terimlere bizlerin de aşina olduğunu düşündüğüm kitabı okumak bence oldukça eğlenceli. Klasik psikanalitik ve masal incelemelerinin dışında farklı bir bakış açısı kazandıran kitap, okuyanı sadece mesleki anlamda değil genel kültür anlamında da etkileyebilir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.