Sosyal Medya Paylaşımlarından İntiharı Önceden Anlayabilir miyiz?

0

Giriş

2016 yılında Glen Coppersmith ve meslektaşları intiharın kişinin sosyal medya paylaşımlarının analiz edilerek önceden tahmin edilebileceğine dair bir çalışma yayınladılar. Çalışmanın verilerini intiharın niceliksel belirtilerini bulup sosyal medya sitesi (Twitter) üzerinden kişilerin duygularını sınıflayarak topladılar. Araştırmada n-gram ve scikit-learn yöntemleri kullanılarak Twitter’da bulunan ifadeler orijinalliği bozulmadan dilsel olarak işlenerek tek bir karakter olarak ele alınmıştır.

Ancak şu kısma değinmekte fayda var: acil aksiyon alınması gereken riskler ve uzun vadeli riskler araştırılarak intiharın altında yatan sebep bulunmalıdır. Aksi takdirde önlenebilecek vakaların önlenememesi muhtemeldir. İntihar pek çok bilim dalının incelediği bir olgudur ve pek çok değişkenle bağlantılı olabilir. Dolayısıyla intihar profesyonel müdahale gerektiren ciddi bir konudur.

Araştırmacılar Twitter’da intihar girişiminde bulunduklarını veya bulunmaya çalıştıklarını açıkça belli eden ve profili herkese açık olan 554 kişinin verilerini incelediler. Profillerin açık olması ise demografik bilgilere ulaşmayı kolaylaştırdı. Şöyle ki; paylaşımları incelenen kadın profillerinin erkek profillerden daha fazla olduğu, neredeyse tüm kullanıcıların 15 ile 29 yaş aralığında olduğu görüldü. Kontrol grubu ise İngiliz kullanıcıların yer aldığı yaş ve cinsiyet eşleşmesi yapılan bir havuzdan seçildi.

Twitter kullanıcılarının intihar girişiminden önceki ve sonraki hayatını kıyaslayarak ilerleyen çalışma kişilerin intihar girişiminden sonra intihar hakkında konuşmasının, intihar girişiminden önce konuşmasından daha olası olduğunu gösteriyor. Ayrıca kullanıcılar intihar girişiminden önce kendilerine odaklanmış bir dil kullanmakta. İntihar teşebbüsünde bulunmayan yani araştırma grubuna göre kontrol grubunda olan insanlar ise paylaşım yaparken daha fazla emoji kullanıyor.

Araştırmacılar intihar girişiminde bulunanların toplumun geri kalanından farkına ve intihar teşebbüsü öncesi/sonrası var olan farka odaklanıyor.

Coppersmith ve arkadaşları örneklem grubunda yer alan 15-29 yaş grubundaki insanların %30 ile %60 arasında intihar girişimi için risk altında olduğunu aktarıyor. Bir diğer bulguda ise kullanıcıların intihardan önce üzüntü ve öfkeli tweet atmanın yüksekliği ile intihar denemesinden sonra bu konularda tweet atmanın kontrol grubuyla paralel seviyelere düşmesine dikkat çekiliyor.   Ayrıca teşebbüslerinden sonra yalnızlığı çağrıştıran tweetlerin daha az miktarda atıldığı görülmekte.

Araştırma, örneklemi olarak seçilen insanların intihardan kurtulduğu dolayısıyla intihar sebebiyle hayatını kaybedenler arasında farkların olabileceğine dair uyarı yapılarak sonlanıyor.

Üzüntülü veya Öfkeli Her Paylaşım İntihar Belirtisi midir?

Elbette hayır. Coppersmith ve ekibi bu çalışmanın daha derin analizlere ihtiyaç duyduğunu, intiharın sosyal medya paylaşımlarından tahmin edilebileceğine yönelik daha fazla çalışmanın yapılması gerektiğini savunuyorlar. Yaptıkları bu araştırma ilerleyen süreçlerdeki daha derin araştırmalara fikir verebilir. Bu tür araştırmalar sosyal bilimler ile fen bilimlerinin ortak bir noktada buluşmasını sağlıyor. Günümüzde etkili olmaya başlayan ve gelecekte daha etkili olacağı ön görülen yapay zekanın sosyal bilimler alanında kullanımını bu araştırmada görebiliriz. Tekrar belirtmekte fayda var; intihar teşebbüsü veya düşüncesi tehlikeli bir durumdur ve profesyonel ruh sağlığı çalışanlarından bu konuda destek alınmalıdır.

Bahsi geçen makale:

Coppersmith, G., Ngo, K., Leary, R., & Wood, A. (2016, June). Exploratory analysis of social media prior to a suicide attempt. In Proceedings of the third workshop on computational linguistics and clinical psychology (pp. 106-117). Link: https://www.aclweb.org/anthology/W16-0311.pdf

İleri Okumalar

  • İntihar ve İntihar Girişimi Kavramlar, Yaygınlık, Müdahale, Önleme ve Öyküler. Veli DuyanKamil Alptekin
  • Türk Psikologlar Derneği Yayınları İntihar & Açıklama, Değerlendirme, Tedavi Ve Önleme. Prof. Dr. Mehmet Eskin
  • Klinik Uygulamada Bilişsel Davranışçı Terapi: Depresyon. M. Hakan Türkçapar
  • Seninle Başlamadı. Mark Wolynn
  • Akçe, İ., & Doğan, H. (2020). İntihar Ve Sosyal Hizmet: İnternet Haberleri Üzerine Bir İnceleme. Toplum ve Sosyal Hizmet, 1624-1652.

Doğrudan cihazınızda gerçek zamanlı güncellemeleri alın, şimdi abone olun.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.