Sosyal Çalışmacılar İçin KPSS Genel Tanıtımı ve Bilgiler

0

KPSS (Kamu Personeli Seçme Sınavı) adından da anlaşılacağı üzere kamuda çalışacak meslek elemanlarını seçmeye yönelik yapılan sınavdır. Eğer mesleğinizi özel sektörde yapmak istemiyorsanız, kamusal alanlarda çalışmak istiyorsanız bölümden mezun olduğunuzda veya mezun olma durumunuz kesinleştiğinde karşınıza çıkan ilk basamak hiç şüphesiz KPSS olacaktır.

Sosyal hizmet bölümü öğrencileri/mezunları olarak alanımızla ilgili KPSS bilgilerine ulaşabilmekte biraz zorluk çekiyoruz ve zaman zaman net bilgi elde etmek mümkün olmuyor. Rehberin KPSS konusunda merak edilen tüm sorulara cevap vermesini temenni ediyoruz.

KPSS A ve B olmak üzere iki gruptan oluşmaktadır. Bizler sosyal hizmet bölümü mezunları veya mezun olma durumu kesinleşmiş öğrenciler olarak gireceğimiz sınav türü KPSS B’dir. Kamuda genel olarak sosyal çalışmacı kadrolarına başvuru yapabilmek için grubu B grubundan alınan puanlar geçerli olmaktadır. Bu nedenle özellikle bu kılavuzda KPSS B grubu sınavını ve atamalarını inceleyeceğiz. Lisans mezunları olarak farklı memurluk alanlarına atanmak istiyorsak A grubu sınavına girebilme şansımız olduğunu da belirtelim.

KPSS A grubu sınavına kısaca değinecek olursak, “müfettiş yardımcılığı, uzman yardımcılığı, kaymakam adaylığı vb. gibi’’ kadrolara dahil olabilmek için kurumların belirledikleri puanları almış olma şartını sağladıktan sonra yine kurumların kendilerinin yapacak oldukları yazılı veya sözlü mülakatlara girmek gerekmektedir. Bu sınavlarda başarı gösterildiği takdirde asıl unvana atama gerçekleşecektir. Alan bilgisi sınavı her yıl yapılmakta olup tüm lisans mezunları ve mezun olabilme durumunda olan öğrenciler katılabilmektedirler. Kurumların alımları için iş başvurusu yapılırken mezun olmuş durumda olmak gerekmektedir.

Sosyal hizmet bölümü atamaları çift yıllarda yapılan KPSS B grubu sınavının P3 puan türüyle gerçekleşmektedir. Sınav puanının geçerlilik süresi 2 yıl olmakla birlikte B grubu atamaları ‘’merkezi atama’’ ve ‘’kurumsal atama’’ olmak üzere iki farklı şekilde gerçekleşmektedir. Merkezi atamalar 2 yıllık süre içinde yılda iki kez yapılırken; kurumsal atamalar diğer adıyla ara atamalar, kurumların belirlemiş oldukları tarihlerde yapılmaktadır.

Sınava mezunlarla birlikte 3. ve 4. Sınıf öğrencileri de katılabilmektedirler. Ancak kurumların alımları için iş başvurusu sırasında mezun olmuş olma şartı sağlanmalıdır.

Sosyal hizmet uzmanları olarak yalnızca KPSS B- Lisans ( Genel Yetenek- Genel Kültür) oturumuna katılmakla yükümlüyüz. Bu oturumda 60 soru genel yetenek, 60 soru genel kültür olmak üzere toplamda 120 soru bulunmakla birlikte sınav süresi 130 dakikadır.

1-ÖNEMLİ TARİHLER

KPSS için önemli tarihleri ele aldığımızda her sınavda olduğu gibi;

  • Başvuru tarihleri
  • Sınav günü
  • Sonuçların ilan tarihi

Olarak karşımıza çıkacaktır. ÖSYM’nin resmi sosyal medya hesapları ve web sitesi üzerinden bu tarihleri takip edebilmemiz mümkündür.

Aşağıdaki tabloda son üç yıla ait önemli tarihler verilmiştir.

Sınav Yılı Başvuru Tarihi Sınav Günü Sonuçlanma Tarihi
KPSS-2020 30.06.2020- 13.07.2020 06.09.2020 22.10.2020
KPSS-2018 10.05.2018- 21.05.2018 22.07.2018 29.08.2018
KPSS-2016 17.03.2016- 31.03.2016 22.05.2016 14.07.2018

Tablo 1. Son üç yıla ait önemli tarihler

2- KPSS SINAVINA HAZIRLIK 

KPSS sınavına hazırlık süreci bizi heyecanlandıran ve biraz yıpratan bir süreç olmakla birlikte çalışmaya başlamak için doğru zamanı belirleyip etkili bir biçimde çalıştığımız zaman bu psikolojik yıpranma durumunu en aza indirmemiz mümkündür. KPSS sınavı ne kadar mesleki bilgimizi ölçüyor büyük bir tartışma konusu.

KPSS sınavını bir sıralama sınavı olarak görmek gerekiyor. Yani 10 000 kişi arasından kamu kurumlarındaki 100 kadroya nasıl memur seçersiniz. Soru basit KPSS ile. Gerçi burada belirtmek gerekir ki son dönemlerde KPSS’nin yanında yapılan mülakatlar da bir kadroya yerleşmede önemli rol oynamaktadır. Bu nedenle sadece KPSS sınavını anlamak yeterli değil, yapılacak mülakatların da takip edilmesi ve bilinmesi gerekiyor.

Binlerce adayın arasından seçilecek sınırlı sayıdaki meslek elemanını belirleyen bir sınavın çok basit olmasını elbette bekleyemeyiz. Ancak çok zor olduğunu söylemek de doğru olmaz. Her sınavda olduğu gibi üstüne yeterince düşmeniz sizi başarıya götürecektir. Ancak KPSS yine de bir sıralama sınavı. Herkesin yüksek puan alması, atama sayıları, sınırlı kontenjanlar gibi çeşitli konular atama konusunda bizlerin kaderini belirleyen diğer noktalar. Bu noktalar bir yana KPSS’den istenilen başarı yakalanmadan kamu kurumlarına atanmak oldukça zor.

Yazımızın başında B grubu sınavlarının 2 yılda bir gerçekleştiğini belirtmiştik bu durumda sınava hazırlanmak için 2 yılımız var demektir. 2 yıllık süre KPSS’ye hazırlanabilmek için yeterli bir süredir.

‘’Sınava hazırlanmaya ne zaman başlayalım?’’ diye sorduğunuzu duyar gibiyim. Henüz lisans 1. Sınıftayken çalışmaya başlamak avantajlı gibi görünse de bilgiler uçup gidebilir ve dört yıl boyunca sınava çalışmak sıkılmanıza sebep olabileceğinden (ki bu çok yüksek bir olasılık) sınavdaki performansınızın düşmesine zemin hazırlayacaktır.

KPSS (GY-GK) oturumunda sorumlu olduğumuz dersleri ele aldığımızda eğer temeliniz iyi ise ve geçmiş bilgileriniz hala mevcut ise sınava çalışmaya; mezun iseniz 1,5 yıl önce değil iseniz mezuniyet tarihiniz ile sınavın yapılacak yılını göz önünde tutarak yine 1,5 yıl önce çalışmaya başlamak atanabilmek için gerekli puanı almanız konusunda yeterli olacaktır. Ancak temeliniz iyi değil ve bilgileriniz mevcut değil ise sınava çalışmaya 2 yıl önce çalışmaya başlamak sizin yararınıza olacaktır.

2.1. KAYNAK KİTAPLAR

KPSS sınavına hazırlanmak için birden fazla yayınevine ait kaynak kitaplar mevcuttur. Burada belli bir yayınevi önermekten ziyade ilk aşamada seviyenize uygun olan test kitaplarından başlamanızı öneririz. Test kitapları kendi içlerinde temel-orta-ileri düzey olacak şekilde kategorilere ayrılmaktadır. Bu sebepten seviyenize uygun olandan başlayıp yavaş yavaş seviye arttırmak sizi çalışmaya küstürmeyecektir. Konu anlatım kitaplarında ise temelde baktığımızda hepsinde aynı konu anlatılmaktadır yani hepsi A’dan bahsetmektedir. Farkları konusunda şöyle diyebiliriz, yeni dönem konu anlatım kitaplarında bilgileri kodlayarak daha akılda tutulacak biçimde sunulurken daha eski dönem kaynaklar bilgiyi doğrudan vermektedir. Bu seçim de yine sizin anlama/öğrenme durumunuza bağlı olarak gerçekleşecektir.

Kaynak kitaplarda dikkat etmemiz gereken husus bilgilerin güncel olmasıdır. KPSS’de bilhassa Genel Kültür bölümünün konuları değişebilmektedir. Sorular güncel olaylara yönelik gelmektedir bu bağlamda kullanacağınız kaynağın en son baskı olmasında fayda vardır.

Klasik çalışma yöntemlerinin dışında teknolojinin bilgiyi kolaylıkla ulaşılabilir kılması durumunu ele alırsak istediğiniz tüm ilgilere internetten ulaşabilmeniz de kesinlikle mümkün olan bir durumdur. Bilgiye ulaşmanın en hızlı ve ucuz yolu diyebiliriz. Zira bugün bazı istisnalar hariç hemen hepimizin bir akıllı telefonu mevcut ve istediğimiz tüm bilgiye saniyeler içinde erişebiliriz. Bu bağlamda kaynak olarak doğrudan interneti kullanabileceğimiz gerçeğini de unutmayalım.

Size şu kaynak iyi diyemiyoruz. Ancak KPSS konusunda bilindik isimlerden ve yayınevlerinden yararlanmanız daha iyi olacağını düşünüyoruz. Unutmadan sınava hazırlanırken güncel konuları, sosyal medyayı ve haberleri takip etmeyi unutmayın.

2.2. KURSLAR

Kaynak kitapları önerdiğimiz maddede teknolojinin bilgiyi hem kolay ulaşılır hem de daha ucuz olarak bizlere sunduğunu belirtmiştik. İşte yine teknoloji sayesinde, çevrimiçi veya çevrimdışı olacak şekilde kurslara dahil olabileceğimiz gibi sosyal medya üzerinden belirli kanalların sunmuş olduğu video kayıtları ile KPSS’ye hazırlanmak da oldukça mümkün bir durumdur.

Ancak “ben bu şekilde öğrenemem ya da ben bu şekilde çalışamam, beni bağlayan, zorunlu tutan bir durum olmalı’’ diyorsanız, onlarca özel eğitim kurumları mevcut olup bunlardan birini tercih ederek sınava hazırlanabilirsiniz. Bizim buradaki amacımız herhangi bir kurumun reklamını yapmak olmadığından seçeceğiniz eğitim kurumunu sahip olduğunuz bütçeye en uygun şekilde seçmenizi ve en az “orta kalitede” eğitim veren bir kurum olmasına özen göstermenizi tavsiye etmek olacaktır. Genellikle kurslar az veya çok kar amacı gütmektedir. Burada önemli olan verdiğiniz kurs ücreti karşılığında iyi bir hizmet ve kaynak alabileceğiniz kursları seçmektir. Bir başka ipucu ise toplu kayıtlarda indirim alabileceğiniz üzerinedir. Eğer ki kurslara 5-10 veya daha fazla sayıda kişi ile toplu bir biçimde kayıt olmanız durumunda ciddi indirimler alabilirsiniz.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.