Sosyal Çalışmacılar İçin Atamalar ve Genel Bilgiler

0

Sınav ve hazırlanma sürecine genel olarak değindikten sonra biraz da atama aşamasını konuşalım. Atamaların ‘’merkezi atama’’ ve ‘’kurumsal atama’’ olmak üzere iki farklı şekilde olduğuna yukarıda kısaca değinmiştik. Bunlara ek olarak Sosyal Hizmet alanında bir de ASDEP’i sık sık duyuyoruz. Şimdi gelin bunları biraz daha detaylı inceleyelim.

1. Merkezi Atama/ Merkezi Yerleştirme

Bu atama türü KPSS’ye bağlı asıl atama olup Türkiye genelinde bulunan tüm kamu kurumlarının personel taleplerinin toplanıp liste haline getirilerek gerçekleştirilmektedir. Atamalar Devlet Personel Başkanlığı tarafından sene başında belirlenen aylara bağlı olarak sağlanmaktadır. Yıl içerisinde iki kez gerçekleştirilen bu atama genellikle Kasım ve Haziran aylarında gerçekleşmektedir (değişiklik gösterebilir). Adaylar belli bir sistem doğrultusunda en yüksek puanlıdan başlanarak düşüğe doğru sıralanmaktadır. Yüksek puanlı aday tercih listesindeki boş kontenjana yerleştirilmeden diğer adayların yerleştirilmesi yapılmamaktadır. Bu adayın tercih listesindeki kontenjanların dolu olması durumunda rastgele yerleştirilmesi söz konusu değildir.

Sosyal hizmet uzmanları açısından baktığımızda merkezi atamada kullanılacak olan KPSS B grubu puanını 2 yıl boyunca ya da bir sonraki KPSS B grubu sınav sonuçlarının açıklanacağı tarihe kadar kullanabileceklerine yazımızın başında değinmiştik. Örneğin, 2020 yılında yapılan KPSS B grubu sınavından alınan puan 2022’ de yapılacak olan sınava kadar geçerliliğini koruyacaktır.

2. Kurumların Kendi Alımları (Kurumsal Atamalar)

Bazı kamu kurum ve kuruluşları kendi personelleri kendileri almaktadırlar. Yalnız bu alımı gerçekleştirebilmek için denetlenebilir olması açısından belli yönetmelikler çerçevesinde yapılması gerekmektedir. Bu kurumların alım yapabilmeleri için 5593 sayılı Kamu Kurum ve Kuruluşlarına İşçi Alınmasında Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik kapsamında süreci yürütmeleri gerekmektedir.

Yönetmeliğe bağlı olarak alım yapabilen kurumlar/kuruluşlar geçici veya sürekli olmak üzere iki farklı türde işçi alımı yapabilmektedirler. Yönetmeliği inceleyerek alım yapılan personellerde aranan şartlar ve diğer merak ettikleriniz hakkında bilgi edinebilirsiniz.

KPSS’ye ek olarak kendi sınav/mülakat yöntemlerini uygulayan bu kurumlar yazılı ve/veya sözlü olmak üzere farklı şekillerde uygulamalar yapmaktadırlar. Gerçekleşen sınavın ardından adaylar asil ve yedek olmak üzere ikiye ayrılırlar. Asil ve yedekler arasından başarılı olanlar, başarısız olanlar ve sınava katılmayanlar yönetmeliğe uygun olarak duyurulur.

3. ASDEP

Aileler ve bireylerin ihtiyacı olan sosyal yardım ve sosyal hizmetleri belirlemek ve bu ihtiyaçlar doğrultusunda sağlanacak olan sosyal yardım ve hizmet modellerinin planlaması ve uygulamasının yapılması, gerektiği  takdirde diğer kamu hizmetleri ile arada bağlantı kurulması ve bu süreçte rehberlik ve danışmanlık hizmetlerinin de sağlanmış olduğu bir program olmakla beraber sonuç olarak hayat olanaklarını iyileştirmek ve sağlanan yardımların denetlemesinin yapılması amaçlanarak ortaya çıkmıştır.

Sosyal Hizmet, Psikoloji, Sosyoloji, Çocuk Gelişimi, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık vb. bölümlerinden mezun olanların başvurabildiği bu programa aday olma şartları şunlardır;

  • KPSS B grubu P3 puan türünden en az 60 puan almış olmak

Adaylar puan sıralamasına göre seçilmektedir. ASDEP kapsamında, sahada yürütülen çalışmalar, yapılan istihdamın dayandığı mevzuatlar ve diğer sorularınız hakkında detaylı yanıtlar için ASHB resmi web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

 5. TERCİH SÜRECİ

KPSS’den yeterli puanı aldınız, bakanlıkların yapacakları alımlar, tercih takvim ve kılavuzları belli oldu peki ya bundan sonra ne yapacaksınız? Tercih süreci nasıl gerçekleşecek? Bu süreçte bilmemiz gereken bazı kavramlar mevcut. Nedir bu kavramlar?

5.1. Tercih Kodu

KPSS’ye girmiş olan adayların kendi bölümleri için belirlenen 4 haneli rakamlardan oluşan kodlardır. ÖSYM tarafından yayınlanan Tercih Kılavuzuna göre adaylar tercih etmek istedikleri kadroların kodlarına göre seçim yapabilmektedirler.

5.2. 4001 Kodu

Bu kod ise lisans seviyesinde olan tüm adayların herhangi bir ayrım yapmaksızın tercih edebilecekleri kod olup tüm alanlardan tercih alması sebebiyle yüksek puanla kapatmaktadırlar.

Bu kavramların dışında son olarak KPSS sıralama türlerine değinmekte fayda var. Genel sıralama ve Branş sıralaması olmak üzere ikiye ayrılmakta olup; genel sıralama, sınava giren tüm adaylar arasında gerçekleşirken branş sıralaması ise yalnızca adayların kendi bölümlerinden olan kişilerle aralarında olan sıralamayı içermektedir.

Tercih süreci ve ardından gelen tercih sonuçlarının açıklanmasını bekleme süreci en az sınava hazırlanma süreci kadar yorucu ve yıpratıcı bir süreç olduğunu söylemek mümkün. Zira özellikle son birkaç yıldır sonuçlar çok geç alınmakta olup adayların işe başlama sürecinin gecikmesi veya sınava yeniden hazırlanmak zorunda kalmak gibi kaygıları ortaya çıkmaktadır. Bunun yanında bir de kurumların tercih sonuçlarını açıklamamalarına bağlı olarak birden fazla tercih yapılması yani ‘’mükerrer atama’’ dediğimiz durumun ortaya çıkmasına sebep olmaktadır ve bu durum birçok kadronun yanmasına neden olmaktadır.

“Sınavlar gözünüzde büyüttüğünüz kadar zor değildir, KPSS’ye girebilme aşamasına kadar gelebildiyseniz bu sınavda başarılı olma ihtimaliniz yüksek demektir. Yapmanız gereken şey önce kendinize inanmak ardından doğru zamanlama ile hazırlanmaya başlayarak gereken gayreti göstermek…”

“YETERLİ ZAMANIMIZ HEP VARDIR; YETER Kİ DOĞRU KULLANALIM.”

                                                                                                          – GOETHE

5593 sayılı yönetmelik: https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/21.5.200915188.pdf

ASDEP: https://www.aile.gov.tr/sss/aile-ve-toplum-hizmetleri-genel-mudurlugu/asdep/

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.