Sağlıkta Lisans Tamamlama ve Unvan Değişikliği

1

Son yıllarda sosyal hizmet eğitiminde sorunlar her geçen gün artıyor. Bunlardan birisi de YÖK’ün ortaya koyduğu sağlıkta lisans tamamlama programı. Daha önce SHUDER’in açtığı davanın kazanıldığı belirtilse de YÖK bu konuda geri adım atmamış gibi görünüyor.  Üstelik Sağlık Bakanlığı unvan değişikliği ile 140 kontenjan açtı. Yani hali hazırda sağlık bakanlığı’nda çalışan bir Diş Protez Teknikeri sağlıkta lisans tamamlama ile veya diğer yollardan sosyal hizmet lisans mezunu olmuş ise unvan değişikliği sınavına girip sosyal çalışmacı olabilecek.

Unvan değişikliği sınavında İlk ve Acil Yardım Teknikerliği 202 kontenjan’dan sonra 140 kontenjan ile sosyal çalışmacı kontenjanı geliyor. 140 kontenjan deyip geçmeyin, sosyal hizmet lisans bölümünden 140 kişi daha az kadro açılacak anlamına da gelebilir bu durum. Sonuçta ilgili bakanlık ihtiyacını unvan değişikliği ile karşılıyor.

Sağlıkta lisans tamamlamada en büyük sorunlardan biri de açıköğretim sorunu. Atatürk Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi açıköğetim fakülteleri sağlıkta lisans tamamlama kapsamında aşağıda yer alan önlisans programlarından mezun olan kişilere 2 yıl daha eğitim (!) vererek sosyal hizmet lisans diploması verebilmekte. Örneğin Atatürk Üniversitesi 2 yılda vereceği dersler şu şekilde:

https://www.ataaof.edu.tr/Program/Mufredat/39 adresinden alınmıştır.

Görüldüğü üzere toplam 120 AKTS, 22 ders ve 1 blok uygulama var. Üstelik blog uygulama https://ataaof.edu.tr/Baglantilar/Bus?kategoriId=33 adresinde de belirtildiği gibi 14 hafta boyunca, haftada 6 saatlik uygulamadan oluşuyor. Oysa örgün eğitimde öğrenciler bir dönem boyunca ilgili kurumlarda haftanın 5 günü mesai saatlerine riayet ederek staj, uygulama yapmaktadırlar.

YÖK’ün 2019 yılında yaptığı duyuruya göre aşağıda yer alan sağlık önlisans programından mezun olanlar sağlıkta lisans tamamlama ile Sosyal Hizmet lisans bölümüne tamamlayabiliyorlar.

Acil Bakım Teknikerliği
Acil Yardım
Acil Yardım Teknikerliği
Acil Yardım Teknikleri
Adli Tıp
Adli Tıp Teknikerliği
Ağız ve Diş Sağlığı
Ağız, Diş Sağlığı
Ambulans ve Acil Bakım
Ambulans ve Acil Bakım Teknikerliği
Ambulans ve Acil Yardım
Ameliyathane Hizmetleri
Ameliyathane Teknikerliği
Anestezi
Anestezi Teknikerliği
Cerrahi
Cerrahi Teknikerliği
Çevre
Çevre Sağlığı
Çocuk Gelişimi
Çocuk Gelişimi ve Eğitimi
Diş Protez
Diş Protez Teknikerliği
Diş Protez Teknolojisi
Diş Teknik Sekreterliği
Diyaliz
Eczane Hizmetleri
Eczane Teknikerliği
Engelli Bakımı ve Rehabilitasyon
Evde Hasta Bakımı
Hastane Yönetimi ve Organizasyon
İlk ve Acil Yardım
İş ve Uğraşı Terapisi
Otopsi Yardımcılığı
Paramedik
Sağlık Kurumları İşletmeciliği
Sağlık Yönetimi
Yaşlı Bakımı
Yaşlı Hizmetleri ve Bakımı

 

Hangi açıdan bakarsak bakalım YÖK’ün ve Sağlık Bakanlığı’nın bu uygulaması yanlış gözüküyor. Sosyal hizmet eğitiminin Açıköğretim ile verilmesi ciddi bir biçimde tartışılıp, tekrar değerlendirilmesi gerekirken Sağlıkta Lisans tamamlama adı altında bu kadar esnek, sıkışık ve eksik bir biçimde eğitim vererek bireylere sosyal hizmet mezunu yapmak sosyal hizmeti, sosyal hizmet uygulamalarını niteliksizleştireceği belirtilebilir.

Unvan değişikliği her ne kadar ilgili bakanlıkta çalışanlar adına iyi bir uygulama olabileceği değerlendirilse de bu haliyle kuruma, müracaatçılar ve diğer kişilere fayda sağlamaktan uzaktır.

 

1 yorum
  1. derya diyor

    sadece 2 yıllık sosyal hizmettten geçiş verilseydi iyi olurdu,ama 2 yıllık sosyal hizmeti sağlıkta lisans tamamlamadan kaldırdırılar bu ne yaman çelişki,ben 20 yıldır ebe hemşire olarak çalışıyorum 1 basmak kurumda ruh sağlığı biriminde tam 3 yıl çocuk istismarı,yaşlı istismarı belediyelerin yaşlı bakımı organizsasyonu vb. gibi görevlerlede yer aldım yanımda ne bir sosyal çalışmacı ne bir psikolog vardı ve inanın diğer branşları dışarda tutatarak ebe ve hemşire pozisyonunda ki meslektaşlarımın bu mesleğe yeni mezun bir sosyal çalışmacıdan daha çok hak ettiğini tecrübe ettim. burada direk eğitim sisteminden ziyade nitelikli personel şartı konulabilir.ve yeni mezun sosyal çalışmacı için çok fazla kadro için enerji tüketilebilir.zira ben sağlık bakanlığı bünyesinde etrafımda sosyal çalıçmacı göremedim bu kadar eski ve önemli bir meslek grubunun bu kadar pasif kalması yök eleştirilmesi ile düzelmiyor. saygılrımla

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.