Ustasından “Nedir Bu ASDEP?”

14

Herkese Merhabalar,

Öncelikle bu sitede bana yazı yazma fırsatı sunan sevgili büyüğüm idealsosyalhizmet’e teşekkürlerimi sunuyorum. Bu sitedeki ilk yazım olması sebebi ile konumuza girmeden önce kendimden bahsetmek istiyorum. Ben Berat ATALAY yani tanınan ismimle ATANAMAYSHU. 2011- 2015 yılları arasında Selçuk Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölümünden mezun oldum ve yaklaşık iki yıldır eski adıyla Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yeni ismiyle Çalışma, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesindeki kuruluşlarda ASDEP (Sosyal Çalışmacı) alımları kapsamında istihdam edilerek mesleğimizi icra ediyorum. Alanda edindiğim bilgi beceri ve tecrübelerimi elimden geldiğince Sosyal Hizmet mesleğinin etik ilkelerine uygun bir şekilde sizlere aktarmaya çalışacağım.

Şimdi konumuza gelelim… Bu ASDEP hayırdır ya nerden çıktı ? Neden bu kadar gündemde ? Neden bir anda bu kadar popüler oldu gibi soruların cevabını bulalım.

Aile ve Sosyal Destek Programı yani bilindik ismiyle ASDEP, 2011 – 2014 yılları arasında Fatma ŞAHİN’in bakanlığımızın başında olduğu yıllardan bu yana söylene durulmuş -her aileye bir Sosyal Hizmet Uzmanı sloganıyla yola çıktığını hatırlıyorum- bir kaç ilde pilot uygulaması yapılmış, son olarak 64. Hükümetin seçim programında proje olarak yer almış, 2017 yılı itibari ile altyapısın tamamlanıp faaliyete geçmesi beklenmiş ancak 2016 yılında doğu bölgelerimizde yaşanan terör olayları sonucunda 2016 yılının ortalarında projenin başlatılmasının elzem olduğu kanaatine varılarak Türkiye’nin 81 ilinde ilk alımlarını gerçekleştirmiştir.

Peki Nedir Bu ASDEP ?

Sosyal yardım ve sosyal hizmetlere ihtiyaç duyan aile ve bireylerin objektif kriterlere göre tespiti, bilgilendirilmesi, sosyal yardım ve hizmetlerden yararlandırılması, diğer kamu hizmetlerinden yararlanmalarının sağlanması ve bu suretle yaşam koşullarının iyileştirilmesi, refah seviyelerinin yükseltilmesini amaçlayan bu sürecin tüm aşamalarında kendilerine rehberlik edilmesini, dezavantajlı konumda bulunan birey ve grupların sosyal risklere karşı korunmasına yönelik koruyucu, önleyici ve rehabilite edici faaliyetlerin bütününü içine alan ,talep odaklı hizmetlerin yerini arz odaklı hizmetlerin alınmasını amaçlayan çok yönlü bir programdır.

ASDEP Kapsamında Kimler İstihdam Edilmektedir ?

İlk alım şekliye Sosyal Hizmet ,Psikoloji,Psikolojik Danışman ve Rehberlik,Çocuk Gelişimci,Aile Tüketici Bilimleri ve malumunuz Sosyoloji bölümü mezunları istihdam ediliyor.

ASDEP Personeli Nasıl İstihdam Sayısı Neye Göre Belirlenmektedir ?

Bilindiği gibi Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı,  2016 yılında 1500, 2017 yılında 1500 ASDEP personeli olmak üzere toplamda 3000 ASDEP personeli istihdam etti. Personel istihdam sayısı her sene bakanlık tarafından belirlenmekte ve şehirlerin nüfusuna oranı düşünülerek illere personel dağıtım gerçekleştirilmektedir. Yani büyük şehirlerde istihdam sayısı küçük şehirlere göre daha fazla olmaktadır. Örnek verecek olursak şuana kadarki süreçte Diyarabakır ilinde şuan kadar 100 ASDEP personeli istihdam edilmişken Bayburt ilinde toplamda 12 ASDEP personeli istihdam edilmiştir.

ASDEP Personeli Nasıl İstihdam Edilmektedir?

2016 yılında gerçekleştirilen alımların ilk halindeki personel alma şartları yukarıda saydığımız meslek gruplarından KPSS B Grubu sınava girmiş olup P3 puan türünden 60 üstü puan üzeri alan herkes başvuru hakkına sahip olmaktadır. Her ilin istihdam edeceği personel sayısının 4 katı kişi kadar aday mülakata çağrılmakta ve üçer veya altışar kişilik jüri önünde adaylar sözlü bir mülakat sürecinden geçmekte ve mülakatın sonucunda asil ve yedek listesi ile hak sahipleri belirlenmekteydi ancak kısa bir süre önce yapılan düzenlemeyle her ilin istihdam edeceği personelin 4 katı kişi aday mülakat çağırılır değiştirilip,  10 katı aday çağrılır ve sadece çift yıllardaki KPSS P3 puan türü baz alınır şeklinde değiştirilmiştir.

ASDEP Çalışanı İşçi mi, Memur mu Taşeron mu,? Bu İşin Ekonomik Getirisi ve Maaşları Nedir ?

İlk 3000 kişilik ASDEP personeli taşeron şekilde işçi statüsünde istihdam edilmiştir. Bu personeller belli bir sözleşmeye ve 4857 Sayılı İş Kanuna göre tabi olarak çalışmakta ve herhangi bir Taşeron Firmanın elemanı olarak görülmekteydi. 2018 yılında mevcut hükümetin tüm taşeron işçileri kadro vermesi ile birlikte ASDEP personeli 657 Devlet Memurları Kanununda belirtilen şekliyle 4D(İŞÇİLER) statüsüne geçirilmiş yarı resmi devlet çalışanı olma durumundan artık devletin tescilli çalışanı olmaya hak kazanmıştır. ASDEP alımları ile ilgili resmi gazetede yayımlanan şekliyle bundan sonraki ASDEP personeli 657’nin 4b statüsünde yani Sözleşmeli Memur olarak istihdam edilecektir. Hali hazırda çalışan ASDEP personeli asgari ücretin  %110 fazlası+ Yol+ Yemek ücreti ile ortalama 3600 TL gibi bir gelir elde etmektedir. Kadroya geçişten sonra 4d’li işçilerin kazandığı sosyal haklardan da yararlanan ASDEP personelinin yılda 6000 TL’ye yakın ikramiye ve tediye ödemelerinde de faydalanmaktadır.

ASDEP Personeli Nerede Çalışmaktadır ?

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne bağlı Sosyal Hizmet Merkezlerinde “ ihtiyaç duyulan her yerde” çalıştırılmak mümkündür. Şöyle açıklamak gerekirse Sosyal Hizmet Merkezlerinin Uygulama Birimlerinde(SED, KMÇ, EBH, Eğitim Danışmanlık ve Şehit Gazi Birimi) çalıştırılmak mümkün olabilse de genelde saha çalışanı olarak görev yapmakta ve hane hane gezip ihtiyaç belirlemekle görevlendirilmektedir. Bunun yanında icap görevlerini de ASDEP personeli üstlenmektedir. Çalışma saatleri ilden ile farklılık göstermekle birlikte 45 saattir. Hafta içi 08.00-17.00 mesaiden sonra kalan 5 saatlik kısmın çalışılan ilin idarecilerinin insiyatifine bırakılmakta ve genelde bu konuda idareciler de esnek davranmaktadır.

Konu ile ilgili genel bir toparlama yapmak gerekirse, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının meslek elemanı ihtiyacının büyük bir çoğunluğunu ASDEP üzerinden sağlayacağını öngörülüyor bu vesileyle yeni yapılacak olan 3000 kişilik personel alımı Sosyal Çalışmacılar için önemli bir istihdam kaynağı olarak görülebilir.

ASDEP personelinin sahip olduğu statünün ilk haliyle son hali arasında olumlu değişmeler yaşandı. Bu personeller artık 657’nin 4B Sözleşmeli Memur Statüsünde istihdam edilecek, bu açıdan değerlendirildiğinde özlük hakları açısından iyileştirilmiş bir statü karşımıza çıkmaktadır. Şöyle bir örnek vermek gerekirse eski ASDEP personelinin istisnasız tayin hakkı sahip değildi , çakılı kadro gibi sadece göreve başladığınız yerde işinizi sürdürmek zorundaydınız ancak yeni alımlarda becayiş hakkı ile iller arası tayin olunabilecek bu anlamda bakınca ASDEP personeli olmayı düşünen adaylar için bazı belirsiz noktaların ortadan kalktığını söyleyebiliriz .

Yine daha önceki sistemde adaylar birden fazla ile başvurma hakkına sahipti ancak yeni sistemde bunun önüne geçilecek mi eski şekliyle devam mı edecek iller ilana çıktığında görme şansımız olacak duruma göre bizde bilgilerimizi güncelleyeceğiz.

2016 ve 2017 yıllarındaki alımlarda birkaç il dışında alınacak olan meslek elemanları için belli bir kontenjan ayrımına gidilmemişti ve bu durum olumsuz bir husus olarak gündemi meşgul etmişti. Yeni alımlarda bu konu ile ilgili düzenleme yapılacağı ve bölümlere ayrı ayrı bir kontenjan verileceği düşüncesi güçlü bir ihtimal gibi durmaktadır.

Sözlü mülakatın içeriği ile ilgili bilgi vermek gerekirse, genelde sorular ASDEP üzerinden geliyor yani adayı olduğunuz işin niteliği, bilgisi ve neyi amaçladığını bilmenizi istiyorlar. Aile Bakanlığının genel şeması ve bağlı kurum kuruluşlarla ilgili sorular gelmekle birlikte, genel kültür soruları ve gündeme dair bilgilerinizi de ölçebiliyorlar. Bunun yanında kendinizi ifade ediş şekliniz kendinize güveniniz ve iletişim kurabilme beceriniz de göz önünde bulunduruluyor.

Uzunuyla kısasıyla kabataslak ASDEP’i anlatamaya çalıştım umarım Sosyal Hizmet öğrencileri ve mezunları için faydalı ve bilgilendirici bir yazı olmuştur. Yeni bir yazımda -yazabilirsem- görüşmek üzere esen kalın.

14 Yorumlar
  1. buket diyor

    Mülakatlara 10 kat aday ne zamandan beri çağırılmaya başlandı acaba 2022 alımlarında mülakata alımın 3 katında aday çağırıldığını biliyorum. Cevaplarsanız sevinirim

  2. Ayşe diyor

    Asdep sosyolog tercihi yapacağım, eş durumundan tayin ya da becayiş hakkı var mı?

  3. Murat Çay diyor

    Sitemizde bunla ilgili yazılar var.

  4. Şeyma diyor

    Mülakatta nasıl sorular soruluyor

  5. Damla diyor

    Merhaba asdep hemşire 4B tercih yapacağım . Başlangıç maaşı nedir acaba

  6. Hatice İrem Güven diyor

    Merhabalar, ASDEP’te doğu görevi gibi bir şey var mı? Yoksa nereye atanırsam orda kalabiliyor muyum acaba ?

  7. Şerife diyor

    Herkes farkli birsey soyluyor sizin asdep alimlarinin hangi ayda olacagiyla ilgili bi bilginiz varmi beklemekten cok yorulduk 2020 kpss yaklasiyor

  8. Murat Çay diyor

    Son düzeltmeyle birlikte kullanılamıyor.

  9. 2019 kpss diyor

    Hocam merhaba size bu konuda eminim cok soru geliyordur. 2019 kpss p3 puanimi kullanmak istiyorum asdep alimlarinda ama bir site kullanabilir derken digeri kullanilmiyor diyor. Kullanabilir miyim?

  10. Murat Çay diyor

    Hiçbir şekilde tayin hakkı eş durumu yok
    Becayişte yok , çalkılı kadro şuanki halimiz kıpırdama yok
    4Bli alımlar başlarsa özlük hakları tayin becayiş eş durumu konusu değişecek

  11. Murat Çay diyor

    Tekli yılların puanı da geçerli oluyor Sosyoloji bölümü mezunları formasyon alıp eğitim sınavına girdikleri için onların da bir P3 puanı oluyor her sene burda önemli olan bir P3 puanının olması biz iki yılda bir sınava girdiğimiz için ne zaman alım yapılacaksa ondan önceki puan geçerli olacak en son böyleydi yeni sistemde değişir mi bilemiyorum

  12. mimarlar odası ödemiş temsilciliği diyor

    Hocam Merhaba
    Kolay gelsin
    Size bir sorum olacaktı yardımcı olursanız cok sevinirim.Sosyal Hizmet son sınıf öğrencisiyim.Haziran da mezun olucam inşallah.Asdeple atanmak istiyorum onun icin simdiden kpss ye çalısıyorum.İnternette fazla bilgi kirliliği var ve ben neyin doğru oldugunu bilemedim size sormak istedim.Tekli yılların kpss puanı Asdep’te işe yarıyor mu ?yaramıyor mu? Asdep alımlarına baktıgımda sadece kpss puanı en az 60 ve üzeri diye belirtilmiş. Yani tekli yılın kpss puanıyla alım yapmazsa ben bu yıl atanmak için boşuna mı uğraş veriyorum?2020 ye mi kalmak zorundayım?
    Cevabınız icin simdiden teşekkürler

  13. Murat Çay diyor

    Yok diye biliyorum, hiç duymadım.

  14. Mağdur diyor

    ASDEPte şu an becayiş var mı acaba ve eş durumundan tayin hakkı var mı?

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.