Sosyal Hizmette Yüksek Lisans ve Doktora

67

Bu başlık Sosyal hizmet alanında yüksek lisans ve doktora yapmak isteyen lisans mezunlarını bilgilendirme yönlendirme amacı taşımaktadır. Bu yazıyı okuduktan sonra yüksek lisans ve doktora yapmak için gerekli şartları, dikkat edilmesi gerekenleri ve nerede yüksek lisans doktora yapacağınızı öğrenebileceksiniz.

Yüksek Lisans ve Doktorayı Anlamak

Yüksek Lisans ve Doktora hepimizin hayali,  bir çoğumuzun da dilimizde olan bir süreçtir. Eğer ki akademisyenlik gibi bir hayalimiz hedefimiz varsa mutlaka geçmemiz gerek bir süreç.

Bilgi önemli en az bilmek kadar. Yüksek Lisans ve Doktora için gerekenleri araştırıyor ve bu yazıyı da okuyorsanız öncelikle diyebiliriz ki diğerlerinden bir adım öndesiniz. Gerekli nitelikleri ve şartları taşımak için gerekli süreye de sahip olmanızı diliyorum.

Hiç kolay değil: Yüksek Lisans için gereken şartlara hâkim olmak oldukça zor olabiliyor. ALES, DİL puanı ortalama, başvuru ve sınavlar geçilmesi gereken ilk engeller. Yüksek Lisans ve doktora sürecindeki dersler ve tez ise kendi yaşamınızdan, bazen sevdiklerinizden fedakarlık ettiğiniz zorlu süreçlerden.

“Bir kazanalım da ondan sonra bakarız çaresine” düşüncesi ile başlayan yüksek lisans süreci danışmanlar için de sizin içinde çoğu kez bir çileye bir elzeme dönüşmektedir. Bu yüzden eğer ki  çalışmayacaksanız lütfen böyle bir idealiniz en azından şimdilik olmasın.

Yüksek Lisans (Master), Lisans eğitimi tamamlandıktan sonra devam edilen eğitime verilen isimdir. Esasen bir programdır. Şartları ve gerekenler eğitim öğretim mevzuatıyla belirlenmiştir.

Doktora, öğrenciye bağımsız araştırma yapma , bilimsel olayları geniş ve derin bir bakış açısı ile irdeleyerek yorum yapma ve yeni sentezlere ulaşmak için gerekli adımları belirleme yeteneği kazandırmaktır. Doktora, bir lisans veya yüksek lisans programını bitirdikten sonra o bilim dalında sınav ve bilimsel bir eserle erişilen bir derece veya basamaktır.

Yüksek Lisans ve Doktora İlanlarını Enstitülere Bağlı Ana Bilim Dalları (ABD) açmaktadır. Dolayısıyla ilanları ve ilanlarda yer alan şartları enstitüler ve ABD belirlemektedir. Aşağıdaki diyagramda örneğin Selçuk Üniversitesi Sosyal Hizmet ABD’nın doğrudan enstitüye bağlı olduğunu görmek mümkündür. Dolayısıyla ilanlar için enstitü sayfalarını takip etmekte fayda var.

Yüksek Lisans ve Doktora ders dönemiyle başlar, seminer (doktorada seminerden sonra yeterlilik) ve tez ile biter. Yine gerekli yükümlülükler enstitülerde Eğitim öğretim yönetmeliğinde açıkça belirtilmektedir. Örneğin Selçuk Üniversitesinde Yüksek Lisans yapacak birisi için Selçuk Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliğine bakmalı, ayrıca incelemelidir.

Yüksek Lisansın, Doktoranın Kazandırdıkları

• Yüksek Lisansı bitiren bir kişi alanında “uzman” unvanını kullanabilmektedir.
• Yüksek Lisansı bitiren bir kişi eğer kamuda çalışan bir memursa 1 kademe ilerlemektedir. Maaşa doğrudan , yüksek miktarda bir artış sağlamamaktadır
• Çoğu doktora programında yüksek lisans mezunu olma şartı arandığı için doktora kapısını aralar.
• Doktora sonunda Dr unvanını kullanabilirsiniz.
• Doçentlik ve çoğu akademik ilanda doktorayı bitirmiş olma şartı aranır.
• Akademik bir kimlik için mutlaka gereklidir.
• Doktorasını bitiren bir kişi memursa 2 kademe ilerlemektedir.

Elle tutulur, şekil olarak kazandırdıklarını bu şekilde sıralamak mümkündür. Bununla birlikte lisansüstü programlar ilgilendiğiniz alandaki bilgilerinizi arttırır. Akademik çalışma yapabilir hale getirir. Bilmenin somut olarak bir değeri her zaman yok. Size bilmeyi ve bilgiyi öğrenme yollarını öğretir.

Yüksek Lisans, Doktora İçin Gerekenler

ALES: Akademik lisansüstü Eğitim Sınavı, ÖSYM tarafından yılda iki kere yapılan bu sınavı yüksek lisans ve doktora programlarını kazanmada önemli bir kıstas. Yüksek olması yüksek lisans ve doktora da size önemli kapıları aralar.
Lisans Not Ortalaması: Yüksek lisansın olmazsa olmazlarından, vasat bir lisans not ortalaması yüksek lisansı kazanma şansınızı aşağıya çekecektir.
Dil Puanı: Dil puanı mutlaka şart değil ancak yüksek lisans ve doktora programlarında ilana göre dil puanı da istenmektedir. Başvurmak istediğiniz programın bir önceki yılda yayınladığı ilana bakarak fikir elde edebilirsiniz.

Tezli mi Tezsiz mi?

Tezli yüksek lisans daha fazla akademik ilerleme amacı taşırken tezsiz yüksek lisansta amaç daha çok öğrenme ve öğretmedir. Akademik olarak ilerlemek istiyorsanız tezli öncelikli tercihiniz olmasında fayda var.

Hangi Alanda Yüksek Lisans Doktora Yapmalıyım

Bu sorunun cevabı biraz kişisel niteliklerde de yatmaktadır. İlgi duyduğunuz bir alanda lisansüstü yapmanızda fayda var. Tamamen kariyer planlamasıyla ilgilidir.
Sosyal hizmet lisans mezunu bir kişi sosyal hizmet ABD’da lisansüstü bir programa başlayabileceği gibi ilgi duyduğu bir alanda da, örneğin psikoloji, klinik psikoloji vb gibi bir alanda da lisansüstü bir programa başvurabilir.
Bunun tam tersi de geçerli, sosyoloji lisans mezunu biri gerekli şartları taşıyor ise sosyal hizmet ABD’da yüksek lisans veya doktora yapabilir. Ancak şunu belirtmekte fayda var, eğer lisans mezuniyetiniz sosyal hizmet değilse sosyal hizmet alanında yüksek lisans doktora yapmak sizi sosyal çalışmacı yapmaz.

Bilim Sınavları ve Mülakat

Yüksek Lisans ve doktora ilanlarında mutlaka bir bilim sınavı ve/veya mülakat yer almaktadır. Burada amaç adayın bu programa yeterliliğini ölçmek ve sıralamaktır.
Bilim sınavında genel olarak alanla ilgili temel sorular sorulmaktadır (sorulmalıdır). Örneğin sosyal hizmet için Kuramlar, yöntem, etik, bilim ve meslek olması, dünyada ve Türkiye’de Sosyal Hizmet, Sosyal politika bağlamı, Sosyal Hizmet alanları, sosyal hizmet eğitimi, araştırma yöntemleri sosyal sorunlar bu sınavlarda çıkabilecek çeşitli konu başlığı olabilir.
Bilim sınavlarında ve mülakatta ne isterseniz çok başarılı olun ALES ve lisans ortalaması bazen bilim sınavının önüne geçebilmektedir. Yani ALES’iniz düşükse not ortalamanız düşükse bilim sınavında ve mülakatta da şansınız bir o kadar azalıyor.

Değerlendirme ve Başarı

Bir örnekten yola çıkarak ALES puanı, not ortalaması ve dil puanının başarıyı nasıl etkilediğini anlatmak için 2017 yılında Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Tezli Yüksek Lisans ve Doktora İlanı’ndan faydalanacağım.

İlgili ilanda Sosyal Hizmet ABD

  • Yüksek Lisans İçin ALES ve Lisans Not Ortalaması
  • Doktora için ise Yüksek Lisans not ortalaması başarı puanının hesaplanmasında değerlendirileceği belirtilmiştir. Oranlar ise şöyle (Yüksek Lisansta /Doktorada)

Her ilanda başarı ve sınav şartları ayrıca belirtilir, yukarıda sadece bir örnek verdim, her ilanda başarı yüzdeleri, gerekli kriterler değişebilir. Bu nedenle her ilanı kendi içinde değerlendirin.

Yüksek Lisans Doktora İlanları ve Takip

Yüksek Lisans ve doktora ilanlarının tek bir yerde yayınlandığı resmi bir web sitesi yok. İlanları tek tek takip etmeniz ve kaçırmamanız gerekiyor. Maalesef her üniversitenin bu konuda izlediği yok ve takvim farklı. Bu konuda size bir önceki yıla ait ilanlar yol gösterebilir.
Başvurmak istediğiniz yüksek lisans doktora programı hangi enstitüde yer aldığını araştırıp o enstitünün web sayfasını zaman zaman kontrol etmenizde fayda var.
Dikakt etmeniz gereken bir nokta yine programların farklı farklı enstitülerde yer alabildiğidir. Örneğin Sosyal Hizmet ABD Selçuk Üniversitesinde Sağlık Bilimleri Enstitüsünde iken Hacettepe Üniversitesinde Sosyal Bilimler Enstitüsü çatısı altındadır.

Sosyal Hizmet Yüksek Lisans ve Doktora İlanları

Sosyal Hizmet Lisansüstü eğitim veren üniversiteler şunlar:

kaynak: http://dergipark.gov.tr/uploads/issuefiles/b5b4/8e8b/b167/5937da983b204.pdf sayfa:160

2017 Sosyal Hizmet yüksek lisans ve doktora ilanlarını şu gönderi altında birleştirdik:

2018 yılı içinde buna benzer bir gönderi oluşturmayı planlıyoruz.

Sorularınız için aşağıda yorum kısmını kullanabilirsiniz.

67 Yorumlar
  1. Kübra diyor

    Hocam merhaba, sosyal hizmet lisans mezunu olarak psikolojiden yüksek lisans yapmak mümkün demişsiniz, bir sayfada bunun için psikoloji mezunu olmas şartı aranıyor demişti, sizce bu üniversiteden üniversiteye mi değişiyor, bu şartları bulamiyorum ben pek, klinik psikoloji yapılabilir mi sosyal hizmetten?

  2. Murat Çay diyor

    Asya çok hızlısın, takdir ettim. Tez konunu danışman hocanla birlikte belirlemen gerekiyor. Yüksek Lisans farklı bir program iken doktora da farklı bir program dolayısıyla evet 2 farklı tez yazman gerekiyor ki doktora daha ağır ve zorlu uzun bir süreç

  3. Asya BALTACI diyor

    Merhaba hocam ben Akdeniz Üniversitesi sosyal hizmetler bölümü birinci sınıf öğrencisiyim ilerde akademik kariyer düşünüyorum bunun için ilk adımın da yüksek lisans olduğunu biliyorum akademik kariyer için tezli yüksek lisans yapmanın da daha iyi olacağını biliyorum tez konusunu kendimiz mi belirleyeceğiz acaba ? Bir de yüksek lisans da bir tez doktora yaparken de farklı bir tez mi yapmamız gerekiyor?

    Sorularıma cevap verirseniz çok memnun olurum şimdiden teşekkür ederim.

  4. Murat Çay diyor

    Sosyoloji okuyup sosyal hizmet alanında YL yapman bu alandaki bilgini arttırabilir. Aile danışmanlığı da olabilir tabi. Bu değerlendirmeyi en iyi bireysel olarak kendin yapabilirsin.

  5. Murat Çay diyor

    Sosyal hizmet bölümü mezunusunuz, engel değil ancak kabul almanız geçerli puan almanız zor olabilir.

  6. sosyologbiri diyor

    Merhaba hocam, ben sosyoloji mezunuyum, sosyal hizmetlerden yüksek lisans yapıp alanımı genişletmem mi daha doğru olur yoksa aile danışmanlığı yüksek lisansı yapmam mı daha doğru olur sizce? yoksa akademisyenlik düşünmediğim için yüksek lisans yapmam saçma mı olur?

  7. Raziye diyor

    Merhaba ben sağlıkta lisans tamamlama sosyal hizmetler mezunuyum. Bu şekilde okulu bitirmem yüksek lisans yapmama engel mi acaba? Eğer ki değilse hangi bölümlerde yapabilirim bi kısıtlama var mıdır?

  8. İlknur Zeynep Murat diyor

    Merhabalar yazınızı okudum bilgilendirme için çok teşekkürler ben okul öncesi öğretmenliği bölümü mezunuyum ancak sosyal hizmetler çatısı altında yani sevgi evleri, çocuk esirgeme,aile ve sosyal politikalar bakanlığı gibi kurumlarda çalışmak istiyorum. Bu nedenle sosyal hizmetler adına bir eğitim almak istiyorum.Sizce bu konuda açık öğretimden bölümü okumam mı yoksa bu alanda yüksek lisansa basvurmam mı daha etkili olur?

  9. Murat Çay diyor

    YL yapman ile yönetici olarak çalışabilmen arasında her hangi bir ilişki yok, yapıp yapmaman yönetici olarak çalışıp çalışamamana doğrudan etki etmez.

  10. Büşra Yıldırım diyor

    Hocam merhaba. Ben özel eğitim mezunuyum. Bu alanda yüksek lisans yapmak istiyorum. Acaba çocuk esirgeme kurumunda yönetici olarak çalışabilir miyim?

  11. Murat Çay diyor

    sosyal hizmet eğitimini açıktan aldığınızı göz önünde tutarsak umarım sosyal hizmet alanında ders anlatma yetkinliğine erişmemelisiniz, uygulama alt yapısı olmadan alan bilgisi olmadan hangi ders nasıl anlatılabilir? İş güvenliği daha nitelikli olur sizin adınıza, bu anlamda bir alan seçim o alandan güçlü bir şekilde ilerlemeniz daha akıllıca ve topluma insanlara daha faydalı olur düşüncesindeyim. İyi çalışmalar dilerim.

  12. Hacer diyor

    Önlisans İsg mezun uyum ve dgs ile sosyal hizmetlere tamamlıyorum, 3. Sınıfım.Yüksek lisans konusunda hangi bölümü seçeceğimi bilmiyorum.lisansımı sosyal hizmetlerden tamamlayıp yüksek lisansımi isgden yaparsam problem yasar miyim?Yatay geçiş yapmali miyim?Sosyal hizmetleri açıktan aldigim için ders anlatma yetkinligine erişebilir miyim tereddutum var.
    Ve is güvenliği yeni geliştiği için daha kolay is bulurum gibi dusunmustum.Yardımcı olursanız sevinirim.

  13. Murat Çay diyor

    cevabı yazıda var,

  14. Nilüfer54 diyor

    Hocam merhaba sosyal hizmet lisans mezunu olduktan sonra yüksek lisans da hangi bölümleri tercih edebiliyoruz

  15. Murat Çay diyor

    Akademisyen ihtiyacı var, olacaktır da.Akademik kariyer yapabilirsin tabi, herkes gibi. Geleceği ön görmek zor ancak artan sosyal hizmet ihtiyacı bu alandaki nitelikli akademik personel ihtiyacını da doğurmaktadır. Akademik kariyere istihdam fırsatı olarak görmemek de gerek. Uzun ve zorlu bir yol, siz ne istiyorsunuz bunu değerlendirmenizi öneririm.

  16. Yusuf Uğur Özer diyor

    İyi günler,

    Sosyal Hizmet 3.sınıf öğrencisiyim. Yüksek Lisans yapmayı düşünüyorum, Sosyal hizmetin akademisyene ihtiyaçı var mı? Akademik kariyer yapabilir miyim? Geleceği nedir?

    Teşekkürler.

  17. Murat Çay diyor

    evet, olanaklı ama muhtemelen okulunuz uzar.

  18. Sultan diyor

    Merhaba Murat Hocam su an
    orgun okuyorum disardan sosyal hizmet de yazmistim dgs den 300 almistim aof olarak 3. siniftayim 4.sinifta yatay gecis yapip orgun universitelerde okuyabilir miyim ?hacettepe vs..

  19. Murat Çay diyor

    Yapabilirsiniz, ancak uluslararası lisans bölümü mezuniyetiniz ile kabul edelebileceğiniz sosyal hizmet lisans programı çok az. Çocuk gelişimi lisans bölümünden mezun olduğunuzda şansınız artsa da yine de uygun, şartları size uyan yüksek lisans programı bulmanız biraz zor olabilir. Önerim mevcut programları inceleyerek şartları ne kadar taşıdığınızı vır gözden geçirin derim.

  20. Burçin esen diyor

    Murat Bey merhaba,
    İnternette sosyal hizmet yüksek lisansa dair yazdıklarınızı okudum öncelikle genel bilgilendirme için çok teşekkür ederim. Benim birkaç sorum olacak yardımcı olursanız sevinirim. Ben uluslararası ilişkiler lisans mezunuyum ancak çocuklarla ve sosyal hizmetle daha fazla ilgiliyim. Bu düşünceyle İstanbul üniversitesi açıköğretim fakültesinden çocuk gelişimi okumaya başladım 1. Sınıftayım bitirdiğimde veya şu anda sosyal hizmetler bölümünden yüksek lisans yapabilir miyim?

  21. Murat Çay diyor

    sitemiz de ve sosyal medya hesaplarımızda zaman zaman paylaşıyoruz.

  22. GAMZE diyor

    Hocam verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Hocam ilanları takip edebileceğimiz bir link var mı ? Varsa sitede paylaşır mısınız?Ben farklı yerden bakıyorum ve araştırıyorum ancak sizden de nereden takip edeceğim konusunda da yardım istiyorum.

  23. Murat Çay diyor

    AÖF mülakat olursa dezavantaj oluşturabilir, Şartlar tutarsa mutlaka başvurun, ales düşük başvurmayım mantığı akıllıca değil. Var tabi farklı üniversitelerde farklı YL ilanları mevcut takip edilmeli. Önlisans programlarında dil şartı yok, ama özel şart olarak istenilebilir, sadece en temel şart 2 yıl alan deneyimi veya Yüksek lisans yapma şartı aranıyor, diğer şartları üniversiteler kendi belirliyor.

  24. GAMZE diyor

    Murat hocam iyi günler ben 2018 mayıs ayı Atatürk Üniversitesi AÖF sosyal hizmetler alanından mezun oldum. Alanımda yüksek lisans yapmak için bu durum benim için bir dezavantaj olur mu ? Alese girdim 60 puan aldım ve mezuniyet not ortalamam 100’lük sistemde 80 ancak ben ales puanımın iyi olmadığını düşündüğümden çıkan ilanlara başvurmadım. Sizce ne yapmalıyım? Yukarıda yazdığınız üniversitelerin dışında yüksek lisans veren üniversiteler var mı? Hocam ayrıca ön lisans sosyal hizmetler bölümünde öğretim üyesi olarak çalışmak için dil şartı var mı? Ön lisans bölümünde akademisyenlik için gerekmediği bana denildi. Bana yardımcı olur musunuz ? Şimdiden teşekkür ederim.

  25. Murat Çay diyor

    evet ama önlisans sosyal hizmetler programı mezunu olduğunuz için değil, lisans mezunu olduğunuz için. Uygun kriterleri taşıyan ilanları takip etmenizde fayda var.

  26. Beyza diyor

    2 yıllık sosyal hizmet 4yıllıknişletme mezunuyum. Yüksek lisansımı sosyal hizmet üzerinden yapabilirmiyim?

  27. Murat Çay diyor

    Selamlar, Nasıl bir yardım beklentisi içerisindesiniz*

  28. havva diyor

    İstanbul unıverstesı sosyal hizmet lısans mezunuyum yuksek lısans dusunuyorum yardımcı olurmusunuz

  29. Murat Çay diyor

    iktisat alanında mezun olmanız sosyal hizmet alanında yükseklisans yapmanıza engel değil ancak sosyal hizmet yükseklisans programları genelikle lisansın sosyal hizmet olmasını istemekte. Veya en azından sosyal hizmete daha yakın disiplinler tercih etmekte. İmkansız değil ama biraz daha zor.

  30. Nazmiye diyor

    İktisat mezunuyum sosyal hizmet alanından yüksek lisans yapma şansım var mı acaba?

  31. Ramazan Duman diyor

    murat hocam, asıl hedefim ayşe taş isimli hanfendiye ulaşmak sonuçta oda sosyal hizmet okuyor ve bitirmiş ona nasıl ulaşabilirim 🙂 size instagram dm den yazdım ama sanırım görmediniz :)))))))))))))))))))

  32. Murat Çay diyor

    buyrun

  33. Ramazan Duman diyor

    size nasıl ulaşabilirim? ben de anadolu üniversitesi sos hizmet okuyorum 2.sınıfım size yüksek lisans ve ileriki süreç hakkında sorularım olucaktı eğer ilgilenip mesajıma cevap verirseniz çok memnun olurum

  34. Murat Çay diyor

    Yök ile ilgili değil enstitülerin açtığı yl veya doktora programlarıyla ilgili bir durum. İlgili ilanlara bakmanızda fayda var.

  35. Yılmaz diyor

    Selamlar, ben sosyal hizmet lisans tamamlama pr. mezunuyum ve uzaktan tezsiz yüksek lisans yapmak istiyorum. Şuana kadar ales veya yds ye girmedim. Öncelikle bu sınavlara mı girmem gerekiyor ya da girmeden başvuru alan bir üniversite var mıdır? Cevabınız için şimdiden teşekkürler.

  36. Elif diyor

    Merhaba, ben bütünleşik doktora programına başvurmak istiyorum ancak şartları sağlayıp sağlamadığımı bir türlü öğrenemedim, yani yök yönetmeliğinde bununla ilgili detaylı bilgilere rastlamadım. ales 70+ , yds 80+ , lisans mezuniyet not ortalamam 2.88(yüzlük sistemde 72) şartları sağlıyor muyum, aydınlatırsanız .ok sevinirim şimdiden teşekkürler

  37. H diyor

    Merhabalar sosyal hizmet 3. Sınıf öğrencisiyim bu sene girdiğim alesten 66 puan aldım ve lisans ortalamam da su an 75 küsür bir şey Yds ye daha girmedim Mezun olduktan sonra yüksek lisans yapmayi düşünüyorum. Herhangi bir yerde yüksek lisans yapmak için yds den ne kadar alsam iyi ya da bu puanlarla yüksek lisans şansım nedir?

  38. ilknur diyor

    Merhaba Murat hocam, Hacettepe üni. de sosyal hizmet lisans 3.sınıf öğrencisiyim. Yurt dışında yüksek lisans ile ilgili pek kaynak bulamıyorum. Bilginiz dahilinde yardımcı olabilir, yönlendirme yapabilirseniz çok memnun olurum. Almanya, Holllanda gibi Avrupa ülkelerde üniversitelerin yüksek lisans programlarıyla ilgili bilgilere nasıl erişebilirim?
    Teşekkürler

  39. eyup diyor

    merhaba işletme fakültesini açıktan tamamladım yüksek lisans sosyal hizmet alanında yapabilir miyim veya istediğim herhangi bi alanda şimdiden teşekkür ederim

  40. Gizemnur diyor

    Merhaba. Sosyal Hizmeti açıktan lisans tamamlama şeklinde okudum. Bu alanda kendimi geliştirmek istiyorum. Nasıl bir yol izlemeliyim ? Teşekkürler bu Arada Murat Çay size ulaşamadım iletişim adresinizi yazarsanız sizden yardım almak isterim.

  41. Murat Çay diyor

    şartları sağladığınız her alanda her ana bilim dalında yapabilirsiniz. Yukarıda belirttiğim gibi. Bahsettiysem mümkün tabi, şartları sağlıyorsanız psikolojide de coğrafyada da yapmanız mümkün, bu şartları enstitüler anabilimdalları kendileri belirliyor bu nedenle ilandan ilana göre başvuru şartları taşıyıp taşımadığınıza göre sorunuzun değişiyor. Hangi üniversiteler, bunu ilanları takip ederek öğrenebilirsiniz.

  42. Özge diyor

    Merhaba ben sosyal hizmet yüksek lisansını hangi bölümlerde yüksek lisans yapabileceğini öğrenmek istiyorum ve psikoloji alanında yüksek lisans yapabilme imkanından bahsetmissiniz yazinizda böyle bişey mümkün mü ve hangi üniversitelerde böyle bı şansa sahibiz şimdiden teşekkür ederim

  43. Murat Çay diyor

    Merhabalar, Sosyal hizmet bölümü mezunu olarak koşulları sağladığınız alanlarda yüksek lisans yapabilirsiniz. Örneğin sosyoloji, sosyal hizmet aile danışmanlığı gibi..
    İlinizde yüksek lisans programı olmayabilir, başka ilde yapabilirsiniz. Yüksek lisansın somut bir biçimde şu faydası olur demek zor, kendinizi geliştirmek istiyorsanız yapabilirsiniz, onun dışında doğrudan size bir fayda sağlamasını beklemeyin.

  44. Mertcan ÖZTÜRK diyor

    s.a iyi günler karabükten yazıyorum atatürk üniversitesi açıköğretim fakültesinden sosyal hizmet lisans programını bitirdim alesten 74 puan aldım ve yüksek lisans yapmak istiyorum ancak bana ne faydası olur hangi bölümden yapmalıyım bilemiyorum karabükte infaz ve koruma memuru olarak çalışmaktayım ve ilimde sosyal hizmet yüksek lisans bölümü yok

  45. Murat Çay diyor

    kolay gelsin 🙂

  46. Ezgi diyor

    Charles Zastrow’un kitabını okuyorum şimdi 🙂 teşekkürler..

  47. Murat Çay diyor

    sosyal hizmete giriş kitaplarına göz atmanızda fayda var. İlanlara şartınız tutuyorsa olumsuzluk teşkil etmez ama tabi sosyal hizmet lisans eğitimi alanlara daha öncelikli olarak tercih edilebilir. Diğer bölümlerde de geçerli bu.

  48. Ezgi diyor

    Merhaba ben kamu yönetimi bölümü mezunuyum ve sosyal hizmetten yüksek lisans yapmak istiyorum. Mülakatlar için okumamı önereceğiniz kitaplar nelerdir? Bir de farklı bir lisans bölümünden mezun olmam sıkıntı yaratır mı? Teşekkürler..

  49. Murat Çay diyor

    Yazılı veya sözlü sınav olduğu ilanda yazması gerekiyor, geçen yıllarda sadece sözlü sınav yaptı ama bu yıl değişmiş olabilir, ilanda mutlaka yer alması gerekir. İlgili enstitü ile de iletişime geçebilirsiniz.
    SH ABD ile ilgili ne sorarlar sorusunun cevabını yukarıda verdim, kuram, müdahale, sosyal hizmeti ilgilendiren güncel bilgiler öncelikli olarak gelebilir, ama şu demek zor. malum konu sosyal hizmet.

    Yüksek lisans ve doktora konusunda uşak üniversitesi daha yeni bir üniversite şansın bence daha yüksek olabilir. Belirttiğin üzere çok yeni bir bölüm.

    Başarılar diliyorum.

  50. Ayşe Taş diyor

    Merhaba ben Ayşe Sosyal Hizmet Bölümünden 2016 yılında mezun oldum. Akademisyen olmak istiyorum ve bu nedenle iki ayrı üniversite de yüksek lisans başvurusunda bulundum. Fakat bilim sınavı ile ilgili pek bilgim olmadığı için bazı kaygılarım var. Bu nedenle akademiyle ilgili bazı konularda bana yardımcı olup bilgilendirebilirseniz çok mutlu olacağım. Sorularım şu şekilde:
    1-Celal Bayar Üniversitesinde yapılan bilim sınavı yazılı olarak mı sözlü olarak mı gerçekleştiriliyor?
    2-Sosyal hizmet ana bilim dalı ile ilgili ne tarzda sorular soruluyor?
    3-Uşak Üniversitesi ve Celal Bayar Üniversitesi sosyal hizmet ana bilim dalı yüksek lisans programına başvuru da bulundum. Eğer her iki üniversitede de kabul edilirsem hangisini tercih edeceğim konusunda çok kararsızım. Kararsızlığımın nedeni ise akademisyen olmak istiyorum ve bunun için şansımın daha yüksek olacağı bi üniveriste de yüksek lisansa başlamak istiyorum. Uşak Üniversitesi sosyal hizmet bölümü geçen sene aktifleşmiş bir bölüm ve bu yüzden araştırma görevlisi ihtiyacının daha çok olduğunu düşünüyorum bu nedenle de akademiye girme ihtimalim daha yüksek olabilir diye düşünüyorum. Fakat akademide olmadığım için belki de yanlış bir akıl yürütme yapıyorum bu nedenle eğer her ikisine de kabul edilirsem hangisini tercih edeceğim konusunda kararsızım.
    Bu konularda bilgi ve tavsiyelerinizi benimle paylaşırsanız çok memnun olacağım.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.