Sosyal Hizmet DGS 2016 Dosyasını Açıyoruz

19

Merhabalar Sosyal hizmet önlisans öğrencileri için hazırlanan bu yazı öğrencilerin DGS de daha bilgili olmasını sağlama amacı taşımaktadır. DGS nedir? Sosyal hizmet önlisanstan hangi bölümlere geçilir, hangi bölümler DGS ile sosyal hizmet lisansa geçer, taban puanlar nelerdir gibi sorulara cevap arayacağız.

Öncelikle Bir Bakalım “Haritanın neresindeyiz?”

Nerede olduğumuzu bilmek nereye gideceğimizi bilmemiz açısında oldukça önemlidir. Nerede olduğunu hangi konumda ne okuduğunu bilmeyen birinin nereye gideceğinin de çok önemli olmadığını da söylemek mümkündür. Bu yazıyı okuyorsanız muhtemelen nereye gitmek istediğiniz konusunda bilgi sahibisiniz.

Sosyal hizmetler önlisans öğrencilerinin en büyük dezavantajı son yıllarda sosyal hizmetler önlisans mezun sayısının bir hayli fazla olmasıdır. Önlisans Sosyal Hizmet ilk olarak Anadolu Üniversitesi  Açıköğretim Fakültesine bağlı olarak açıldı ve ilk yıllarda sınırsız olan kontenjan nedeniyle bir çok kişi bu bölümü seçti. Eldeki veriler sadece 2015 yılında Anadolu üniversitesi açıköğretim önlisanssosyal hizmet programına 12.120 kişinin yerleştiğini görmekteyiz. Ancak maalesef KPSS yerleştirmelerini takip eden birisi olarak önlisans sosyal hizmet programında alımların bu kadar fazla olmadığını görüyoruz.

Peki bu durumu nasıl avantaja çevireceğiz?

Okuduğumuz sosyal hizmetler önlisans bölümünü DGS için basamak olarak kullanıp eğitimimizi lisansa tamamlayarak, dolayısıyla burada DGS bizim için önemli bir adım olarak karşımızda duruyor. Geçen yıl Anadolu üniversitesi Açıköğretim Fakültesinde sınavsız geçiş ile DGS olmaksızın lisansa tamamlayabileceğimiz bölümler bulunuyordu ancak bu yıl o uygulama kalktı.

Durum bu şekildeyken akla gelen ilk sorulardan biri de “Önlisans Sosyal Hizmet  programını bitirince iş bulabilecek miyim?” sorusu olmaktadır.Bunun cevabının sizde ve okuduğunuz üniversitenin başarısında yattığını söylemek mümkündür. Sosyal hizmetlerde ara elaman olarak mezun olacak sizlerin iş bulması sosyal hizmet bilgi, beceri ve değerlerinizi ne kadar geliştiğine bağlı olarak değişecektir. KPSS alımlarının fazla olmadığını görsek de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Belediyeler, Özel Huzurevleri, Kreşler, Özel Rehabilitasyon Merkezleri Önlisans Sosyal Hizmet bölümü mezunlarını istihdam etmekte, bu bölüm mezunlarını çalıştırmaktadır. Bu anlamda iş bulabilmek sizlerin ne kadar sosyal hizmeti benimsediğinize ve kendinizi geliştirdiğinize bağlı olarak değişmektedir. Bu durum okuduğunuz üniversitenin de başarısının önemli olduğunu işaret etmektedir.

DGS nedir?

Dikey geçiş sınavı (DGS), önlisans diploması veren 2 yıllık meslek yüksekokulu mezunları yada önlisans diploması veren 2 yıllık meslek yüksek okullarından mezun olabilecek durumda olan adaylar, belirli şartları yerine getirdikleri takdirde, mezunu oldukları üniversitenin veya diğer üniversitelerin, alanlarıyla ilgili 4 yıllık programlarına Ösym’ce yapılan “Dikey geçiş sınavı”nı (DGS) kazanmak koşuluyla geçiş yapabilir ve o bölümün lisans diplomasını alabilirler.

DGS’ye Girebilmek için Gerekli Şartlar

Yükseköğretim programlarına dikey geçiş için başvuracak adaylarda, meslek yüksekokulları ve açık
öğretim ön lisans programlarından mezun olmuş olma şartı aranır. O yıl son sınıfta olup da staj dışındaki
mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olan adaylar da başvurabilir.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) meslek yüksekokullarının son sınıf öğrencileri ve mezunları ile
aynı koşullarda yurt dışından mezun olup denkliği kabul edilen adaylar da DGS’ye başvurabilirler.

Sınavın İçeriği

Sınavın soru sayıları 60 sözel 60 sayısal olarak toplamda 120 soru ve 140 dakika olarak sınav süresi belirlenmiştir. Her iki bölüm içinde 10’ar tane mantık sorusu bulunmaktadır. Geçmiş yıllardaki DGS soruları için: http://idealsosyalhizmet.com/dgs-kontenjanlar-sartlar-bilgiler-notlar/

Puanlama

DGS puanları, adayların sınav sonuçlarından hesaplanan sözel ve sayısal standart puanlarının ve ön lisans öğrenimlerinde elde ettikleri akademik not ortalamalarından hesaplanan ağırlıklı ön lisans başarı puanlarının (AÖBP) belli kat sayılarla çarpılarak toplanmasıyla elde edilecektir.  Adayların testlerden almış olduğu puanlardan hesaplanan sayısal ve sözel standart puanlar ve ağırlıklı ön lisans başarı puanları (AÖBP) kullanılarak adayların yerleştirilmesinde esas alınacak DGS puanları hesaplanacaktır.

DGS’ye başvuran adaylardan her biri için ön lisans öğrenimindeki akademik ortalama göz önünde tutularak bir Ön Lisans Başarı Puanı (ÖBP) hesaplanacaktır.
Ön lisans akademik not ortalamaları (en yükseği 100, en düşüğü 50 olarak değerlendirilerek) 0,8 ile çarpılarak Önlisans Başarı Puanına (ÖBP) dönüştürülecektir.
Böylece, 50 olan en düşük notun ÖBP değeri 40 olacak, en yüksek 100 olan notun da ÖBP değeri 80 olacaktır.

Ön Lisans Başarı Puanı (Öbp)

50’nin altında olan notlar 50 olarak değerlendirmeye alınacaktır. Bu şekilde hesaplanan Önlisans Başarı Puanı merkezî sınavdan alınan puana eklenerek adayın yerleştirme puanı hesaplanacaktır. Bütün not sistemleri doğru orantı kurularak, 100’lü not sistemine dönüştürülecektir.

DGS ile Sosyal Hizmetler Önlisanstan Sosyoloji Lisans Bölümüne Geçiş

DGS sosyolojiSosyal hizmet önlisans mezunları sosyal hizmet veya sosyoloji bölümüne DGS puanı ile dikey geçiş yapabilmektedirler.

Sosyal hizmet bölümlerinin aksine Sosyoloji bölümüne sadece Sosyal Hizmet Önlisans mezunları DGS ile geçiş yapabilmektedir.

Sosyal Hizmet Bölümüne Geçiş Yapabilecek Önlisans Programları

  • 4275 Güvenlik 9181 Güvenlik ve Koruma
  • 4280 Hava Savunma
  • 4292 İstihbarat
  • 8607 İş Sağlığı ve Güvenliği
  • 1205 İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği 8537 İtfaiyecilik ve Sivil Savunma
  • 1208 İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği
  • 9182 Kamu Güvenlik ve Asayişin Sağlanması
  • 4323 Mühimmat ve Mühimmat Tahrip
  • 5353 Özel Güvenlik ve Koruma
  • 5359 Savunma ve Güvenlik 9023 Sivil Savunma ve İtfaiyecilik 2
  • 111 Sosyal Bilimler
  • 4352 Sosyal Hizmetler / Sosyal Hizmet
  • 9098 Sosyal Güvenlik Bölümlerinden DGS ile Sosyal Hizmet LİSANS Bölümüne geçilebilir.

DGS ile Açıköğretim Sosyal Hizmet Lisans Bölümüne Geçiş

DGS puanı ile Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Sosyal Hizmet Bölümüne DGS puanı ile dikey geçiş yapılabilmektedir. 2015-2016 yılında eğitime başlayan Anadolu üniversitesi Açıköğretim Fakültesi sosyal hizmet bölümü ise DGS ile 2017 yılında öğrenci almaya başlayacaktır. Yine DGS kontenjanları çerçevesinde açıköğretim sosyoloji bölümüne de geçiş yapılabilmektedir.

DGS 2016 için Sosyal Hizmet Lisans Taban Puanları

 

http://idealsosyalhizmet.com/icerik/uploads/2016/01/DGS-2016-i%C3%A7in-Sosyal-Hizmet-Taban-Puanlar%C4%B1.pdf

DGS 2016 için Sosyoloji Lisans Taban Puanları

http://idealsosyalhizmet.com/icerik/uploads/2016/01/DGS-2016-sosyoloji-taban-puanlar%C4%B1.pdf

DGS hakkında daha fazla bilgi almak için lütfen DGS kategorimize bakabilirsiniz. http://idealsosyalhizmet.com/category/dgs/

Doğrudan cihazınızda gerçek zamanlı güncellemeleri alın, şimdi abone olun.

19 Yorumlar
  1. ceren diyor

    selamlar hocam örgün maliye okudum okurken de aöf sosyali hizmet okudum şimdi hacettepe sosyal hizmet yazmak istiyorum fakat derslere baktığımda iktisat hukukun kavramları gibi maliye bölümünde gördüğüm dersler mevcut bunlardan muaf sayılır mıyım teşekkürler

  2. Murat Çay diyor

    AÖF genelde 3. sınıftan başlatmaz, daha önce aldığınız dersleri eşdeğer ders olarak görmez (İngilizce Türk Dili AİİT hariç) Başka üniversite olsa daha önce aldığınız dersler ile alacağınız dersler eşleştirilir, bu durumda 2. veya 3. sınıftan başlayabilirdiniz. Üniversitelerin bu konudaki uygulamaları net değil. AÖF anadolu saymama taraftarı.

  3. Vildan diyor

    Merhabalar ben Vildan önlisans Sosyal Hizmet bölümünü okumaktayım bu yıl mezun olacağım bölümümü açıköğretimden lisansa tamamlamak istiyorum geçen sene dgs ye girdim istediğim sonucu elde edemedim. Diyelim ki bu yıl AYT sınavına girip Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Lisans Sosyal Hizmet bölümünü kazandım. Peki ben önlisans mezunu olduğum için Anadolu Üniversitesinde 3. sınıftan başlama gibi durumum olabilir mi? Bilgilendirirseniz çok sevinirim. İyi günler.

  4. Murat Çay diyor

    DGS şart DGS’ye girmelisin, aöf ve örgün farkı elbetteki var. Örgün öncelikli tercihin olsun, başarılar.

  5. Samed Yılmaz diyor

    Hocam iyi günler. Bu sene Anadolu Üniversitesi’nin 2. Üniversite kapsamındaki sosyal hizmetler önlisans programını bitireceğim. 4 yıllık örgün öğretime tamamlamak için ne yapmam gerekiyor? Başka bir üniversiteye veya Anadolu Üniversitesi’ne geçme arasında bir fark var mı? Şimdiden teşekkürler

  6. Murat Çay diyor

    tabi DGS’ye girdikten sonra kazanırsanız diğer kaydınızı siler, yeni kazandığınız bölüme devam edebilirsiniz, ancak DGS’de puan kesintisi olabilir. SH lisans dersleri de kolay değildir bu arada, derse göre bölüm değil de kendinizi geliştirmek istediğiniz alana dair bir bölüm seçmeniz daha sağlıklı olur, başarılar.

  7. Bahar diyor

    Ön lisan sosyal hizmetler bölümü mezunuyum.sosyoloji bölümüne sınava girmeden geçiç yapanlardanım.3.sinıftayım dersler çok ağır ve felsefi.tekrar dgs sınavına girip sosyal hizmetler lisanstan devam edebilirmiyim

  8. Murat Çay diyor

    EA 😉

  9. Oğuz Demirci diyor

    Merhaba Sosyal Hizmetler önlisans mezunuyum DGS Sınavı ile Lisansa Tamamlamayı planlıyorum fakat DGS de 4 yıla bağlamak istersek Eşit Ağirlık Sözel Veya Sayısal puanlamalardan hangisinden değerlendiriliyoruz.

  10. Murat Çay diyor

    mezun olduğunda önlisans diploman gidiyor yerine sosyoloji lisans geliyor 🙂
    Sosyoloji ve sosyal hizmetin net ayrımı derken, her iki disiplin bir birinden farklı, birinde sosyolog unvanı alırken diğerinde sosyal çalışamcı unvanı alırsın. iş imkanları, farklılıklar elbette var, farklı disiplinlerden bahsediyoruz çünkü.

  11. Yağmur Yonca diyor

    Merhabalar Murat Bey,bölümü kısa ve öz açıkladığınız için teşekkürler. Bir sorum olacaktı.2yıllık sosyal hızmet okuyup açıköğretim sosyolojıye dgs yoluyla gidilebilir paylaşmışsınız.Bunu 4 yıllık açıköğretim sosyoloji okumakla nasıl bir farkı olabilir mezun olduktan sonra. Sosyal hizmet ile Sosyolojinin net ayrımı nedir?mezun olunduğundaki iş farklılıkları mı?Şimdiden teşekkürler. ..

  12. MUHAMMET diyor

    Hocam merhaba ben ikinci üniversite olarak sosyal hizmetler okumayı düşünüyorum. Bölümü bitirip DGS ile 4 yıllığa tamamlamak istiyorum daha sonra. Kafama takılan yine açık öğretimden devam edebiliyor muyum sosyal hizmetler bölümüne yoksa başka bir üniversiteye kayıt yaptırmam mı gerekiyor?

  13. Murat Çay diyor

    Tercih edebilirsin, kazanabilirsin de ancak kayıt yaptıramazsın ve seneye DGS’ye girdiğinde de puanın düşer. Mezun olman gerekir kayıt tarihine kadar.

  14. Hicran diyor

    Merhabalar hocam. Ben sosyal hizmetler önlisans okuyorum derslerim bitti fakat bir aylık bir staj dönemim var DGS girdim tercih verebiliyor muyum ve bölüm gelirse kayıt yapabiliyor muyum.

  15. Murat Çay diyor

    sosyal hizmet ve sosyolojiye tamamlayabilirsin. O da DGS ile mümkün şu an.

  16. betül diyor

    hocam merhaba,auzef sosyal hizmetler okuduğum zaman onu sosyolojiden başka bir şeye tamamlayamıyor muyum sosyoloji ve psikoloji aynı fakülte de o zaman dgs ile psikolojiye tamamlayabilir miyim?

  17. Murat Çay diyor

    DGS ile kazandığım bölümde kaçıncı sınıftan başlayacağım? http://idealsosyalhizmet.com/dgs-2017-yaklasirken-bilmemiz-gerekenler/ 🙂

  18. Büşra Pekdemir diyor

    Hocam merhabalar, ben 2. üniversite olarak sosyal hizmet okuyorum DGS ile Hacettepe Üniversitesi’ne geçiş yapmak istiyorum kazanırsam eğer 3. sınıftan mı başlarım yoksa 1. sınıftan mı ? Şimdiden teşekkürler.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Anti-Spam Quiz: