Sosyal Hizmet Bölümü Mezunları ve İşsizlik?

“Ben ve benim gibi binlerce arkadaşım sosyal hizmet öğrencileri ve mezunlarıyız. 2 yıl öncesine kadar kadroları boş kalan bölümümüz şu an TÜİK’in verilerine göre işsizliğin en çok olduğu bölüm haline geldi. (http://www.hurriyet.com.tr/en-fazla-issiz-sosyal-hizmetler-alaninda-14022743) Bu yaşadığımız sıkıntıların sebebleri şunlardır: 1-) Sosyal hizmet mezunu az diyerek sosyal çalışma görevlisi adıyla sosyal hizmet bölümüne ek olarak sosyoloji, PDR, öğretmen, […]

1

“Ben ve benim gibi binlerce arkadaşım sosyal hizmet öğrencileri ve mezunlarıyız. 2 yıl öncesine kadar kadroları boş kalan bölümümüz şu an TÜİK’in verilerine göre işsizliğin en çok olduğu bölüm haline geldi. (http://www.hurriyet.com.tr/en-fazla-issiz-sosyal-hizmetler-alaninda-14022743)

Bu yaşadığımız sıkıntıların sebebleri şunlardır:

1-) Sosyal hizmet mezunu az diyerek sosyal çalışma görevlisi adıyla sosyal hizmet bölümüne ek olarak sosyoloji, PDR, öğretmen, çocuk gelişimi bölümü mezunları da dahil edilmiştir. Buradaki amaç sosyal hizmetin yetersiz mezunu olduğu düşüncesiyle boş kalan kadroları doldurmaktır.

2) Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına sosyal inceleme görevlisi olarak sosyal hizmet mezunları dahilinde bazen de haricinde diğer tüm bölüm mezunlarının işe alınmasıdır fakat sosyal inceleme görevlisinin en önemli işi olan sosyal inceleme raporunu yazmak sosyal hizmet mezunları olan sosyal hizmet uzmanlarınındır. Çünkü bu raporun eğitimi sadece sosyal hizmet bölümünde verilmektedir.

3-) Aile sosyal destek programı(ASDEP) personeli sosyal hizmetlerin programı olmasına rağmen ilk 1500 kişilik alımların 1200 ü sosyolog olmuştur. Şu an ikinci alımları başlamış olmasına rağmen yine bir düzenleme olmamıştır ve diğer bölümlerde dahil edilmektedir.

4-)ABD ve Avrupa ülkelerinde çok eski tarihlerden beri olan Okul sosyal hizmeti projesi ülkemizde 2014 yılında resmi gazetede yayınlanmasına rağmen hala daha yürürlüğe girmemiştir. Okullarda yaşanan ihtimal, istismar, madde bağımlılığı vb gibi sorunların maalesef hergün üzülerek görmekteyiz ve bu sorunların çözülmesi için biz sosyal hizmet mezunlarına kadro verilmesi gerekmektedir.

5-)Mezun sayımız az denilerek açıköğretim fakülteleri açılmış lisans tamamlama programlarıyla iki yıllık sağlık itfaiye vb bölümlerin sosyal hizmet lisans mezunu olma hakları verilmiştir. Sadece Erzurum Atatürk Üniversitesinden ortama 5 bin kişi mezun olmakta diğer üniversitelerde birlikte toplam 10 bine yakın mezun verilmektedir.

Sonuç olarak her yıl mezun sayımızın artmasıyla birlikte kendi alanlarımıza başka bölümlerin dahil edilmesi, uygulanması gereken projelerin uygulanmamasi, bölümümüzün ve ne iş yaptığımızın bilinmemesi ve en önemlisi olarak bölümümüze yapılan haksızlıklardan dolayı mağdur ve  17 bin işsiziz.

Sosyal devletin olmazsa olmazı olan bölüm SOSYAL HİZMETTİR.”

Kaynak: https://goo.gl/IeHFY7

1 yorum
  1. Murat ÇAY diyor

    Fatma Aşı:
    Sosyal hizmet umut demekti benim için. Hayaller kurup girmiştim Hacettepe Sosyal Hizmet diye ne sevinmiştim. Okula gitmek için bile ne sıkıntı çektim. Bitmeyen sıralar gelmeyen egolar, metrolar havasızlıktan düşen kan şekeri. Kaç kere acillik oldum okul yolunda. Kolay değil elbet diploma sahibi olmak. Stresten küçük bir ameliyat bile geçirdim. Acıtasyon değil amacım sadece buna sebep olan ne ya da kim? Merak ediyorum . Okumayı öğrendiğim günden beri bir kez olsun cahil kalayım diye uğraşmadım cebimdeki son para bazen borçla kitap aldım pişman değilim çoğundan daha aydınım. Şairin dediği gibi yol uzun güzergah zorlu biliyorum umut ediyorum hakkım olanı alacağım. Kitap biriktirip kütüphane kurmayı amaçlayan kitap yazan , araştıran, okuyan , sorgulayan , önyargılı olmayan insanlara rağmen canlıları seven cansızlara bile saygı duyan , taşı fırlatmayan , kediye selam veren, kafesteki kuşa üzülen, salıversem açlıktan ölür diye ilişmeyen iyi insan olduğunu düşünen buna uğraş verenim. Bu yaşananlar zoruma gitmiyor değil , üzülüyorum, kızıyorum neden var mı cevabını verecek olan? Ben ve diğer tüm arkadaşlarım hak etmedik. Kpss’den 80 üstü puanla atanamayan binlerce sosyal hizmet mezunu var. Mülakat diye aylarca boş umuda sarılan var. Hayal kırıklığımı anlatmaya ne sözüm ne gücüm var. Umut ediyorum güzel günler göreceğiz umutsuz yaşanmıyor zira biliyorum.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.