Sosyal Hizmet Bölüm ve Meslek Tanıtımı

102

Bu yazı genel olarak sosyal hizmet ve sosyal hizmet uzmanları hakkında bilgi vermektedir. Kpss, Açıköğretim, atamalar, stajlar, eğitim ve eğitim sonrasına ilişkin bilgiler için yukarıda bulunan kategori başlıklarını kullanabilirsiniz.

Sosyal Hizmet Bölümünü tercih etmeyi düşünen bireyler için hazırlanan yazıda sosyal hizmet ve sosyal hizmetler kavramları, Sosyal hizmet mesleğinin nitelikleri amaçları tanıtılmaktadır.

sosyal hizmet tanıtımı1-Sosyal Hizmet Nedir

Sosyal Hizmet: İnsanların yardımsız karşılayamadığı ihtiyaçlarının karşılanması ve çözemedikleri sorunlarının çözülmesi amacı ile sosyal hizmet uzmanları tarafından gerçekleştirilen profesyonel faaliyetlerdir.

  • Yoksulluk,
  • işsizlik,
  • göç,
  • madde bağımlılığı,
  • suçluluk,
  • sokak çocukları,
  • korunmaya muhtaç çocuklar,
  • yaşlılık,
  • ihmal ve istismar vakaları,
  • özürlülük ve
  • hastalık gibi tüm sosyal sorunlar sosyal hizmetin çalışma alanına girer.

William Scwartz’ın görüşüne göre her mesleğin toplum içinde özel bir işlevi vardır. Mesleklere kendisinin sorumlu tutulduğu bazı görevler verilmiştir. Bu görüşe dayalı olarak Scwartz sosyal hizmetin görevini, birey ile toplum arasında , her ikisinin karşılıklı olan doyum gereksinimlerini karşılamakta bir amaç olarak tanımlamıştır. Ancak karmaşık ve değişmekte olan bir toplumda bireyin toplumla ait ve üretken bir unsur olarak katılma arzusu ile toplumun kendi üyelerini toplumla bütünleştirmek ve onları geliştirip zenginleştirmek yeteneğinde tıkanıklara rastlanmaktadır. Sosyal hizmetin müdahalesi bu tıkanıklara; bireyin sağlık,gelişme ve toplumla bütünleşme hızına ve toplumun çeşitli unsurlarını verimli ve dinamik bir bütünde toplaması için harcadığı örgütlenmiş çabalara yöneliktir (Özdemir, 2000).

2-Sosyal Hizmetler Nedir?

Sosyal Hizmetler Nedir?
Sosyal Hizmetler Nedir?

Toplumdaki insan kaynaklarının korunması ve geliştirilmesi ile doğrudan ilgili, toplumun sosyal refahı yönünde devletçe örgütlenmesi ve yürütülmesi gerekli görülen eğitim, sağlık ve sosyal güvenlik (sosyal sigortalar ve sosyal hizmet alanları) hizmetleridir ( Tomanbay, 2000).

Kişi ve ailelerin kendi bünye ve çevre şartlarından doğan veya kontrolleri dışında oluşan maddi, manevi ve sosyal yoksunluklarının giderilmesine ve ihtiyaçlarının karşılanmasına, sosyal sorunlarının önlenmesi ve çözümlenmesine yardımcı olunmasını ve hayat standartlarının iyileştirilmesi ve yükseltilmesini amaçlayan sistemli ve programlı hizmetler bütünüdür.(2828 Sosyal Hizmetler Kanunu)

3-Sosyal Hizmetin Amaçları Nelerdir?

Sosyal hizmetin başlıca amacı; bireylere, ailelere, gruplara ve topluluklara sorunları ile baş etmeleri ve sosyal işlevselliklerini arttırmaları için kapasitelerini geliştirmelerine yardımcı olmaktır.

žAMAÇ:1-İnsanların problem çözme, baş etme gelişimsel kapasitelerini arttırmak,

žAMAÇ:2-İnsanlar ile onlar kaynak, hizmet ve fırsat sağlayan sistemler arasında bağlantı kurmak,

žAMAÇ:3-İnsanlara hizmet veren sistemlerin uygulamalarını geliştirmek,

žAMAÇ:4-Sosyal politikaları geliştirmek,

AMAÇ:5-İnsanların iyilik halini geliştirmek ve yoksulluk, eşitsizlik gibi sosyal adaletsizlik biçimlerini azaltmak,uygulama-düzeyleri

žAMAÇ:6-Savunuculuk ve sosyo-politik eylemler yoluyla sosyal ve ekonomik adaleti sağlayan politika, hizmet ve kaynakların devamını sağlamak,

žAMAÇ:7-Sosyal hizmet uygulamasını güçlendirecek araştırma, bilgi ve becerilerin geliştirilmesi ve kullanılması,

AMAÇ:8-Farklı kültürler bağlamında uygulamaları geliştirmek ve uygulamaya geçirmek

4-Sosyal Çalışma Nedir ?

Bireylerin toplumda dengeli, mantıklı ve düzence istendik bir biçimde yaşayabilmelerini amaçlayan, bu yüzden bu amaca ulaşmayı önleyen ,geciktiren sorunların birey, grup ve toplum boyutunda giderilmesi ya da azaltılması yönünde yapılan dizgeli, düzenli, yöntemsel kimliği olan mesleksel çalışmalara verilen ad ve bu işlem ve içerikle çerçevelenmiş mesleğin adıdır (Tomanbay, 2000)

5-Sosyal Hizmet Uzmanı\Sosyal Çalışmacı  Kimdir?

Sosyal hizmet uzmanı; birey, aile, grup ve toplumun sorun çözme ve başetme kapasitelerini geliştirerek psiko-sosyal işlevselliğin sağlanması, onarılması, korunması ve geliştirilmesi; sosyal değişimin desteklenmesi; sosyal politika ve programların insan ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla planlanması ve uygulanmasının sağlanması yönünde insan davranışına ve sosyal sistemlere ilişkin teorilerden yararlanarak sosyal hizmete özgü yöntem ve tekniklerle uygulamayı yerine getiren meslek mensubudur.(http://www.shy.hacettepe.edu.tr/)

Sosyal çalışmacı, demokratik toplumda insanın ve toplumun gelişmesine, haklar perspektifi doğrultusunda yaşam kalitelerinin yükseltilmesine toplumsal etkileşim mekanizmalarını harekete geçirerek bilimsel yaklaşım, yöntem ve tekniklerle yardımcı olan, insanın ve toplumun kendi yaşamı ve kaynakları üzerinde demokrasi ilkeleri doğrultusunda denetim sahibi olmasını ve karar vermesini destekleyen, insanın ve toplumun üretkenliğini ve yaratıcılığını harekete geçirerek yaşam koşullarının gelişmesini sağlayan, üniversite düzeyinde dört yıllık lisans eğitimi görerek yetişen, mesleki ve bilimsel etik ilke ve sorumluluklara göre uygulamalar gerçekleştiren nitelikli elemandır.(Cılga, İbrahim: Bilim ve Meslek Olarak Türkiye’de Sosyal Hizmet. H.Ü. SHYO. Yay. No:016. Ankara, 2004, s. 35-36)

Sosyal Hizmet Uzmanının Rolleri

Sosyal Hizmet Uzmanının Rolleri
Sosyal Hizmet Uzmanının Rolleri

Sosyal Hizmet Bölümlerinin Tanıtım Videoları

Sosyal Hizmet Uzmanı Olmak İsteyen Bireylerde Olması Gereken Nitelikler

Sosyal Hizmet Uzmanı Olmak İsteyen Bireylerde Olması Gereken Nitelikler
Sosyal Hizmet Uzmanı Olmak İsteyen Bireylerde Olması Gereken Nitelikler
Sosyal Hizmet Uzmanı Olmak İsteyen Bireylerde Olması Gereken Nitelikler

Eğitim gönüllüleri, kariyer yolculuğuna başlıyorum ansiklopedisi, www.tegv.org

6- Sosyal Hizmet Uzmanı- Sosyal Çalışmacı Aynı Kişiler midir?

a-Sözkonusu mesleğin İngilizce adı “social work“tür; yani “sosyal iş”, yani “sosyal çalışma“. Almancası da aynı anlamı taşır: “Sozialarbeit”, Fransızcası da: “social travail”. Meslek elemanının adı da, sırasıyla, “social worker”, “SozialarbeiterIn” ve “social ouvrier”dir; yani, sözcüğe dayalı çeviride “sosyal işçi” ya da Türkçe mantığına daha uygun deyişle “sosyal çalışmacı”. (Bunun yanısıra, Almanya’daki Türk meslek elemanları arasında “sosyal çalışman” da kullanılmaktadır.) Meslek, öğretim kurumu ile Türkiye’ye girmeden önce çeşitli yerlerde adının Türkçeye çevrilmesi gerektiğinde “sosyal tamirci” ve “sosyal işçi” kavramlarının kullanıldığına rastlanılmaktadır. Kuşkusuz, ne olduğu bilinmeden… Meslek, ABD’de geliştirilen İngilizce literatürü ile Türkiye’ye giriş yaptıktan sonra Amerika’da yayınlanan meslek kitapları hızla Türkçeye çevrilmiş ve bunlarda “sosyal hizmet”, “sosyal çalışma”, “sosyal çalışmacı” ve “sosyal hizmet mütehassısı” kavramları kullanılmıştır. Daha fazla bilgi için : http://yunus.hacettepe.edu.tr/~tomanbay/sosyalcalisma_kavramsorunu.htm

b-İlk yayınlardan başlayarak (özellikle çeviri yayınlarda) meslek adı konusunda büyük bir karışıklığın hüküm sürdüğü gözlenmektedir. Aynı anlama gelmek üzere sosyal yardımcı, sosyal çalışmacı, sosyal araştırıcı, sosyal hizmetler mütehassısı, sosyal hizmet uzmanı gibi adların bir arada kullanıla geldiğine tanık olunmaktadır.

Sosyal Hizmetler Akademisinde yetiştirilen meslek elemanlarına Enstitü Kanununun 9. maddesine dayanılarak “sosyal hizmet mütehassısı” unvanı verilmiştir. Daha sonra ilgili Kanunda yer aldığı biçimiyle sosyal hizmet mütehassısı unvanı ilk mezunlardan itibaren hem diploma unvanı olarak hem de başka yasal düzenlemeler (657 sayılı Devlet Memurları Kanunu v.b) içerisinde yer almıştır. Böylece farklı kullanımlar içerisinden birisi (unvan) yeğlenerek yerleştirilmeye çalışılmıştır. Ancak bu yeğleme, adlandırma konusundaki tartışmaların ve farklı kullanımların önünü kesmemiştir.

Zaman içerisinde sosyal hizmet mütehassısı adı kısmen Türkçeleştirilerek sosyal hizmet uzmanı halini almıştır. Bu değişiklik hem diploma unvam olarak kullanılmaya başlanmış hem de bazı yasal düzenlemelerde (2828 sayılı SHÇEK Kanunu v.b) yer almıştır. Bu süreçte, Hacettepe Üniversitesine bağlı olarak açılan Sosyal Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bölümünde, ağırlıklı olmak üzere, kimi meslek elemanları ve akademisyenler meslek ve meslek elemam adı olarak özellikle sosyal çalışma ve sosyal çalışmacı unvanını kullanmayı sürdürmüşlerdir.

Buradaki en temel tez lisans düzeyinde edinilen bir mesleğin adında “uzman” nitelemesinin bulunamayacağı idi. Bu sav meslek çevresinde bazı yandaşlar bulduğu gibi, alanda bir arada çalışan diğer meslek elemanları arasında da yandaşlara sahipti. Sosyal hizmet mesleğinin adlandırma sorunları bir yerde meslekler arası bir sorun olarak yaşanmaktaydı. Mesleğin kamuoyundaki algılanması üzerinde kuşkusuz ki olumsuz etkileri olan bu ikili, üçlü adlandırmalar ve yol açtığı karışıklıklar sonraki yıllarda da giderilememiştir. Sonunda 1983 yılında sosyal hizmet uzmanlarının kadro unvanları sosyal çalışmacı olarak değiştirilmiştir. O dönemin sosyal hizmet mesleği çevresinde önde gelen kişileri dahil, kimsenin haberi olmadan, ya da onlara rağmen yapılan bu değişiklik, belirtilen adlandırma karışıklığını tam bir “arapsaçına” döndürmüştür. Bir yandan tartışma akademik boyutta bir çözüme kavuşturulamamış (Tomanbay, 2001, 34-37), bir yandan da yasal düzenlemeler içerisinde aynı anlama gelmek üzere farklı adlandırmalar (sosyal hizmet mütehassısı, sosyal hizmet uzmanı, sosyal çalışmacı) varlığını sürdürmeye devam etmiştir.

Diploma unvanı ile kadro unvanının birbirinden farklı olması “sosyal çalışmacı” kadrolarına farklı meslek ve disiplinlerden kişilerin de atanabileceği gibi bir algılamayı beraberinde getirmiştir. Sosyal hizmet eğitiminin tek bir üniversitede verilmesi ve az sayıda mezunu bulunması nedeniyle Türkiye’nin sosyal hizmet uzmanı (sosyal çalışmacı) gereksiniminin karşılanamamasının da etkisiyle “sosyal çalışmacı” kadrolarına zaman zaman diğer meslek ve disiplinlerden de kişiler atanmıştır. Bu olumsuz gelişmenin önü, açılan davalar ve Yüksek Öğretim Kurumu aracılığıyla mahkemelere Sosyal Hizmetler Yüksekokulunun verdiği değerlendirmelerle aşılmaya çalışılmıştır. Bugün artık sosyal çalışmacı kadrolarına yalnızca sosyal hizmet uzmanlarının atanabileceği konusu büyük ölçüde açıklığa kavuşmuş bulunmaktadır. Bu sorunların temelinde hiç kuşku yok ki bir meslek ve mesleki örgütlenme (oda, birlik) yasasının olmayışı yatmaktadır. Böyle bir yasada tek bir meslek adı üzerinde uzlaşılması ve diğer yasalarda daha çok kadro ve görev tanımlamaları içinde var olan farklı kullanımlar bu  yasaya koşut olarak düzeltilmelidir.

Payzm (1961, 21-22) bir yazısında bugün sosyal hizmet uzmanı (sosyal çalışmacı) olarak adlandırdığımız meslek için sosyal araştırıcı adını kullanmaktadır. Kurulacak okulu bitirenlere sosyal araştırıcı, doktora yapanlara da sosyal hizmetler uzmanı denileceğini belirtmektedir. İlk dönem yayınlarda sosyal yardımcı adının da sıklıkla kullanıldığı görülmektedir (Kuntbay, 1961, 19-20; Kuntbay, 1962, 10-11; Yaşar, 1961, 31). Sosyal hizmet mütehassısı adı ilk kez 1959 tarihli ve 7355 sayılı “Sosyal Hizmetler Enstitüsünün Kurulmasına Dair Kanun”da geçmektedir. Yasanın 9. Maddesinde üniversite seviyesinde verilen eğitimle yetiştirilecek olan meslek elemanlarından sosyal hizmet mütehassısı, orta dereceli okullarda yetiştirilecek yardımcı meslek elemanlarından da “sosyal yardımcı” olarak söz etmektedir. O yıllarda özellikle İngilizce’den çevrilen yayınlardan bazılarında İngilizce’de “social work” olan meslek admın “sosyal çalışma”, “social worker” olan meslek elemanı adının da “sosyal çalışmacı” olarak çevrildiği görülmektedir. Daha başlangıçta, adlandırmada var olan karışıklık ve farklı tercihler zamanla azalarak yok olacağına, bunlardan bazıları “kurumlaşarak” varlığını sürdürmüştür. Bugün yasalarda, resmi karar ve belgelerde sosyal hizmet=sosyal çalışma, sosyal hizmet uzmam=sosyal çalışmacı aynı anlama gelmek üzere bir arada kullanılmaya devam etmektedir.

Sosyal Hizmet Eğitiminde Yeni Yaklaşımlar-Ankara 2005- Türkiye’de Sosyal Hizmet Eğitiminin Tarihçesi

7-Sosyal Hizmetin Uygulama Alanları Nelerdir?

8-Sosyal Hizmet Uzmanlarının Çalıştığı Kurum ve Kuruluşlar

Sosyal Hizmet Uzmanları

  • Emniyet Müdürlüğü
  • Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı
  • Adalet Bakanlığı
  • Adalet Bakanlığı ve Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü
  • Üniversiteler
  • İl Afet Acil Durum Müdürlüğü
  • Sağlık Bakanlığı
  • Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu
  • Yükseköğrenim Kredi Yurtlar Kurumu
  • İl Özel İdareleri
  • Türkiye Halk Sağlığı Kurumu
  • Kreşler -Anaokulları
  • Özel Huzurevleri
  • Yaşlı Bakım Merkezleri
  • Özürlü Bakım Merkezleri
  • Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezleri

Bunun yanında bir çok özel kuruluş sosyal hizmet uzmanı çalıştırmaktadır.Özel kuruluşların iş ilanlarına http://idealsosyalhizmet.com/isilanlari/ adresinden ulaşabilirsiniz.

Diğer yandan KPSS atamaları, kurumlar ve puanları hakkında http://idealsosyalhizmet.com/category/kadrolar-ve-kpss/ adresinden bilgi alabilirsiniz.

Açıklama: C:\Users\Murat\Desktop\258369_10150201795252882_103717037881_7179461_6196310_o.jpg

Her Hakkı Saklıdır. İzinsiz kopyalanması, kullanılması yasaktır.

102 Yorumlar
  1. Beliz Kaya diyor

    merhaba, internette arastırdım ama açıköğretim lisans tm ile mi ts ile mi alıyor bir bilen varsa söylesin yazmıyor çünkü?
    ?

  2. ankaranın taşına bak diyor

    Merhaba,

    SHÇEK’e bağlı özel bir kreşte sorumlu müdür olmak için Sosyal Hizmet, Psikoloji, Çocuk Gelişimi ve Eğitimi, Okul Öncesi Eğitimi, Anaokulu Öğretmenliği, Rehber Öğretmen/Psikolojik Danışman 4 sene lisans şartı var. Peki farklı bir alanda lisans ancak yukarıdaki alanlarda yüksek lisansı olan biri de yine bu kurumlarda sorumlu müdür olarak çalışabilir mi, bu konuda bir bilginiz var mı?

    Teşekkürler.

  3. Mahmut Sami KÖKTAŞ diyor

    önlisans mezunu olman devlet kadrolarında bir işe yaramaz çünkü 4 yıllık mezunlar bir alt düzeyden kpss ye giremez. bu nedenle 2 yıllık özel sektörde işine yarayabilir.

  4. Sosyalhizmetvedanismanlik diyor

    yanlış ve eksik bilgi veriyorsunuz. 2 yıllık ile 4 yıllık arası FARK VAR.

  5. nur diyor

    merhaba BUSENUR bizim bölüm iki yıllık ve de inş kpss ye girmişsinizdir bizim bu kpssden aldığımız puanlar 2014 yılına kadar geçerli o yuzden şimdi hiçbir dersden kalmamaya çalış ve bu orta öğretim ve önlisanların tekrardan tercih hakları olduğunda tercihinizi yapınız inş. hastanelerde çalışabilirsiniz. Olmazsa şözleşmeli olarak çalışırsınız çünkü artık lise ve önlisansların kpss si kaldırıldı. Bir daha sınav yapmayacaklar. İnşallah yardımcı olabilmişimdir…..   

  6. Nurrabia_bulduk diyor

    afedersin busenur ya ben ismini yanlış yazmışım kusura bakma

  7. Nurrabia_bulduk diyor

    merhaba esra bizim bölüm iki yıllık ve de inş kpss ye girmişsinizdir bizim bu kpssden aldığımız puanlar 2014 yılına kadar geçerli o yuzden şimdi hiçbir dersden kalmamaya çalış ve bu orta öğretim ve önlisanların tekrardan tercih hakları olduğunda tercihinizi yapınız inş. hastanelerde çalışabilirsiniz. Olmazsa şözleşmeli olarak çalışırsınız çünkü artık lise ve önlisansların kpss si kaldırıldı. Bir daha sınav yapmayacaklar. İnşallah yardımcı olabilmişimdir…..   

  8. busenurrrr diyor

    meraba nur bende bu sene sosyal hizmetler 2 yıllığa yazıldım acaba bir yere yada şöyle sorum hastanelerde kadrolu olarak çalışabilirmiyim devamlı yani sözleşme korkusu olmadan cvp verirsen sevinirim

  9. nur diyor

    kpss puanını da gerçekten bilmiyorum çünkü daha kılavuz yayımlanmadı siz kaç puan aldınız

  10. nur diyor

    merhabalar esra… sana söyle söyleyim valla ben internette bu konularla ilgili hep araştırma yapıyorum suanda iş imkanlarında 2 yıllık veya 4 yıllık diya bir ayrım yok ayrımın olduğu yer lise ve önlisans kpss nın kalkmasıyla başlar buda yeni kalktı bir daha sınav yok  ama birde şöyle birsey var 2 veya 4 yıllıkların iş ayrımı yok ama suanlık yok biz iki yıllıklarımızı bitirene kadarda  sistemin değişmeyeceği ne malum öyle değil mi sistem sürekli değişmekte 2 veya 4 yıl sonrasında neler olacağını bilemeyiz iş olarakta; Mezunlar; Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu’nda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda, SSK’da, İş ve İşçi Bulma Kurumu’nda, DPT’de, sosyal hizmet il müdürlüklerinde, rehberlik ve araştırma merkezlerinde, çocuk bakım yurtlarında, kreş ve gündüz bakımevlerinde, yetiştirme yurtlarında, hastanelerde, rehabilitasyon merkezlerinde, ruh sağlığı kurumlarında, huzurevi ve dinlenme yurtlarında, cezaevleri ve çocuk ıslahevlerinde, körler ve sağırlar okullarında, emniyet müdürlüklerinin çocuk bürolarında, nüfus planlaması ile ilgili kuruluşlarda çalışabilirler. Ayrıca mezunların özel kreş ve gündüz bakımevi, huzurevi açma hakları da vardır.

  11. nur diyor

    merhabalar siz sosyal hizmetleri mi istiyorsunuz

  12. müziş7888 diyor

    2 yıllık 2. üniversite olarak kayıt oldum ama baktım ki devlette ataması yokmuş:( evet aşık olcağım severek yapacağım mutlu olacağım meslek  İnşallah gelecek  bana çok güzel gelecek ama çabayla … keşke daha önce bu bölüme hazırlansaydım çok çalışsaydım

  13. esra diyor

    Mrhb ben 2 lise mezunuyum son olarak kız meslek lisesi çocuk gelişimi bölümünü bitirdim bu yıl aöfden sosyal hizmetler bölümünü okuycam inşallah bu yazdığınız iş imkanları gerçekten 2 yıllık sosyal hizmetler bölümü mezunları için mi geçerli* yani en düşük yada 50ve üstüyle atanma imkanları varmı??

  14. nur diyor

    çocuk gelişim ve sosyal hizmetler arasındaki fark nedir

  15. bir dost diyor

    murat, sorununun cevabini milyonn  kez verebilirim demissin…milyon defa cevap verde gorelimm..sen soyle sayarim ben

  16. duygu diyor

    arkadaşlar sosyal hizmet önlisans bölümünden mezun olunca nerelerde çalişabilirim kpss ataması ne durumda yardımcı olurmusunuz

  17. handan diyor

    mrb ben bu yıl atatürk üniversitesi aöf sosyal hizmetlere yerleştim.gecen yıl 1000 kişi bu yılda 2050 kişi yerleşti bu bölüme ve üstünede şimdi atatürk üniversitesi lisans ve önlisans okuyan yada mezun olan kişilere sınırsız kontenjan actı bunlaru duydukça kafam cok karısıyor okuduktan sonra boşta kalmaktan korkuyorum sizce bu bölümü yazmakta yanlış mı yaptım ?

  18. Murat ÇAY diyor
  19. elif diyor

    Sosyal hizmetler bölümünün ygsden alanla lysden alan arasındaki fark neler? Çalışma alanlarını nasıl etkiliyor? Yardımcı olursanız çok sevinirim.

  20. hilal diyor

    ALLAH RIZASI İÇİN AŞAĞIDAKİ SORUYU CEVAPLAYIN:)

  21. hilal diyor

    Ben meslek lisesinde okuyorum bölümümü sosyal hizmetler diye seçtim.
    Lise mezunu olunca huzur evinde ne işle uğraşacağım?

  22. Murat ÇAY diyor

    Ebru şimdi bu sorunun cevabını ben sana milyon kez farklı şekilde verebilirim. Bunu en iyi bilmesi gereken kişi sensin, bana göre sosyal hizmet bölümü iyidir sana göre çocuk gelişimi, iş olanakları bence bölüm tercihinde ikinci planda olsun öncelikle şunu belirle sen ne istiyorsun nasıl çalışmak istiyorsun. İş imkanları için kpss yerleştirme sonuçlarına bak öncelikle, atama puanlarına, sitede sosyal hizmetin atama puanlarına rahatlıkla ulaşabilirsin. Diğer bölüm için de bir neti tara ösymnin sitesine bir bak. Kendini bul, kendin çabala, başkasının görüşlerine en son ihtiyacın olsun

  23. hilal diyor

    SOSYAL HİZMETLER BÖLÜMÜNÜN ÖNÜ AÇIK MI?
    YOKSA ÇOCUK GELİŞİMİNİN Mİ ÖNÜ AÇIK?
    ALLAH rızası için cevaplayın:)

  24. Murat ÇAY diyor

    mezun olduktan sonra kpss sınavına girip gerekli puanı alıp açılacak kadrolara tercih yaparak hastanelerde sosyal hizmet uzmanı olarak çalışabilirsiniz.

  25. naz diyor

    çocuk gelişim bölümümü iyi bu bölüm mü lütfen yardımcı olun…

  26. ebru diyor

    bu bölümü okuyunca hastanelerde nasıl çalışabilirim?

  27. ebru diyor

    aile ve tüketici hizmetleri sosyal hizmetler bölümüne mi giriyor?

  28. ebru diyor

    arkadaşlar ben bu sene bölüm seçeceğim.sosyal hizmetler bölümü iş alanı ve atanma durumu hakkında bilgilendirir misiniz?
    Ayrıca lise mezunu olunca bu bölümde iş bulma imkanı nedir?

  29. Murat ÇAY diyor

    Siteye biraz vaktinizi ayırıp göz attığınızda sorularınızın yanıtını şıp diye bulabileceksiniz.

  30. Murat ÇAY diyor

    dgs başlıklı yazımıza bakınız.

  31. Murat ÇAY diyor

    dier önlisanslarla bir olur bunun yanında her iki şartı isteyen kadro varsa burada şansınız olabilir, Eski kpss atamalarında istenen aranan şartlara bakmak gerek

  32. Murat ÇAY diyor

    Şu an için BM’nin iş gücü istihdamı konusunda bir bilgiye rastlamadım bu konuda bilgi sahibi değilim.

  33. Murat ÇAY diyor

    Bu kurumlar arası geçiş ile alakalı biraz, shçek kuruluştan kuruluşa geçebilirsiniz örneğin huzur evinden rehabilitasyon merkezine fakat kurumdan kuruma geçiş biraz zor olur. Kpss gibi değişik süreçler işin içine dahil olabilir. Bu tamamen çalıştığınız kurum ile alakalı, özel mi devlet mi diye, Özelde çalışmak için özel bir kurumun size işe alması lazım, özel bir iş yeri açmanın prosedürleri var bunu aile sosyal politikalar bakanlığın sitesinden veya ilgili kurumdan bilgi alarak öğrenebilirsiniz.

  34. Murat ÇAY diyor

    o kadar karışık sormuşsunuz ki anlamakta zorlanıyorum, isterseniz sorunuzu tekrar bir gözden geçirin, adım adım sormayı ve açıklamayı deneyin.

  35. ebru diyor

    YA NİYE KİMSE SORULARI CEVAPLAMIYOR?

  36. ebru diyor

    ben meslek lisesinde okuyorum ve bölüm seçeceğim ama çok kararsızım.çocuk gelişimimi yoksa aile ve tüketici hizmetlerini mi seçsem lütfen yardımcı olun.birde aile ve tüketici sosyal hizmetlere mi giriyor.sosyal hizmetlerini okuyunca nasıl hastanelerde çalışabilirim.lise mezunu olunca hangisinde iş bulma imkanı fazla.ALLAH RIZASI İÇİN CEVAPLAYIN:)

  37. meli diyor

    ben bu yıl sosyal hizmetler tercih etmeyi düşünüyorum çok araştırdım ama aklıma bazı takılan sorular var cevaplarsanız çok teşekkür ederim
    diyelimki 4 yıllık sosyal hizmetler okuyorum kpss de rehabilitasyon merkezine atandım daha sonra geçiş falan yapabilir miyim diğer sosyal hizmet alanlarına?mesela daha sonra aile danışmanı ya da çocuk esireme kurumunda çalışabilir miyim? bir de özelde çalışmak nasıl oluyor nasıl özel bir yer açabiliriz

  38. simge diyor

    ben sosyal hizmetler okudum ve fransız dili edebiyatı okumaktayım..birleşmiş milletlerde çalışma olasılığım nedir?

  39. Burcu. diyor

    merhaba , Ben bu yıl çocuk gelişimini bitiricem . bu bölüm için ham kaç puan almam gerekiyor ? ve konyada veya izmirde bu bölüm varmı ? yardımcı olabilirseniz sevinirim.

  40. Murat Çay diyor

    Diploma denkliği için yök’e başvurulmalı daha sonra kpss girilip atama yapılabilinir.

  41. Ilknur diyor

    yurtdisinda sosyal hizmet uzmsnligindan biri Tr´de calisabilir mi? Yalniz yabanci vatandasligi var ama Türk vatandasligi icin pembe karti hala gecerli

  42. Aseadvskgdsa diyor

    Bişey demicektim ama içimde kalmasın :
    Bu bölümü 2 yıllık okuyanlardan bir halt olmaz.Biz sırf bi dönem staj yapıyorken siz 2 yılda ne öğreneceksiniz ? Zaten iş falan verende yok zorlamayın.

  43. Gulizar1081 diyor

    bende açık öğretim sosyal hizmetler 2yıllık bölümünü okuyorum ne faydaları olabilir bana açıklayabilirmisiniz bana yardımcı olabilirmisiniz.

  44. Bualeminprensesi_yim diyor

    mrb…soyal hizmet açıköğretim 2.sınıftaım…dgs den kaç puan almak gerekiyo 4 yıllığa geçebilmek için?bide hemen atanabilme sansımız ne kadar?

  45. Fatma Edemen diyor

    merhaba ; ben felsefe grubu okuyorum ve açıktan da sosyal hizmetler okuyacağım . atanma durumum nasıl olur ? diğer önlisanslarla bir mi olur yoksa okuduğum 4 yıllık bölümün ek getirisi olur mu ?

  46. Murat Çay diyor

    Meltem Hanım kpss de önlisans için kadro direk olarak yok. Sadece devlet bazı önlisans kadrolarında sosyal hizmetler bölümü önlisans meuznu olmak diye şart koştu. Tabi yine bu kadrolar diğr şartlarıda aramakta.http://www.osym.gov.tr/dosya/1-57793/h/tablo-2onlisans.pdf adresine giderek 3384 (sosyalhizmet önlisans kadrolarından mezun olmak) şartını taşıyan kadroları inceleyebilirsiniz.Şurdanda bu kadroların kaç puanla alım yaptığına bakabilirsiniz.http://www.osym.gov.tr/dosya/1-57895/h/yer20111maxminonl.pdfdevlet direk olarak önlisans sosyal hizmet uzmanı almıyor. Sadece karolarında bunu şart olarak aramakta. konuya burda da değinmiştim.http://www.idealsosyalhizmet.com/egitim/sosyal-hizmetler-onlisans-programindan-mezun-olmak-sarti/İyi günler

  47. Meltem diyor

    2 yıllık sosyal hizmetler okudugumda nerelere atanabilirim ?
    kpss den kac almama gerek ?
    AÖF tercih ecip okucagım bi olumsuz etkisi olurmu ?

  48. Murat ÇAY diyor

    Adalet,sağlık,emniyet,shçek il afet diyebiliriz sıralamaya Ortalama maaş ve diğer bilgilere şu yazıdan ulaşabilirisiniz: http://www.idealsosyalhizmet.com/egitim/sosyal-hizmet-uzmanlarinin-calistigi-alana-dair-memnuniyet-arastirmasi/

  49. fatoş42 diyor

    Sevgili admin sosyal çalışmacıların en çok tercih ettiği kurumdan en aza doğru bir sıralama ve açıklama yapabilir misin, ve ortalama maaş lütfen.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.