Sosyal Hizmet Bölüm ve Meslek Tanıtımı

102

Bu yazı genel olarak sosyal hizmet ve sosyal hizmet uzmanları hakkında bilgi vermektedir. Kpss, Açıköğretim, atamalar, stajlar, eğitim ve eğitim sonrasına ilişkin bilgiler için yukarıda bulunan kategori başlıklarını kullanabilirsiniz.

Sosyal Hizmet Bölümünü tercih etmeyi düşünen bireyler için hazırlanan yazıda sosyal hizmet ve sosyal hizmetler kavramları, Sosyal hizmet mesleğinin nitelikleri amaçları tanıtılmaktadır.

sosyal hizmet tanıtımı1-Sosyal Hizmet Nedir

Sosyal Hizmet: İnsanların yardımsız karşılayamadığı ihtiyaçlarının karşılanması ve çözemedikleri sorunlarının çözülmesi amacı ile sosyal hizmet uzmanları tarafından gerçekleştirilen profesyonel faaliyetlerdir.

  • Yoksulluk,
  • işsizlik,
  • göç,
  • madde bağımlılığı,
  • suçluluk,
  • sokak çocukları,
  • korunmaya muhtaç çocuklar,
  • yaşlılık,
  • ihmal ve istismar vakaları,
  • özürlülük ve
  • hastalık gibi tüm sosyal sorunlar sosyal hizmetin çalışma alanına girer.

William Scwartz’ın görüşüne göre her mesleğin toplum içinde özel bir işlevi vardır. Mesleklere kendisinin sorumlu tutulduğu bazı görevler verilmiştir. Bu görüşe dayalı olarak Scwartz sosyal hizmetin görevini, birey ile toplum arasında , her ikisinin karşılıklı olan doyum gereksinimlerini karşılamakta bir amaç olarak tanımlamıştır. Ancak karmaşık ve değişmekte olan bir toplumda bireyin toplumla ait ve üretken bir unsur olarak katılma arzusu ile toplumun kendi üyelerini toplumla bütünleştirmek ve onları geliştirip zenginleştirmek yeteneğinde tıkanıklara rastlanmaktadır. Sosyal hizmetin müdahalesi bu tıkanıklara; bireyin sağlık,gelişme ve toplumla bütünleşme hızına ve toplumun çeşitli unsurlarını verimli ve dinamik bir bütünde toplaması için harcadığı örgütlenmiş çabalara yöneliktir (Özdemir, 2000).

2-Sosyal Hizmetler Nedir?

Sosyal Hizmetler Nedir?
Sosyal Hizmetler Nedir?

Toplumdaki insan kaynaklarının korunması ve geliştirilmesi ile doğrudan ilgili, toplumun sosyal refahı yönünde devletçe örgütlenmesi ve yürütülmesi gerekli görülen eğitim, sağlık ve sosyal güvenlik (sosyal sigortalar ve sosyal hizmet alanları) hizmetleridir ( Tomanbay, 2000).

Kişi ve ailelerin kendi bünye ve çevre şartlarından doğan veya kontrolleri dışında oluşan maddi, manevi ve sosyal yoksunluklarının giderilmesine ve ihtiyaçlarının karşılanmasına, sosyal sorunlarının önlenmesi ve çözümlenmesine yardımcı olunmasını ve hayat standartlarının iyileştirilmesi ve yükseltilmesini amaçlayan sistemli ve programlı hizmetler bütünüdür.(2828 Sosyal Hizmetler Kanunu)

3-Sosyal Hizmetin Amaçları Nelerdir?

Sosyal hizmetin başlıca amacı; bireylere, ailelere, gruplara ve topluluklara sorunları ile baş etmeleri ve sosyal işlevselliklerini arttırmaları için kapasitelerini geliştirmelerine yardımcı olmaktır.

žAMAÇ:1-İnsanların problem çözme, baş etme gelişimsel kapasitelerini arttırmak,

žAMAÇ:2-İnsanlar ile onlar kaynak, hizmet ve fırsat sağlayan sistemler arasında bağlantı kurmak,

žAMAÇ:3-İnsanlara hizmet veren sistemlerin uygulamalarını geliştirmek,

žAMAÇ:4-Sosyal politikaları geliştirmek,

AMAÇ:5-İnsanların iyilik halini geliştirmek ve yoksulluk, eşitsizlik gibi sosyal adaletsizlik biçimlerini azaltmak,uygulama-düzeyleri

žAMAÇ:6-Savunuculuk ve sosyo-politik eylemler yoluyla sosyal ve ekonomik adaleti sağlayan politika, hizmet ve kaynakların devamını sağlamak,

žAMAÇ:7-Sosyal hizmet uygulamasını güçlendirecek araştırma, bilgi ve becerilerin geliştirilmesi ve kullanılması,

AMAÇ:8-Farklı kültürler bağlamında uygulamaları geliştirmek ve uygulamaya geçirmek

4-Sosyal Çalışma Nedir ?

Bireylerin toplumda dengeli, mantıklı ve düzence istendik bir biçimde yaşayabilmelerini amaçlayan, bu yüzden bu amaca ulaşmayı önleyen ,geciktiren sorunların birey, grup ve toplum boyutunda giderilmesi ya da azaltılması yönünde yapılan dizgeli, düzenli, yöntemsel kimliği olan mesleksel çalışmalara verilen ad ve bu işlem ve içerikle çerçevelenmiş mesleğin adıdır (Tomanbay, 2000)

5-Sosyal Hizmet Uzmanı\Sosyal Çalışmacı  Kimdir?

Sosyal hizmet uzmanı; birey, aile, grup ve toplumun sorun çözme ve başetme kapasitelerini geliştirerek psiko-sosyal işlevselliğin sağlanması, onarılması, korunması ve geliştirilmesi; sosyal değişimin desteklenmesi; sosyal politika ve programların insan ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla planlanması ve uygulanmasının sağlanması yönünde insan davranışına ve sosyal sistemlere ilişkin teorilerden yararlanarak sosyal hizmete özgü yöntem ve tekniklerle uygulamayı yerine getiren meslek mensubudur.(http://www.shy.hacettepe.edu.tr/)

Sosyal çalışmacı, demokratik toplumda insanın ve toplumun gelişmesine, haklar perspektifi doğrultusunda yaşam kalitelerinin yükseltilmesine toplumsal etkileşim mekanizmalarını harekete geçirerek bilimsel yaklaşım, yöntem ve tekniklerle yardımcı olan, insanın ve toplumun kendi yaşamı ve kaynakları üzerinde demokrasi ilkeleri doğrultusunda denetim sahibi olmasını ve karar vermesini destekleyen, insanın ve toplumun üretkenliğini ve yaratıcılığını harekete geçirerek yaşam koşullarının gelişmesini sağlayan, üniversite düzeyinde dört yıllık lisans eğitimi görerek yetişen, mesleki ve bilimsel etik ilke ve sorumluluklara göre uygulamalar gerçekleştiren nitelikli elemandır.(Cılga, İbrahim: Bilim ve Meslek Olarak Türkiye’de Sosyal Hizmet. H.Ü. SHYO. Yay. No:016. Ankara, 2004, s. 35-36)

Sosyal Hizmet Uzmanının Rolleri

Sosyal Hizmet Uzmanının Rolleri
Sosyal Hizmet Uzmanının Rolleri

Sosyal Hizmet Bölümlerinin Tanıtım Videoları

Sosyal Hizmet Uzmanı Olmak İsteyen Bireylerde Olması Gereken Nitelikler

Sosyal Hizmet Uzmanı Olmak İsteyen Bireylerde Olması Gereken Nitelikler
Sosyal Hizmet Uzmanı Olmak İsteyen Bireylerde Olması Gereken Nitelikler
Sosyal Hizmet Uzmanı Olmak İsteyen Bireylerde Olması Gereken Nitelikler

Eğitim gönüllüleri, kariyer yolculuğuna başlıyorum ansiklopedisi, www.tegv.org

6- Sosyal Hizmet Uzmanı- Sosyal Çalışmacı Aynı Kişiler midir?

a-Sözkonusu mesleğin İngilizce adı “social work“tür; yani “sosyal iş”, yani “sosyal çalışma“. Almancası da aynı anlamı taşır: “Sozialarbeit”, Fransızcası da: “social travail”. Meslek elemanının adı da, sırasıyla, “social worker”, “SozialarbeiterIn” ve “social ouvrier”dir; yani, sözcüğe dayalı çeviride “sosyal işçi” ya da Türkçe mantığına daha uygun deyişle “sosyal çalışmacı”. (Bunun yanısıra, Almanya’daki Türk meslek elemanları arasında “sosyal çalışman” da kullanılmaktadır.) Meslek, öğretim kurumu ile Türkiye’ye girmeden önce çeşitli yerlerde adının Türkçeye çevrilmesi gerektiğinde “sosyal tamirci” ve “sosyal işçi” kavramlarının kullanıldığına rastlanılmaktadır. Kuşkusuz, ne olduğu bilinmeden… Meslek, ABD’de geliştirilen İngilizce literatürü ile Türkiye’ye giriş yaptıktan sonra Amerika’da yayınlanan meslek kitapları hızla Türkçeye çevrilmiş ve bunlarda “sosyal hizmet”, “sosyal çalışma”, “sosyal çalışmacı” ve “sosyal hizmet mütehassısı” kavramları kullanılmıştır. Daha fazla bilgi için : http://yunus.hacettepe.edu.tr/~tomanbay/sosyalcalisma_kavramsorunu.htm

b-İlk yayınlardan başlayarak (özellikle çeviri yayınlarda) meslek adı konusunda büyük bir karışıklığın hüküm sürdüğü gözlenmektedir. Aynı anlama gelmek üzere sosyal yardımcı, sosyal çalışmacı, sosyal araştırıcı, sosyal hizmetler mütehassısı, sosyal hizmet uzmanı gibi adların bir arada kullanıla geldiğine tanık olunmaktadır.

Sosyal Hizmetler Akademisinde yetiştirilen meslek elemanlarına Enstitü Kanununun 9. maddesine dayanılarak “sosyal hizmet mütehassısı” unvanı verilmiştir. Daha sonra ilgili Kanunda yer aldığı biçimiyle sosyal hizmet mütehassısı unvanı ilk mezunlardan itibaren hem diploma unvanı olarak hem de başka yasal düzenlemeler (657 sayılı Devlet Memurları Kanunu v.b) içerisinde yer almıştır. Böylece farklı kullanımlar içerisinden birisi (unvan) yeğlenerek yerleştirilmeye çalışılmıştır. Ancak bu yeğleme, adlandırma konusundaki tartışmaların ve farklı kullanımların önünü kesmemiştir.

Zaman içerisinde sosyal hizmet mütehassısı adı kısmen Türkçeleştirilerek sosyal hizmet uzmanı halini almıştır. Bu değişiklik hem diploma unvam olarak kullanılmaya başlanmış hem de bazı yasal düzenlemelerde (2828 sayılı SHÇEK Kanunu v.b) yer almıştır. Bu süreçte, Hacettepe Üniversitesine bağlı olarak açılan Sosyal Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bölümünde, ağırlıklı olmak üzere, kimi meslek elemanları ve akademisyenler meslek ve meslek elemam adı olarak özellikle sosyal çalışma ve sosyal çalışmacı unvanını kullanmayı sürdürmüşlerdir.

Buradaki en temel tez lisans düzeyinde edinilen bir mesleğin adında “uzman” nitelemesinin bulunamayacağı idi. Bu sav meslek çevresinde bazı yandaşlar bulduğu gibi, alanda bir arada çalışan diğer meslek elemanları arasında da yandaşlara sahipti. Sosyal hizmet mesleğinin adlandırma sorunları bir yerde meslekler arası bir sorun olarak yaşanmaktaydı. Mesleğin kamuoyundaki algılanması üzerinde kuşkusuz ki olumsuz etkileri olan bu ikili, üçlü adlandırmalar ve yol açtığı karışıklıklar sonraki yıllarda da giderilememiştir. Sonunda 1983 yılında sosyal hizmet uzmanlarının kadro unvanları sosyal çalışmacı olarak değiştirilmiştir. O dönemin sosyal hizmet mesleği çevresinde önde gelen kişileri dahil, kimsenin haberi olmadan, ya da onlara rağmen yapılan bu değişiklik, belirtilen adlandırma karışıklığını tam bir “arapsaçına” döndürmüştür. Bir yandan tartışma akademik boyutta bir çözüme kavuşturulamamış (Tomanbay, 2001, 34-37), bir yandan da yasal düzenlemeler içerisinde aynı anlama gelmek üzere farklı adlandırmalar (sosyal hizmet mütehassısı, sosyal hizmet uzmanı, sosyal çalışmacı) varlığını sürdürmeye devam etmiştir.

Diploma unvanı ile kadro unvanının birbirinden farklı olması “sosyal çalışmacı” kadrolarına farklı meslek ve disiplinlerden kişilerin de atanabileceği gibi bir algılamayı beraberinde getirmiştir. Sosyal hizmet eğitiminin tek bir üniversitede verilmesi ve az sayıda mezunu bulunması nedeniyle Türkiye’nin sosyal hizmet uzmanı (sosyal çalışmacı) gereksiniminin karşılanamamasının da etkisiyle “sosyal çalışmacı” kadrolarına zaman zaman diğer meslek ve disiplinlerden de kişiler atanmıştır. Bu olumsuz gelişmenin önü, açılan davalar ve Yüksek Öğretim Kurumu aracılığıyla mahkemelere Sosyal Hizmetler Yüksekokulunun verdiği değerlendirmelerle aşılmaya çalışılmıştır. Bugün artık sosyal çalışmacı kadrolarına yalnızca sosyal hizmet uzmanlarının atanabileceği konusu büyük ölçüde açıklığa kavuşmuş bulunmaktadır. Bu sorunların temelinde hiç kuşku yok ki bir meslek ve mesleki örgütlenme (oda, birlik) yasasının olmayışı yatmaktadır. Böyle bir yasada tek bir meslek adı üzerinde uzlaşılması ve diğer yasalarda daha çok kadro ve görev tanımlamaları içinde var olan farklı kullanımlar bu  yasaya koşut olarak düzeltilmelidir.

Payzm (1961, 21-22) bir yazısında bugün sosyal hizmet uzmanı (sosyal çalışmacı) olarak adlandırdığımız meslek için sosyal araştırıcı adını kullanmaktadır. Kurulacak okulu bitirenlere sosyal araştırıcı, doktora yapanlara da sosyal hizmetler uzmanı denileceğini belirtmektedir. İlk dönem yayınlarda sosyal yardımcı adının da sıklıkla kullanıldığı görülmektedir (Kuntbay, 1961, 19-20; Kuntbay, 1962, 10-11; Yaşar, 1961, 31). Sosyal hizmet mütehassısı adı ilk kez 1959 tarihli ve 7355 sayılı “Sosyal Hizmetler Enstitüsünün Kurulmasına Dair Kanun”da geçmektedir. Yasanın 9. Maddesinde üniversite seviyesinde verilen eğitimle yetiştirilecek olan meslek elemanlarından sosyal hizmet mütehassısı, orta dereceli okullarda yetiştirilecek yardımcı meslek elemanlarından da “sosyal yardımcı” olarak söz etmektedir. O yıllarda özellikle İngilizce’den çevrilen yayınlardan bazılarında İngilizce’de “social work” olan meslek admın “sosyal çalışma”, “social worker” olan meslek elemanı adının da “sosyal çalışmacı” olarak çevrildiği görülmektedir. Daha başlangıçta, adlandırmada var olan karışıklık ve farklı tercihler zamanla azalarak yok olacağına, bunlardan bazıları “kurumlaşarak” varlığını sürdürmüştür. Bugün yasalarda, resmi karar ve belgelerde sosyal hizmet=sosyal çalışma, sosyal hizmet uzmam=sosyal çalışmacı aynı anlama gelmek üzere bir arada kullanılmaya devam etmektedir.

Sosyal Hizmet Eğitiminde Yeni Yaklaşımlar-Ankara 2005- Türkiye’de Sosyal Hizmet Eğitiminin Tarihçesi

7-Sosyal Hizmetin Uygulama Alanları Nelerdir?

8-Sosyal Hizmet Uzmanlarının Çalıştığı Kurum ve Kuruluşlar

Sosyal Hizmet Uzmanları

  • Emniyet Müdürlüğü
  • Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı
  • Adalet Bakanlığı
  • Adalet Bakanlığı ve Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü
  • Üniversiteler
  • İl Afet Acil Durum Müdürlüğü
  • Sağlık Bakanlığı
  • Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu
  • Yükseköğrenim Kredi Yurtlar Kurumu
  • İl Özel İdareleri
  • Türkiye Halk Sağlığı Kurumu
  • Kreşler -Anaokulları
  • Özel Huzurevleri
  • Yaşlı Bakım Merkezleri
  • Özürlü Bakım Merkezleri
  • Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezleri

Bunun yanında bir çok özel kuruluş sosyal hizmet uzmanı çalıştırmaktadır.Özel kuruluşların iş ilanlarına http://idealsosyalhizmet.com/isilanlari/ adresinden ulaşabilirsiniz.

Diğer yandan KPSS atamaları, kurumlar ve puanları hakkında http://idealsosyalhizmet.com/category/kadrolar-ve-kpss/ adresinden bilgi alabilirsiniz.

Açıklama: C:\Users\Murat\Desktop\258369_10150201795252882_103717037881_7179461_6196310_o.jpg

Her Hakkı Saklıdır. İzinsiz kopyalanması, kullanılması yasaktır.

102 Yorumlar
  1. nursevim diyor

    hocam merhaba sosyal hizmetler son sınıf öğrencisiyim yüksek lisansı mı pedogoji yada psikoloji üzerine yapmak istiyorum ? ama bu alanlara yüksek lisansımın olduğunu bilmiyorum beni aydınlatır mısınız teşekkür ederim .

  2. açık mı fakülte mi? diyor

    ben ek yerleştirmelerde düzce üniversitesi sosyal hizmetler lisansı yazmak istiyorum, yüksek ihtimalle gelecek. Ama çevremdeki bazı kişiler 4 yıllık açığı bu yıl eğitime başlayacak olan bir bölüm için uzakta okumamı istemiyorlar. Düzce üniversitesi bu bölüm için iyi midir yoksa 4 yıllık açığını tercih etsem bir farkı olur mu?

  3. kararsızzz diyor

    mrblar.. yıldırım beyazıt ünv. çocuk koruma ve bakımı hızmetleri hakkında bılgınız varmı iş olanakları nedir

  4. Murat ÇAY diyor

    lisans mezunu olmak iyi bir avantaj sağlar, vakıf veya devlet üniversitesi olması çok farketmez ama kaliteli bir üniversite olması gerekir.

  5. İnanç diyor

    Murat bey bitirdiginiz üniverstenin vakif yada devlet universtesi olmasi iş sahasinda cok şeyi degistirirmi yada bu iş sahasinda calismam icin illa lisans mezunumu olmam lazim

  6. olcay diyor

    Murat Bey açıklamalar için teşekkürler.Ben devlet okulunda kadrolu bir öğretmenim.Sosyal hizmetler kurumlarında çalışmak istiyorum.Ama bunun için illa bu fakülteyi bitirmek mi lazım.Kurumlar arası geçiş olmuyor mu?Ve daha detaylı bilgileri bulunduğum ilde hangi birimden alabilirim.Tekrar teşekkürler.İyi çalışmalar.

  7. Murat ÇAY diyor

    buradan da buyurun.

  8. Murat ÇAY diyor

    buyrun.

  9. seyda diyor

    iyi güler ben sosyal hizmetler önlisans mezunuyum sosyoloji 4. sınıfa devam etmekteyim. MEB’e bağlı bir anaokulunda çalışmak istiyorum. atamamın yapılabilmesi için hangi görev tanımını bildirmeliyim. teşekkürler..

  10. Kader diyor

    Size birşeyler sorabilirmiyim

  11. Kader diyor

    Murat hocam size birşey sormak istiyorum ben aoften sosyal hizmetler okumak istiyorum bu bölüm hakkında biraz kararsizim bölümün geleceği varmı beni bilgilendirir misiniz?

  12. Murat ÇAY diyor

    sosyal hizmet alanında yükseklisans yapmış olursunuz eğer ki bu alanda akademik çalışmalar yapmak isterseniz size faydalı olabilir.

  13. Murat ÇAY diyor

    bazı kurumlarda nöbet var Örneğin ASPB. Bazı kurumlarda da önemli durumlarda çalıştığı kuruma giden, gitmek durumunda olan sosyal hizmet uzmanları var. Tüm bunlar bir yana size tavsiyem sosyal hizmeti iyi anlayarak, bilerek isteyerek tercih etmeniz. Aksi halde sosyal hizmet mesleğini gerçekleştirmekte ve bu alanda faydalı olmakta zorlanabilirsiniz.

  14. paramedic selin diyor

    murat bey öncelikle böyle güzel bilgileri bizimle paylaştığınız için teşekkürler..ben 112de paramediğim(ambulans acil bakım teknikeri-önlisans) bize sosyal hizmet lisans tamamlama hakkı verildi..acaba sizin mesleğinizde nöbet var mı?veya önemli durumlarda bulunduğunuz kuruma mesai dışında gitmek gibi bir durum sözkonusu mu?bilgilendirirseniz çok sevinirim…ona göre tekrar kpss için dersaneye gidip bu alandan atanmak istiyorum,,şimdiden teşekkürler cevabınız için

  15. Zeynep diyor

    Hocam sizce Hacettepe sosyal hizmetler mi İstanbul Üniversitesi sosyal hizmetler mi? Eğitim olarak İstanbul’un hacettepeden iyi ya da kotu farkları nelerdir

  16. irem diyor

    Benim puanim Karabük, Erzincan, Yalova, Sakarya ve Sivas sosyal hizmete yetiyor.
    Aklıma takılan soru ise sınıf öğretmenliğinde yükselme gibi bi olay var fakat bu meslekte yok. Hangisini tercih etmem gelecekte “keşke”lerle başlayan cümleler kurmama mani olur sizce?

  17. zahide diyor

    hocam ben sosyal hizmetler önlisans mezunuyum aöf den sosyoloji okursam ben hangi bölümden mezun olmuş olucam bide nasıl iş bulacağım önlisansları almıyorlar.

  18. zahide diyor

    hocam ben sosyal hizmetler önlisans mezunuyum aöf den sosyoloji okursam ben hangi bölümden mezun olmuş olucam bide nasıl iş bulacağım önlisansları almıyorlar

  19. Veysi diyor

    murat bey ben bu bölümü açıktan (aöf) okuyorum .. Acaba örgün ve Aöf arasında bir fark yada çifte standart varmı yoksa aynı mı ?

  20. ali diyor

    Hastanede calisan sosyal hizmet uzmani ne kadar maas aliyor. Hocbir yerde bulamiyorum.

  21. ali diyor

    su anda hastanede çalışan sosyal hizmet uzmanları ne kadar maaş alıyor. çok merak ediyorum…

  22. behiye koyuncu diyor

    Bence farkli calisma alanlariyla ve ufku cesitli yonlerden gelistiren dersleriyle ideal bir bolum… vee cocuklari cok seviyorum bu yonde kendimi gelistirmeyi cok isterim…

  23. buket diyor

    Sosyal hizmet lisans mezunları kpssnin hangi sınavlarına gırıyorlar ve hangı puan turunden bu bölüm için çalışan alınıyor? arıyorum arıyorum bulamadım en sonunda size sormaya karar verdım.

  24. Şeyma diyor

    Merhabalar murat bey ben açıköğretim den 2 yıllık sosyal hizmet bölümünü okuyorum. Bu bölümü Atatürk üniversitesinde açıköğretim den okumakla dgsyle 4 yıla örgün öğretimden tamamlamak arasında iş ve meslek geleceği açısından fark var mı bilgilendirirseniz çok sevinirim.

  25. oya diyor

    merhaba ben lisans mezunuyum ve sosyal hizmetlerde yüksek lisans yapmayı düşünyrum bunun bana faydası ne olur acaba?

  26. aslı diyor

    ya tam olarak üniversite bitince ne yapılıyo?

  27. gamze diyor

    iş imkanı varmı bu bölümü okusak

  28. Şakir diyor

    murat bey ben bu bölümü tecih edecem de biraz anlatabilir misiniz,üniversite dersleri nasıl zor mudur şimdiden teşekürler

  29. Murat ÇAY diyor

    hala diyorum bakınız sitemizin rehber kategorisindeki yazılara.

  30. Murat ÇAY diyor

    sınava girmeniz gerekirdi, 2. üniversite kapsamında şu an alım yok

  31. mehmet aslan diyor

    murat bey ben örgün eğitim bilgisayar mühendisliğinde okuyorum.bu yıl ygs ye girmedim atatürk üniversitesi açık öğretim sosyal hizmetlerine yazılabilirmiyim? aynı zamanda eğitim fakültesi mezunuyum lisans diplomam da var

  32. Murat ÇAY diyor

    Selamlar hacettepe bilindiği gibi köklü bir geçmişe sahip, diğer yandan kocaeli Celal bayar Selçuk gibi üniversitelerde akademik personel açısından oldukça güçlü. Sosyal Hizmet daha kapsayıcı bu yüzden psikolojiye göre öncelikle tercih etmeniz mantıklı gibi duruyor

  33. Murat ÇAY diyor

    Kreşi herkes açabilir, müdür olmak için aöf önlisans mezunlarının 2 yıl çalışmış olması gerekiyor

  34. Zeynep diyor

    Murat Bey, ben üniversite hazırlık ögrencisiyim ve tahmin edeceğiniz gibi “sosyal hizmetler” bölümünü istiyorum.Bu bölümle ilgili hangi üniversitelerin eğitimini daha yeterli bulduğunuzu öğrenmek istiyorum.Bu konuyla ilgili birkaç araştırma yaptım ama bu konuda uzman bir kişi olarak sizin görüşünüzü almak isterim.Ayrıca anladığım kadarıyla önü açık bir meslek ancak yine de sizce bu mesleği yapmak isteyen bir kişi psikoloji bölümünü okuyup gelişim psikolojisinde yüksek lisans yaparsa iş bulma konusunda daha fazla garanti elde eder mi? Ayrıca saygınlık bakımından ve meslekte yükselme açısından daha mı avantajlı? Yalnız şunu belirtmeliyim ki saygınlık derken prestijden bahsetmiyorum.Yani yapmak istediğim şeyleri, çocuklarla ilgili hayallerimi gerçekleştirmek için çalıştığım yerlerde sözümün geçmesi gerektiğini düşünüyorum.Sizce bu konuda psikiloji bölümü daha mı avantajlı? Sorularımı cevaplarsanız çok sevinirim, şimdiden teşekkürler. İyi günler.

  35. sevda diyor

    murat bey 2 yıllık aöf sosyal hizmetler bölümü mezunları kreş açabilirlermi teşekkurler

  36. Guest diyor

    vay vay vay…..bazıları gerçekten cehalet tabanlarınızdan akmaya başlamış arkadaşlar. bakıyorum hiç akıllanmıyorsunuz. leş kargalığına devam ne güzel.

    işsizlik bunalımı sizleri ne hale getirmiş yazık acınacak halınız var.

    neden sürekli sosyal hizmet uzmanlarına bulaşıyorsunuz.bunu yaptığınız her seferinde aldınız cevabınızı oturdunuz kaba etinizin üstüne, daha niye..

    ama siz devam edin kendinizi tatmin etmeye fakat ne kadar uğraşırsanız uğraşın meslek bizim elimizde (sosyal hizmet uzmanı)

  37. Mehmet Akif Işıklı diyor

    hala kimseden düzenli bir açıklama bulamadım ben bu bölümü 4 yıllığa tamam lamam için sınava mı girmem gerekir yoksa sınavsız geçiş le tamam layabilirmiyim

  38. fazil irden diyor

    Sevgili meslektaşım emeğine sağlık…. öncelikle sosyal hizmet mesleği dünyanın en saygın mesleklerinden biridir fakat maalesef ülkemizde gerekli değeri görememektedir. En basit örneği sizinde degindiginiz gibi bu mesleğinisim konusunda çektiği sikintilardir. Sosyal hizmet uzmanı, sosyal calismaci ve benzeri isimlerle sosyal hizmet mesleğinin toplumdaki alginasi kafalari karıştırmaktadir. Bakanlığımız maalesef bu konularda gerekli yasal duZenlemeleri yapmamakta ısrarcı davranmaktadır.ssağlık alanında çalışan bir meslektasiniz olarak meslek bir yere oturtulmamaktadir, yönetmelikler anlaşılmamaktadır ve bu durum meslektaslarimizi dezenfarmasyona ugratmakta, mesleki tukenmislige neden olmaktadır. Saygılarımla.

  39. Murat ÇAY diyor

    bakınız rehber kategorimiz

  40. Mehmet Akif Işıklı diyor

    ben sosyal hizmetler 2 yıllık mezunuyum aöften 4 yıllığa yatay geçişle geçebilirmiyim geçersem sosyal çalışmacımı oluyorum

  41. ela diyor

    SOSYAL HİZMET; DÜNYADA BUGÜNÜN,TÜRKİYEDE GELECEĞİN MESLEĞİDİR

  42. ela diyor

    bazen gerçekten harikalar yaratabiliyorlar. herkesin her şeyi biliyormuş gibi ahkam kestiği memleketimizde bu meslekten kimsenin haberi yok.. (çok yazık gelişmiş ülkelerde bu meslek çok değerli) kimi burnubüyüklerin “ben hallederim” deyip kenara ittiği bir meslek .

    herkes kendi işini yapsın. SOSYAL HİZMET candır.

    not: sosyal hizmet uzmanı değilim

  43. ela diyor

    sosyal hizmet dünyada bugünün türkiyede geleceğin mesleğidir

  44. Murat ÇAY diyor

    cumhurbaşkanlığına kadar gider de şu an memuriyet içinde yükselme yok ASPB müdür müdür yardımcısı olmak çok zor değil ile ve şansa(!) göre.

  45. Yusuf Mirac diyor

    slm, murat bey sosyal hizmet bölümünde hangi mertebeye kadar yükselebiliyoruz

  46. Murat ÇAY diyor

    Begüm ne yaptın sen, daha dur bir bölümünü kazan, bitir, kendini geliştir. Ek ders ücreti yok, nöbet ücretleri oluyor. Ortalama maaş her yerde aynı 2300 TL civarında kamudaki maaş

  47. begüm serap diyor

    Merhaba,Murat Bey,Hacettepe üniversitesi sosyal hizmetler bölümünü puanım tutuyor.Sevdiğim bir bölüm.Fakat ben şunu merak ediyorum.KPSS ile atandığımız kurumlarda öğretmenler gibi ek ders ücreti alabiliyormuyuz?Cevap verirseniz sevinirm

  48. emre55 diyor

    bilgi için teşekkürler

  49. ömer diyor

    ygs 5 den alan yeler de var. genel olarak tm3 ve tm5 puanları ile alınıyor..

  50. Murat ÇAY diyor

    hangisi yüksekise, ygs puan türünden

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.