ASDEP En Temel Bilgiler

          Sosyal Hizmet öğrencilerinin ve mezunlarının, hakkında bilgi sahibi olması gereken konulardan biridir ASDEP. En azından her mezunun ‘’ASDEP nedir? ASDEP personeli ne iş yapar? Nasıl ASDEP personeli olurum?’’ gibi belli başlı kalıp sorulara cevap verebilmesi beklenmektedir. Bu ödevde bu konulardan kısaca bahsedeceğim. Öncelikle ASDEP’in ne olduğundan başlayıp; çalışma şeklini ve şartlarını, personellerin ne iş […]

0

          Sosyal Hizmet öğrencilerinin ve mezunlarının, hakkında bilgi sahibi olması gereken konulardan biridir ASDEP. En azından her mezunun ‘’ASDEP nedir? ASDEP personeli ne iş yapar? Nasıl ASDEP personeli olurum?’’ gibi belli başlı kalıp sorulara cevap verebilmesi beklenmektedir. Bu ödevde bu konulardan kısaca bahsedeceğim. Öncelikle ASDEP’in ne olduğundan başlayıp; çalışma şeklini ve şartlarını, personellerin ne iş yaptığını, nasıl bu bünyede çalışan biri olacağımızı anlatmaya çalışacağım. 

ASDEP NEDİR?

    ASDEP yani Aile Sosyal Destek Programı, çeşitli ailelerin ve/veya bireylerin sosyal yardım
ve sosyal hizmetlere olan ihtiyaçlarını tespit ederek gereken hizmet modelinin planlanması ve uygulanmasını sağlayan, bu uygulama  süresince kamu hizmetlerinin kullanımını en  hızlı seviyeye ulaştıran, tüm bu süreç  boyunca da aileye ve/veya bireye rehberlik ve danışma hizmeti sunan bir programdır.  Programın asıl amacı bireylerin yaşam kalitesini arttırmak ve ülke refahını yükseltmektir.

ASDEP’İN İŞLEYİŞİ VE ÇALIŞMA ŞEKLİ

     Yukarıda bahsettiğim gibi ASDEP sayesinde aile  ve/veya bireylerin kamu hizmetlerinden yararlanma  hızı en üst seviyeye çıkmaktadır. Çünkü bu proje Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının tüm hizmetlerini tek elde toplamaktadır. ASDEP görevlileri bulundukları il içinde
çalışabilecekler gibi dışında da çalışabilmektedirler. Personellerin yol ve yemek ihtiyaçları karşılanmaktadır.

ASDEP PERSONELLERİNİN GÖREVLERİ

ASDEP görevlisi, vatandaşlara yönelik hizmetlerin sağlanması için aile ve/veya bireylerin sosyal, kültürel ve ekonomik durumunu incelemek, gözlem yapmak, görüşmeler yapmak ve tüm sonuçları rapor haline getirip bu raporu işleme koymakla yükümlüdür.

ASDEP PERSONELİ OLMA ŞARTLARI

Öncelikle ASDEP görevlilerinin kimler olabileceğini sıralayalım;
-Sosyal Hizmet
-Sosyoloji
-Psikoloji
-Çocuk Gelişimi
-Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık
-Aile ve Tüketici Bilimleri

Üniversitelerin yukarıdaki ilgili lisans bölümlerinde, 4 yıl eğitimini tamamlayan kişiler mezun olduktan sonra KPSS P3 puan türünde en az 60 puan alarak başvuruda bulunurlar. Bir ile alınacak personel sayısının 5 katı kişi mülakata çağırılır. Mülakatta her alandan soru gelebilir.

ÖZETLE

ASDEP Sosyal Hizmet Uzmanları açısından da önemli bir projedir. Çünkü bu proje başlıca alanımız olan aileyi ele almaktadır ve bizlerin de başlıca çalışma alanlarından biridir. ASDEP projesiyle ülkemizin –geç de olsa- sosyal hizmetlerde strateji değişimine gittiği açıkça belli olmaktadır. Öncelerde sosyal hizmet ve sosyal yardımlar yalnızca maddi olarak düşünülmekteydi. Oysa aile içi şiddetin, istismarın ve huzursuzluğun olduğu eve maddi yardım yapmanın pek de faydası olmayacaktır. İşsiz bir babaya her ay hazır para vermektense ona yeni bir iş imkanı sağlamanın daha işe yarar olduğu anlaşılmıştır. Önceden yapılan maddiyata dayalı yardımlar ortada olan sorunu yok etmiyor veya ona çözüm sağlamıyor yalnızca durumu yaşanılır hale getiriyordu. Oysa önemli olan ülkenin sorunlarını çözebilmek, ortadan kaldırabilmektir. Ekonomik, kültürel ve eğitsel tüm yardımların paralel şekilde uygulanması daha yararlı bir uygulama sağlayacaktır.

Doğrudan cihazınızda gerçek zamanlı güncellemeleri alın, şimdi abone olun.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Anti-Spam Quiz: