Sokak Tiyatromuz Sahnedeydi

5

Projemiz makro düzeyde sosyal hizmet kapsamında çocuk işçiliği konusunda toplumsal duyarlılık kazandırma amacıyla  ‘Sokak Tiyatrosu’ dur. Projenin yürütücülüğünü Burcu ÖZTÜRK ve Gamze ERÜKÇÜ üstlenmektedir.  Projemizin amacı,  proje insanlara çocuk işçiliği konusunda duyarlılık kazandırmak ve insanları bu konu hakkında bilgilendirmek amacıyla hayata geçirilmiştir. Sokaktaki risk faktörleri üzerinde durularak  ve çalışan çocuklara yönelik yapılan yardımların çocukları olumsuz yönde etkilediği ve sokağa bağımlı hale getirdiği bilgisi oyun dahilinde sergilenerek ve bu doğrultuda toplumsal duyarlılık oluşturulmaya çalıştırılmıştır.

Projenin uzun erimli amacının belirlenmesi:

Çocuğu işçiliğini önlemek, çocuk işçiliği konusuna rasyonel bakabilen bir bilinç oluşturabilmek projenin uzun erimli amaçlarındandır.

Bu yüzden sağlıklı bir toplumun oluşabilmesi için, toplumsal sorunlara duyarlı, sağlıklı bilinçli bir bireyin oluşması gerekmektedir. Toplumda var olan, süregelen ekonomik sorunların ve sonuçlarının farkında olan bir bireyin varlığı toplumun iyileştirilmesine ve toplumsal sorunlarımızın çözümüne katkıda bulunacaktır. Bireyin kazandığı bu bilincin etkileri doğrudan çocuğa yansıyacaktır ve çocuğu sokağın risklerinden koruyacaktır.

Projenin kısa erimli amacı:

Çocukların tiyatro aracılığı ile iletişim becerileri ve  kendini ifade edebilme yetenekleri gelişecektir. Çocuklar tiyatro aracılığı ile belli bir gruba dahil olma, sorumluluk, sosyal uyum, grup kuralları vs. gibi durumlara alışkın hale gelecektir. Bu da çocuğun toplumsal normlara uyumunda ve sosyalleşmesinde aracı rol üstlenecektir.

Tiyatronun çocuk açısından yararları:

Çocuk eğitiminde oyunun yeri ve önemi tartışılmaz bir gerçektir. Bu yüzden, çocuğa kazandırılacak birçok davranış oyun yoluyla daha etkili bir biçimde verilebilir. Tiyatronun en önemli işlevlerinden biri de çocuklara dayanışmayı öğretmesidir. Tiyatro, birlikte yapılan bir sanat faaliyeti olduğu için, görev alan çocuklar, birlikte bir işi başarmanın yanında, dayanışmanın ve birbirlerine destek olmanın önemini de kavramış olurlar. Çocuğun daha sonraki dönemlerinde paylaşımcı olması, bir ekip içinde rahatlıkla çalışmasında önem taşımaktadır.

Tiyatronun toplum açısından yararları:

Tiyatro topluma ayna tutan, toplumun kendi gerçeğini, sorununu görmesini fark ettiren bir sanat dalıdır. Tiyatro toplumsal toplumsal sorunları, çarpıcı, eleştirel ve ironik şekilde sahneye taşımaktadır. Bir toplumun gelişmesi, duyarlılık kazanması sanat dallarına verilen önemle eşdeğerdir. Yapılacak olan bu tiyatro çalışmasıyla, insanlar çocuk işçiliği konusuna daha eleştirel bakacak ve farklı bir bakış açısı geliştirecektir. Çocukların yapılan iyi niyetli yardımların aslında onların aleyhine olduğu , çocuğu sokağın riskleriyle karşı karşıya bıraktığı gerçeğiyle yüzleşeceklerdir.

Projemiz 11 Haziran 2010 Tarihinde hayata geçmiştir. Projemiz Behice Eren Çocuk Ve Gençlik Merkezi çatısı altında, hacettepe üniversitesin Gamze Aslan, kuruluş personeli İlhan Keyvanoğlu ve tiyatro hocamız Canan Kesebirin desteği ile sahneye konulmuştur.

Projemiz üç aylık bir çalışmanın ürünüdür. Projede yer alan çocuklarımız kuruluştan yardım alan çocuklarımızdır.  Projemize en büyük desteği, başta Hakan ERDOĞAN olmak üzere kuruluş müdürü Mustafa DERNEK, Behice Eren Çocuk Merkezi Sosyal Hizmet Uzmanları ve personeli vermiştir. Ayrıca eğitsel anlamda Başkent Üniversitesi destek vermiştir. Emeği geçen çocuklarımıza ve her hafta sonu bizimle birlikte yorulmadan çalışan İlhan KEYVANOĞLU’na, Tiyatro eğitmenimiz Canan KESEBİR’e, teknik desteği olan Gamze Aslan arkadaşımıza çok teşekkür ederiz…

Burcu ÖZTÜRK, Gamze ERÜKÇÜ…

Fotoğraflar İçin:http://img156.imageshack.us/slideshow/webplayer.php?id=000000000000000a.jpg

5 Yorumlar
  1. Ayhan KEYVANOĞLU diyor

    oyunu izledim.çok başarılı ve önemli mesajlar veren bir projeydi…tebrikler

  2. Taner TATLI diyor

    İnsanları etkilemenin ve onlara birşeyler öğretmenin en güzel yollarından biri olan tiyatroyu çocuğu çocukların dilinden topluma anlatmada kullanıp böyle bir projeye imza atanlara sonsuz teşekkürlerimi sunarım.

  3. Gamze ERÜKÇÜ diyor

    Hocam keşke siz de oyunumuzu izleyebilseydiniz, çocuklarımızla beraber sergildediğimiz bu oyun aracılığı ile çocuk işçiliği konusuna toplumsal duyarlılık kazandırmaya çalıştık. Umarım bu proje bizden sonraki yapılacak çalışmalara ön ayak olabilir.. Güzel dilekleriniz için teşekkür ederim..

  4. Burcu Öztürk diyor

    Kıymetli Hocam güzel dilekleriniz için çok teşekkür ederim, inşallah mesleki yaşamım da daha güzellerine imza atarız…

  5. Turgay Çavuşoğlu diyor

    Sayın Öztürk ve Sayın Erükçü;
    meslek hayatına böyle güzel bir projeyle adım atmanız nedeniyle kutluyor, meslek yaşamında nice projelere imza atmanız dileğiyle
    … sokak tiyatrosunda sahnede ve sahne gerisinde yer alan tüm isimsiz kahramanları kutluyor, emeklerinize sağlık diyorum

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.