Sosyal Hizmette Doktora ve Yüksek Lisans İmkanları

11

Gün geçtikçe eğitimin önemi artmaktadır. Bu nedenle artık sadece lisans mezunu olmak iyi bir iş bulmaya maalesef ki yetmiyor. Çünkü iş başvurularında bizi diğer adaylardan ayıran özelliklerimizin olması bizim için her zaman avantaj. Bu nedenle kişiler iş hayatında yükselmek ve en önemlisi akademisyenlik yapma hayali kurabilmek için mutlaka yüksek lisans veya doktora eğitimi almayı tercih ediyor. Sanıldığının aksine doktora ve yüksek lisans gerçekleştirmesi zor ve çaba gerektiren süreçlerdir.

YÜKSEK LİSANS NEDİR?

Lisans eğitimi, bittikten sonra devam edilen eğitimdir. İngilizcesi “MASTER” olan, bir lisans öğretimine dayalı araştırma sonuçlarını ortaya koymayı amaçlayan yükseköğretimdir. Yüksek lisans eğitimi, kişinin eğitimini aldığı alanda uzmanlaşması ve eğitim aldığı alanı tezle ispat etmesiyle tamamlanır. Lisans eğitimi tamamlandıktan sonra devam edilen eğitime verilen isimdir. Tezli ve Tezsiz olmak üzere ikiye ayrılır. Yükseklisans eğitimi Master olarak da adlandırılır. Tezli yüksek lisans yapmayı düşünüyorsanız ALES’e girip yeterli puanı almış olmak ve başvuru yapılan programın gerekliliklerini yerine getirmek gerekmektedir. Tezsiz yüksek lisans için ALES şartı yoktur.

Günümüzde yüksek lisans yapmanın birçok yararı vardır. İş dünyasında iyi bir kariyer hedefleyen adaylar için üniversite diploması yeterli olmuyor çünkü aynı bölümü bitirmiş binlerce aday var. Bu rakiplerin arasından sıyrılmada en doğru çözüm ise yükseklisans yapmak olacaktır.

YÜKSEK LİSANS NE İŞE YARAR?

Kendilerini ilgili alanlarında akademik olarak büyük ölçüde geliştirirler. İlgili alanlarındaki yetkinlik gerek kamu sektöründe gerek özel sektörde fark yaratmaktadır. Kamuda çalışan bir memur iseniz yüksek lisans olmanız durumunda çalıştığınız kurumda daha üst pozisyonlara yükselebilir, maaşınız artar. Tezli yüksek lisans mezunları doktora eğitimine başlayarak akademik kariyerine devam edebilir. Özel sektörde yapılan iş başvurularında işe kabul edilme şansı artar.

BAŞVURU NASIL YAPILIR?

Yüksek lisans başvurusu yapmak için ALES sınavına girip gerekli puanı almış olmak ve başvurulan programın gerekliliklerini yerine getirmiş olmak yeterlidir.
Fakat eğitim süreci de pek kolay değildir. Hazırlanan tezler ve program süresince alınan dersler kişiyi bir hayli zorlamakta ve fazlasıyla zaman ayırmayı, fedakarlık etmeyi gerektirmektedir. Bu nedenle bu süreci göze alarak ve emin olarak başvurmak daha doğru olacaktır.

YÜKSEK LİSANS KAÇ YIL SÜRER?

Tezli yüksek lisans dönemi 4 yarıyıldır, yani 2 yıl sürer. 2 yarıyılı ders dönemi,2 yarıyılı tez yazma süresidir. Ders döneminde ya da tez döneminde başarısız olan öğrenciye ek 2 yarıyıl daha verilmektedir. Bu 6 yarıyıl sonunda başarısız olan öğrencinin yükseköğretim kurumu ile ilişiği kesilir.

Tezsiz lisans dönemi 2 yarıyıldır yani 1 yıl sürer. 2 yarıyıllık ders döneminin ardından öğrenci dönem projesi yazarak mezun olur. Belirtilen süre içerisinde tamamlanamazsa eğer ek 1 yarıyıl daha süre verilir. Bu süre ardından öğrencinin mezun olamaması durumunda yükseköğretim kurumu ile ilişiği kesilir.

YÜKSEK LİSANS ÇEŞİTLERİ

  • Tezli yüksek lisans programlar:  Ders döneminin ardından tez yazılır.
  • Tezsiz yüksek lisans programları: Ders döneminin ardından tez yazılmaz, dönem projesi yazılır.
  • Uzaktan yüksek lisans programları: Tezli ya da tezsiz olabilir. Dersler için üniversiteye gidilmez. Dersler online olarak internet üzerinden yürütülür.
  • İkinci öğretim yüksek lisans programları: Tezli ya da tezsiz olabilir. Dersler genellikle mesai saatleri dışında yapılır. Çalışanlar için uygundur.
  • MBA:  İşletme yönetimi yüksek lisansı için kullanılan bir tabirdir. Kelimenin açılımı Master of Business Administration’dur.

YÜKSEK LİSANS SÜRECİ

  • -İnternet’ten ya da direkt olarak kurum aracılığı ile aday kendi adına başvuru yapmalıdır.
  • -Başvurular değerlendirilir, başvuran en yüksek puanlı kişilerden oluşturulan sıraya göre mülakata davet edilir.
  • -Mülakattan alınan puan öğrencinin kendi puanına eklenir.
  • -Değerlendirmeler yapılır ardından asil ve yedek adaylar açıklanır.
  • -Kayıt dönemi başlar ve hızlı bir şekilde dersler işlenmeye başlar.
  • -Ders dönemi bittikten sonra öğrenciler için tez danışmanı atanır ve tez konusu seçilir.
  • -Tez dönemi başlar ve tez yazılmaya başlanır. Bu dönemde üniversiteye sadece danışman ile görüşmek için uğramak yeterlidir.
  • -Tez bittikten sonra jüriye sunulur.
  • -Tez onaylandıktan sonra başarılı olup olmadığına karar verilir.
  • -Başarılı olan öğrenci yüksek lisansı tamamlar, başarısız olan öğrenci için düzenlemeler yapması adına süre verilir.

DOKTORA NEDİR?

Doktora, bir lisans veya yüksek lisans programını bitirdikten sonra o bilim dalında sınav ve bilimsel bir eserle erişilen bir derece veya basamaktır. Amacı; bağımsız araştırma yapma, yeni sentezlere ulaşmak için gerekli adımları belirleme yeteneği kazandırır.

Doktora, kişiye bağımsız araştırma yapma, olayları daha geniş perspektiften inceleme, yeni sentezlere ulaşmak için gerekli adımları belirleme, sorgulama ve yorum yapma yeteneği kazandırmayı amaçlamaktadır.

YÖK’ün (Yüksek Öğretim Kurulu) belirlediği şartlara göre doktoraya başvurmak için lisans mezunu olarak başvuruyorsanız eğer ALES ten en az 70 puan, yüksek lisans mezunu olarak başvuruyorsanız da 55 puan almanız gerekmektedir. Yüksek Lisans ve Doktora İlanlarını Enstitülere Bağlı Ana Bilim Dalları (ABD) açmaktadır. Bu nedenle ilanları ve ilanlarda yer alan şartları enstitüler ve ABD belirlemektedir. Dolayısıyla başvurudan önce ilan sayfalarını incelemek ve takip etmek faydalı olacaktır.

Yüksek lisans ve doktora ders dönemiyle başlayıp tez ile sona ermektedir. Buna bağlı yükümlülükler de enstitülerde belirtilmiştir.Doktora programının başarıyla tamamlanmasından sonra öğrenci Doktor Diploması ve ‘Doktor’ unvanını kazanır. Evrensel literatürde PhD olarak adlandırılır.

YÜKSEK LİSANS, DOKTORA İÇİN GEREKENLER

ALES: Akademik Lisansüstü Eğitim Sınavı, ÖSYM tarafından yılda iki kere yapılan bu sınavı yüksek lisans ve doktora programlarını kazanmada önemli bir kıstas. Yüksek olması yüksek lisans ve doktora da size önemli avantaj sağlar. Lisans Not Ortalaması: Yüksek lisansın olmazsa olmazlarındandır. Kötü bir lisans not ortalaması yüksek lisansı kazanma şansınızı oldukça olumsuz etkiler.
Dil Puanı: Dil puanı şart değil ama yüksek lisans ve doktora programlarında ilana göre dil puanı da istenmektedir. Bunu ilan belirleyecektir.

TEZLİ Mİ OLMALI YOKSA TEZSİZ Mİ?

Akademik olarak ilerlemek isteyenler için tezli olmasında tabi ki yarar var.
Bilim Sınavları ve Mülakat Nasıl Oluyor?
Yüksek lisans ve doktora ilanlarında mutlaka bir bilim sınavı veya mülakat yer almaktadır. Çünkü amaç adayın yeterliliğini ölçmek ve sıralamaktır.
Fakat ne kadar başarılı olursanız olun bazen ALES hepsinin önüne geçmektedir. Bu nedenle ALES puanı oldukça önemlidir.

YÜKSEK LİSANS DOKTORA İLANLARINI NASIL TAKİP EDERİZ?

Yüksek Lisans ve doktora ilanlarının tek bir yerde yayınlandığı resmi bir web sitesi yok. İlanları takip etmeniz ve kaçırmamanız gerekiyor. Ayrıca her üniversitenin bu konuda izlediği takvim maalesef farklı. Biz sosyal medya hesaplarından olabildiğince ilanları yayınlamaya çalışıyoruz. Bizi takip etmenizde fayda var.

ALDIKLARI EĞİTİME GÖRE SOSYAL HİZMET MEZUNLARININ ALDIKLARI UNVANLAR (2015)

Sonuç olarak ; yüksek lisans ve doktora yapmanın kariyer hayatımız için ne kadar önemli ve gerekli olduğunu öğrenmiş olduk. İş başvurularımızda bize kolaylık sağladığını,saygınlık kazandırdığını ve bu yolda daha iyi nasıl davranabileceğimizi deneyimlerimizle yaşayıp görmüş olacağız.

Hazırlayanlar:

Tuğçe ÖZDEMİR

Şeyma SALİ

Doğrudan cihazınızda gerçek zamanlı güncellemeleri alın, şimdi abone olun.

11 Yorumlar
  1. Keziban Şimşek diyor

    Üniversitelerin dört yıllık sosyal hizmet bölümünden mezun olduktan sonra klinik psikoloji alanında yüksek lisans yapıp bu alanda klinik açabilir miyim?

  2. Murat Çay diyor

    İş hayatına değil de size ne kazandırır bunu değerlendirirseniz daha iyi olabilir.

  3. Simge diyor

    Merhaba, özel eğitim öğretmenliği mezunuyum. Sosyal hizmet alanında yüksek lisans yapmak istiyorum. Özel gereksinimli bireylerle çalışmalar yapabilmek adına özellikle istiyorum. özel eğitimci olarak sosyal hizmet yüksek lisans yapmak is hayatında neler katabilir?

  4. Şifa diyor

    Merhaba
    Ben Sosyal Hizmet önlisans mezunu olduktan sonra Sosyoloji bölümüne geçerek lisans mezunu oldum.Yüksek lisans yapmak istiyorum.Sosyoloji ya da Sosyal Hizmetler alanlarından hangisinde yüksek lisans yaparsam ileride kariyer bakımından daha iyi olur bunu söyler misiniz? Lisansı Sosyal Hizmetler yerine Sosyoloji den tamamlamak sizce yanlış bir seçim mi ?

  5. Vosvos diyor

    Hocam, sorduğum soru içime sinmedi 🙂 Çocuk gelişimi mezunu olduğum zaman, sosyal hizmet(tezsiz uzaktan) yüksek lisansı birbirini tamamlar mı? Asıl öğrenmek istediğim kısım bu. Eğitim fakültesi mezunu olarak, çok zorlandık, iş imkanları kapandı, alım az, birçok alımda eğitim fakültesi çıkarıldı. Hâl böyle olunca yeni alanlara yönelmek zorunda kaldık. Çocuk gelişimi de böyle başladı. Bu sefer daha sıkı sarılmak istiyorum. Mezun olurken, yüksek lisansı da bitirmiş olmak istiyorum, tabii eğer birbirini tamamlar nitelikte olacaksa. O kadar çıkmazdayım ki, boşa bir çaba olur derseniz ciddi ciddi 3. Üniversite olarak sosyal hizmeti açıktan okumayı düşünüyorum aynı anda. Bir yol gösterirseniz çok memnun olurum

  6. Vosvos diyor

    Merhaba, alan dışı sosyal hizmet uzaktan tezsiz yüksek lisans yapmak ne derece mantıklı olur hocam? Eğitim fakültesi mezunuyum, çocuk gelişimi okuyorum açıktan. Sosyal hizmet mezunu olunmadığı için iş anlamında çok boş bir çaba mı olur? Akademi değil daha çok devlet alımı ve açık ilanlar ya da benzeri işler için soruyorum. Ek olarak açıktan sosyal hizmet mi okumayalım? Cevap alabilirsem çok mutlu olurum hocam. Şimdiden çok teşekkür ederim

  7. Murat Çay diyor

    Çevrendekiler haklı gibi duruyor, bağımlılık alanına ilişkin bir ana bilim dalı yapılanması yok gibi gözüküyor, bunun yerine tezinde ve diğer çalışmalarında bağımlılığa yönelmen daha iyi olacaktır. Öğretim elamanı ilanlarında böyle bir şart yok.

  8. şeyda demir diyor

    hocam siteniz çok faydalı çok teşekkür ederim sosyal hizmet geleceğinde en belirsiz döneme rast geldik mesleğe isteyerek gelmeme rağmen hayli hayal kırıklığı yaşadım iş bulamaıyorum halen . ben aile danışmanlığında tezsiz yüksek lisans yapıyorum ancak asıl amacım bağımlılk anabilim alanında tezli yapabilmek . ancak akademik ilanlarda bağımlılık olarak bir ibare geçmiyor sizce bu alanda kalmak istemekte ısrar etmeli miyim? çevremdekiler direk sosyal hizmet yüksek lisansına başvur tezini bağımlılıkta yaparsın diyorlar. ve ne yazık ki araştırma gör. kadrosu için 35 yaş şartı var:( bu şart öğr. elemanı alımı için de aynı mı oluyor orasını bilmiyorum

  9. Zeynep diyor

    Aöf Sosyal Hizmet Lisans öğrencisiym,kalan vaktimi seminerler setifika programları ile doldurmak istiyorum,nasıl bir yol izlemeliyim?Sonrasında hangi alanlarda yüksek lisans yapabilirim?

  10. Murat Çay diyor

    Akademik kadroya girebilmek için yapılan Yüksek Lisans’da hayal kırıklığına uğrama riskiniz fazla bence. Akademik kadro ihtiyacı fazla ancak akademik kadrolara geçiş, alımlar, alım süreci, istenen şartlar konusunda epey tartışmalı noktalar var. Akademik bir kariyer hedefiniz varsa öyle değerlendirin. Bir de akademik kadrolar için 35 yaş şartı, engeli olduğunu sanmıyorum bu konuyu da iyi araştırın derim. Sevgiler.

  11. oğuz kayhan diyor

    Ekonomik nedenlerden dolayı sosyal hizmet lisans eğitimimi yarıda bırakarak iş hayatına atıldım.Daha sonra devam etmek istediğimde de askere götürüldüm ve bu nedenle kaydım silindi. Daha sonra açık öğretimden başka lisans bölümü bitirdim. Şuan yaşım 31 hayalim olan sosyal hizmet alanında tezli yüksek lisans yapmayı istiyorum.Bilindiği üzere akademik personel alımlarında 35 yaş sınırı var bu nedenle doğru adımlar atarak az kalan zamanı doğru değerlendirmek istiyorum.Yüksek lisans alımlarında genel olarak sosyal hizmet mezunları alınmakta ben ise alandışı bir bölümdeyim.Bu nedenle gerekirse özel üniversite de yüksek lisans yapmayı düşünüyorum.Yaşımın 31 olması ve maddi durumumun asgari seviyede olması nedeniyle yapacağım bu hamle açısından sizce riske değer mi ? Sosyal hizmet yüksek lisans üzerinden akademik kadro alımları sizce nasıl seyir eder ? Üniversitelerin bu alanda kadro ihtiyaçları ve yükseklisans mezun miktarını siz mesleğin içinde olan biri olaraktan daha iyi bileceğinizi düşünüyorum.Bu konuda zaman ayırıp yardımcı olursanız çok memnun olurum

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Anti-Spam Quiz: