DGS (Dikey Geçiş Sınavı) Kontenjanlar, Şartlar, Bilgiler, Notlar

205

1-DGS Nedir?

DGS’nin açılım Dikey Geçiş Sınavı olup, ön lisans mezunlarının eğitimini lisansa tamamlamaları için yapılan bir sınavdır. Sınav her yıl yapılmakta olup 80 adet sayısal 80 adet ise sözel sorudan oluşmaktadır.

2014 yılında soru sayıları 60 sayısal 60 sözel olarak değiştirilmiştir. Sınav süresi de 140 dk olmuştur.

Bakınız uzmantv.com’da ki DGS nedir başlıklı video: http://www.uzmantv.com/konu/dikey-gecis

2-DGS Geçmiş Yıllara Ait Sorular ve Cevap Anahtarı

2013-http://goo.gl/Y6ZZL5

2012-http://goo.gl/uy3utO

2011-http://www.osym.gov.tr/dosya/1-57910/h/dgs2011.pdf

2010-http://www.osym.gov.tr/dosya/1-54519/h/dgs2010.pdf

2009- http://www.osym.gov.tr/dosya/1-50159/h/dgs2009.pdf

*Diğer yıllar için bakınız: http://www.osym.gov.tr/belge/1-5957/dikey-gecis-sinavi-dgs.html

2013-2014 öğretim yılı için Dikey Geçiş Sınavı (DGS) Kılavuzu  yayınlanmıştır. Yayınlanan kılavuzda yer alan önemli hususlar, sosyal hizmet bölümü kontenjanları, sosyal hizmet bölümüne geçiş yapabilecek önlisans programları, belirtilen şartlar ve açıklamaları bu yazıda yer almaktadır.

3-Hangi Önlisans Programlarında Lisans Sosyal Hizmet Bölümüne Tercih Yapabilirim?

Aşağıda belirtilen tabloda sosyal hizmet bölümünü tercih edebilecek önlisans programları ve yine bu programların tercih edebileceği diğer bölümler yer almaktadır.

4275 Güvenlik
9181 Güvenlik ve Koruma
4280 Hava Savunma
4292 İstihbarat
8607 İş Sağlığı ve Güvenliği
1205 İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği
8537 İtfaiyecilik ve Sivil Savunma
1208 İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği
9182 Kamu Güvenlik ve Asayişin Sağlanması
4323 Mühimmat ve Mühimmat Tahrip
5353 Özel Güvenlik ve Koruma
5359 Savunma ve Güvenlik
9023 Sivil Savunma ve İtfaiyecilik
2111 Sosyal Bilimler
4352 Sosyal Hizmetler / Sosyal Hizmet
9098 Sosyal Güvenlik
Bölümlerinden DGS ile Sosyal Hizmet LİSANS Bölümüne geçilebilir.

Ayrıca Sosyal Hizmetler Önlisans bölümü mezunları;

  • Sosyoloji lisans bölümüne de kontenjanlar dahilinde DGS ile geçiş yapabilmektedir.
  • Açıköğretimden Atatürk Üniversitesi Sosyal Hizmet Lisans Bölümüne,
  • Veya Açıköğretim Anadolu Üniversitesi’nden Sosyoloji’ye devam edebilirler.

4-DGS Sosyal Hizmet Taban Puanları ve Kontenjanları nedir?

Sosyal Hizmet Bölümü İçin Hangi Üniversite Kaç Kontenjan Ayırmıştır? Güncel kontenjan ve puan bilgileri için DGS kategorisine bakınız. http://idealsosyalhizmet.com/category/dgs/

5-DGS Sınavında Puan Hesaplama Nasıl Olacak?

DGS puanları, adayların sınav sonuçlarından hesaplanan sözel ve sayısal standart puanlarının ve ön lisans öğrenimlerinde elde ettikleri akademik not ortalamalarından hesaplanan ön lisans başarı puanlarının (ÖBP) belli katsayılarla çarpılarak toplanmasıyla elde edilecektir.

Ön Lisans Başarı Puanı (Öbp)

2013-DGS’ye başvuran adaylardan her biri için ön lisans öğrenimindeki akademik ortalama göz önünde tutularak bir Ön Lisans Başarı Puanı (ÖBP) hesaplanacaktır

Ön lisans akademik not ortalamaları (en yükseği 100, en düşüğü 50 olarak değerlendirilerek) 0,8 ile çarpılarak Önlisans Başarı Puanına (ÖBP) dönüştürülecektir. Böylece, 50 olan en düşük notun ÖBP değeri 40 olacak, en yüksek 100 olan notun da ÖBP değeri 80 olacaktır. 50’nin altında olan notlar 50 olarak değerlendirmeye alınacaktır. Bu şekilde hesaplanan Önlisans Başarı Puanı merkezî sınavdan alınan puana eklenerek adayın yerleştirme puanı hesaplanacaktır. Bütün not sistemleri doğru orantı kurularak, 100’lü not sistemine dönüştürülecektir.

Dgs Puanının Hesaplanması

Adayların testlerden almış olduğu puanlardan hesaplanan sayısal ve sözel standart puanlar ve ön lisans başarı puanları (ÖBP) kullanılarak adayların yerleştirmede esas alınacak DGS puanları hesaplanacaktır.

DGS puanını oluşturacak olan sayısal ve sözel standart puanlar ile Ön Lisans Başarı Puanının ağırlıklarını belirleyen katsayılar Tablo-A’da yer almıştır. Her aday için puanlar, tablodaki katsayılar ile çarpılarak toplanacak ve bulunacak toplam, adayın ilgili DGS puanını oluşturacaktır.

DGS PUANLARINI BELİRLEYEN STANDART PUANLAR VE KATSAYILAR

DGS Puanları

Sayısal

Standart

Puan

Sözel

Standart

Puan

Ön Lisans Başarı

Puanı

(ÖBP)*

Sayısal DGS Puanı

3

0,6

0,6

(DGS – SAY)

Sözel DGS Puanı (DGS – SÖZ)

0,6

3

0,6

Eşit Ağırlıklı DGS Puanı

1,8

1,8

0,6

(DGS – EA)

6-Kimler Başvurabilir?

Sınava, meslek yüksekokulları ve açık öğretim ön lisans programlarından mezun olanlar ile son sınıfta olup da staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olanlar başvurabileceklerdir.

7-DGS Kazandıktan Sonraki Süreç Nasıl İşlemektedir?

DGS ile geçtiğiniz bölümün dersleri ve daha önce almış olduğunuz dersler karşılaştırılır, uygun olanlar eşleştirilir. 1.sınıftan başlayarak kalan dersleri vermeniz gerekir. Daha önce uygulanan intibak programı ise 2011 yılında YÖK’ün kararı ile kaldırılmıştır. (http://www.haber7.com/haber/20110729/DGSden-gelen-ogrencinin-intibak-yili-kaldirildi.php )

8-DGS daha Önce Almış Olduğum Derslerden Muaf Olacak mıyım?

Lisans öğrenimine başlama hakkı elde eden öğrencilere üniversitelerince ön lisans elitimi sarasında almış oldukları derslerden eş değer kabul edilenlere muafiyet verilerek ve kredileri dikkate alınarak, programdan alması gereken dersler belirlenir. Öğrencinin alması gereken derslere göre programa kaydı yapılarak, eğitime devam hakkı verilir.

9-Kaçıncı Sınıftan Başlayacağım?

Lisans öğrenimine başlama hakkı elde eden öğrencilere üniversitelerince ön lisans eğitimi sırasında almış oldukları derslerden eş değer kabul edilenlere muafiyet verilerek ve kredileri dikkate alınarak, programdan alması gereken dersler belirlenir. Öğrencinin alması gereken derslere göre programa kaydı yapılarak, eğitime devam hakkı verilir.

Daha önce aldığınız dersler bölümün dersleri ile eşleştirilir. Bu eşleştirme de ders isimlerinden daha çok derslerin içerikleri ve kredisi daha önemlidir. Derslerin içerikleri ve kredilerine göre okulun akademik kurulu toplanır ve sizin daha önce alacağınız dersler ile o bölümün ders mevzuatında ki dersler karşılaştırılır. İçeriği ve kredisi tutan dersler eşleştirilir. Almanız gereken dersleri ise ilgili üniversitenin ders geçme mevzuatına göre alıp sınıf atlayıp mezun olursunuz.

10-DGS Kılavuzunun Tamamına Nasıl Ulaşabilirim?

2013-http://dokuman.osym.gov.tr/pdfdokuman/2013/DGS/2013-DGS%20BA%C5%9EVURU%20KILAVUZU.pdf

2012-http://www.osym.gov.tr/dosya/1-60092/h/2012dgs-basvurukilavuzu-son.pdf

Diğer yıllarda yayınlanan başvuru kılavuzları için: http://www.osym.gov.tr/belge/1-5957/dikey-gecis-sinavi-dgs.html

[highlight color=”eg. yellow, black”]Sorularınız İçin Yorum Bölümünü Kullanabilirsiniz.[/highlight]

Yazının Sunum Dosyaları:

Yazının PDF Hali: DGS Sosyal Hizmet

Sunu Dosyaları:

DGS Sosyal Hizmet P.Gösterisi 2003

DGS Sosyal Hizmet P.Gösterisi

205 Yorumlar
  1. Sümeyye diyor

    Merhaba annem açıktan 2 yıllık ilahiyat mezunu şimdi dgs sinavi ile çocuk Gelişimi okuyabilir mi ve okuyabilirse ne yapmasi gerekiyor?

  2. onur yılmaz diyor

    hocam merhaba sormak istediğim şu dgs giriş şartlarında staj hariç mezuniyet gereklerini yerine getirenler başvurabilir diye belirtilmiş hem stajı yapsak yani dgs ye giremiyor muyuz, teşekkür ederim

  3. sema diyor

    Merhaba Murat hocam sorumu cevaplarsaniz sevinirim ben sosyal hizmetler bölümüne 3 yıl önce başvurdum bır yıl okudum devam etmedim şimdi devam etmek istiyorum kaldım donmus mudur öğrenci kartı mi da kaybettim ne yapabilirim devam etmek istersem

  4. fatma diyor

    ya arkadaslar bu dgs ıle gecıs sosyal hızmette sadece ataturk unı de mı var

  5. Serap diyor

    çocuk gelişimi okuyorum dgsye sözelden girebiliyor muyum sadece yok sayısaldan da yapmam gerekiyo mun ??????????

  6. armagan diyor

    Merhaba, 2006 yılında DGS girdim kazandım yani hakkımı kullandım sonra bir dönem sonra bıraktım. Tekrar dgs hakkım varmı

  7. armagan diyor

    Merhaba, 2006 Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Turizm rehberliği 2006 mezunu iken DGS sınavına girerek Nevşehir Üniversitesi 4 yıllık geçiş hakkı kazandım 1 dönem okudum devam edemedim 2007 aralıkta bıraktım. Şimdi tekrar DGS hakkım varmı? Puan kiriliyormu bu durumdan dolayı? Eğer sorumu cevaplarsaniz çok yardımcı olacaksınız. Şimdiden teşekkürler.

  8. Murat Çay diyor

    http://www.idealsosyalhizmet.com/dgs-ile-ataturk-universitesi-sosyal-hizmet-lisansa-gecenlerin-alttan-alacagi-dersler/

    DGS İle Atatürk Üniversitesi Sosyal Hizmet Lisansa Geçenlerin Alttan Alacağı Dersler

  9. zeynep tordus diyor

    dikey geçişte çocuk gelişimi var mı

  10. ebru diyor

    dgs tercihlerinizde tek bir tane bölüm okuyabilirsiniz

  11. SERHAT diyor

    ÖNEMLİ OKULA TERCİH YAPICAM BİLMEM GEREKEN ŞEY VAR. slm ben sosyal hizmetler acık ögretim önlisans mezunuyum dgs le okuldan devam etmek istiyorm okuldada 3 üncü sınıfta mesela 6 ders var diyelim acıktan önlisans tammladıgım icin uyusmayan 10 ders var diyelim 6 da 3 üncü sınıf dersleri 16 ders asagı yukarı peki bukadar dersi 1 yılda nasıl vericez ve vermek sartmı alttan illa kalır alttan kalırsa 4 e gecemezmiyiz ? sonucta bu uyusmayan dersler 1ve2 inci sınıf dersleri oldugu icin bunları vermeden 4 e geciş yok derlermi nasıl olur illa 1 yıl okul uzarmı yılım gitmesin diye bu yıl özel falan okula gideyim diyorum ama uyusmayan dersler coksa ve kalma durumu olcaksa boşa özele gitmeyim diyorum cevap yazarmısınız acil !

  12. eylül görkem diyor

    merhaba. ben sosyal hizmetler bölümünün 2 yıllıgını kazandım. kaydımı dondurmak istiyorum.bu süreçte dgs ya çalışmayı ve hiç başlamadan 4 yıllığı okumak istiyorum böle bir şey mümkün mü ? dgs için mezun mu olmak gerekiyor?

  13. eylull diyor

    aslında aile ve sosyal politikaya önem arttı bu kadar hastane ,yardıma muhtaç insanlara her gün bir yardım kurumu açılıyor …..iş alanı fazla yani işe yarayacak bir meslek olduğunu düşünüyorum açıkçası bence bu konu üzerinde istihdam yapılması toplum açısından da iyi olur bilinçli eleman yetiştirmek ve hizmet kalitesini arttırmak için önemli……

  14. eda diyor

    bekliyelim bakalım 🙂

  15. eylull diyor

    eda çok teşekkür ederim bir zamanlar laborantlık okuyordum kadro yok diye bıraktım şimdi atamaları var şimdi sosyal hizmetlerde aynı sorun bu daha da saçma bir durum görev tanımı diye bir şey yok kimi hizmetli olacaklar diyor kimi danışman şeklinde ara eleman diyor bende rehabilitasyon merkezleri yuvalar vs. yada hastane kapsamında başvurursam belki alırlar en azından staj gibi olur dedim (benim staj zorunluluğum yoktu o yüzden yapmadım ) ama sen aynı şeyi denemişsin sanırım o zaman staj yapan arkadaşların yaptığı ne peki madem kadrosu olmayan bir meslek yani staj hangi mesleğin stajını yaptırıyorlar bu insanlara ……..bekliyorum UMUT diyelimmmmmmmm

  16. eda diyor

    2 yıllık bi mezun olarak sana bi kaç bişey söliyebilirim.evet dgs zor geçen yıl dan bu yana 43 puan yükseldi.dgs kolay değil.2 yıllık mezuna özeldede kesinlikle iş yok.gitmediğimiz yer kalmadı.2 yıllık mezun kabul etmediklerini şuanda meslek tanumının olmadığını söledi aile sos. polit.bak il müdürü.sosyolojiyle alakasız bi meslek.eşit olma gibi bi durum asla yok.öğretmenlikle polislik bir mi öle bişey yok.bu yıl yığılma çok herkez bu bölüme yoğunlaşmış sanırım.hayırlısı ne diyelim.her şey zorlaştı insanlar napıcak bilmiyorum.

  17. eylull diyor

    2 yıllık anadolu sosyal hizmet bitirenlere ne tavsiye edersiniz açıktan okumak isteyenlere zaten devlette bildiğim kadarıyla 2 yıllıklara kadro açılmadı ufuktada görünmüyor.özelde işe girenler varmı nerelere başvurabiliriz maaşlar nasıl ben dört yıllığa devam etmek istiyorum fakat atatürk üviversitesinin hem harcı hemde dgs şartı sebebiyle bu pek mümkün olmayacak sanırım dört yıllık başka açıktan bölümde yok sanrım bazıları anadolu aof sosyoloji seçince denlik durumunun olabileceği ve 4 yıllık sosyal hizmet uzmanı olarak çalışılabileceği konusunda fikirler sunuyor bu doğrumu siz ne tavisiye edersiniz 4 yıllığa tamamlamak isteyenlere……..teşekkürler…

  18. ahmet diyor

    merhaba ben gaziantep 2 yıllık isg okuyorum bu son yılım 4 yıllıga geçiş yapmak istiyorum ..dgs hakkında tam bi bilgi alamadım yardımcı olabilirmisnz.

  19. feyza diyor

    selamun alekum hocam ben eskısehır 2 yıllık sosyal hızmetler bolumunu bıtırdım ygs ıle ataturk unı 4 yıllık sosyal hızmetler bölmunu kazandım eger bu bölume kayıt yaptırırsam dgs ye girme sansımı kaybeder mıyım lutfen cevap verın

  20. emine diyor

    merhaba ben bankacılık ve sigortacılık okuyorum alttan üç dersim var dgsyi kazandim üniversiteye kayıt yaptirabiliyomuyum

  21. emrullah diyor

    merhaba hocam ben ADÜ 2 yıllık alternatif enerji kaynakları bölümü ikinci snıf öğrencisiyim dgs den yaparmıyım bilemiyorum ama sınawa girmeden özel üniversiteden mühendisliğine gitsem kaçıncı sınıftan başlarım 3 ten mi yoksa 1 den tekrarmı dewam ederim bunla ilgili herhangi yardımcı olacagınız bilgi var mı

  22. Esra diyor

    Mrb Murat bey dgs icin iktisat tercih werecegim 2 universite yazarsam yerlesebilirmiyim

  23. oğuzhan diyor

    merhaba aöf 2 yıllık sosyal hızmet bıtırdım dgs yede gırdım sıralamam 5000 lerde falan orgun devam etmek ıstıyorum ama 1 sınıftan mı baslayacagımm acaba ?

  24. Samy diyor

    Sosyal hizmete geçişle alakalı bu bölümlerin içinde Halkla ilişkiler ön lisans bölümü de olmalıydı, bence biran evvel bu bölümü de ekle meliler. Hemen hemen aynı işi yapıyorlar. Güvenlik, hava savunma, istihbarat, itfaiye vs bölümler geçiş yapabiliyor da halkla ilişkilere bu hakkı niçin tanımıyorlar?

  25. musa diyor

    Hocam adalet 2 yıllık bölümü bitip dgs ile sosyal hizmetler bolumune gecis yapilir mi

  26. Pınar diyor

    Merhabalar.
    Ben 2 yıllık Sosyal Hizmetler Bölümü okuyorum 2. sınıfa geçtim. Dgs’yle geçiş yapmak istiyorum. Ssoyolojiye sınavsız geçiş hakkımız var diye biliyorum ama bölümde kararsızım ve örgün okumak istiyorum. Bu mümkün mü ? Ve birde Psikolojiye geçebiliyormuyuz. ??

  27. Mustafa diyor

    Ben bir üniversite tercihi yaptım sanırım ek yerleştirmeye kontejyansız bölümler yazılıp girilebiliyomuş yanlışmı bilmiyorum böyle bişi duydum sosyal hizmetler 2 yıllık aöflerde kontejyansız mı girebilirmiyim bu sene iki bölümede?

  28. pınar diyor

    evet dgs sınavına girmen şart.atatürk ünv de lisans tamamlama var tercih edebilirsin.3 -4 diye devam edip mezun olursun.ama dgs den biraz daha fazla puan alırsan örgün öğretimdede lisansa tamamlayabilirsin.dgs puanına bağlı…

  29. Android diyor

    Merhabalar ben Anadolu Üniversite Aöf olarak Sosyal Hizmetler bölümünü okuyorum. Bu sene 2. sınıfa geçtim. 2. sınıf bittikten sonra ben lisansa tamamlamak istiyorum. Ama her yerde farklı bilgi olduğu için bir turlu tam olarak anlayamadım. Şimdi ben tamamlamak için DGS’ye mi gireceğim ? Ve Sosyal Hizmet bölümünü lisansa tamamlamak için Atatürk üniversitesine mi geçiş yapmam gerek ? Ayrıca örgün bir şekilde lisansa geçiş yapabiliyor muyum ? Teşekkürler.

  30. büşra diyor

    merhabalar ben harita kadastro mezunuyum ve ygs ile tekrar jeoloji muhendisliği 3.snfa geçtim şimdi dgsyle jeoloji muhendisliğine geçsem gördüğüm jeoloji derslerinden muah olabiliyormuyum.

  31. mehmet diyor

    ben sivil savunma itfaiyecilik önlisans bölümü bitirdim sosyal hizmeti yada acil afet yönetimini kazanamazsam 4 yıllığa tamamlamak için iktisat işletme gibi bölümleri 3 sınıftan başlayacak şekilde okuyabilirmiyiö

  32. serkan diyor

    Merhabalar. Dgs ile Düzce Üniversitesini tercih edebilirmiyiz?

  33. Murat ÇAY diyor

    sayılmıyorsun, mezun olmak için stajı bitirmiş olmak şart

  34. emine diyor

    2 yıllık sosyal hizmet okuyorum bu sene bütün derslerimi verdim sadece staj kaldı ayrıca dgs ye başvurdum kazanma ihtimalim yüksek fakat stajım dgs tercihlerine denk geliyor yani mezun sayılmıyorum eğer kazanırsam dgs yi 3.sınıftan devam ederken yapabilirmiyim

  35. Murat ÇAY diyor

    bakınız yukarıda 9 soru ve cevap !!!!

  36. pınar diyor

    bankacılık ve sigortacılıktan sosyal hizmetlere geçiş yok.sınavsız geçişte iktisad işletmeye geçebilirsiniz.dgs ye girmenize gerek yok .

  37. gulsah diyor

    slm ben bankacılık ve sigortacılık bölümü okuyorum ve dgs sınavına gireceğim kazanırsam 3 sınıftan mı yoksa 1 den mi baslayacam bilgim yok yardım cı olur musunuz

  38. Murat ÇAY diyor

    evet edebilirsiniz.

  39. naz diyor

    ben çocuk gelişimi ikinci öğretim mezunuyum dgs de normal öğretim tercih edebiliyor muyum ? teşekkürler

  40. Murat ÇAY diyor

    yukarıda 3 numaralı soru cevabınız

  41. cennet diyor

    ben su an önlisans cocuk gelişimi okuyorum 2.yılın sonunda dgs ile acıktan sosyal hizmetlere geçiş hakkım var mıııııı? kimisi var diyor kimisi de yok simdiden tesekkürler.

  42. Murat ÇAY diyor
  43. Murat ÇAY diyor

    Alır mutlaka endişeniz olmasın.

  44. Murat ÇAY diyor

    Yapar kontenjan 500 olur

  45. Samet Durmaz diyor

    hocam peki bu sene de Atatürk ünv alım yapar mı sizce bi bilginiz var mı

  46. Murat ÇAY diyor

    eğitim kategorisinde var bununla ilgili bir yazı bir bakın

  47. Samet Durmaz diyor

    tesekkur ettim saolun

  48. rana diyor

    ağustos ayında tercih zamnında belli olur alımlar.şuan için bişey yok.

  49. Samet Durmaz diyor

    hocam cok arastrdım ama biişi bulamadm bu konuda bilgilendiriseniz cok mutlu olcam.. acaba bu senede gecen yılkı gibi atatürk ünv 500 öğrenci alacak mı bi duyumunuz var mı

  50. Muhammed Sıddık Kılıç diyor

    sayın murat çay kardeşim,daha önce ESKİŞEHİR anadolu üniversitesi sosyal hizmetler(2 yıllık önlisans) bölümünden DGS sınavı ile kontenjan sayısı 500 olan ERZURUM atatürk üniversitesi sosyal hizmetler (4 yıllık lisans) bölümüne geçtiğimizde (dikey geçiş) MUAF OLDUĞUMUZ DERSLER HANGİLERİDİR???

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.