ÖYP 2013 ve Sosyal Hizmet Bölümleri

3

Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP), öğretim üyesi ihtiyacını karşılayabilmek amacıyla, 2547 sayılı Yüksek Öğretim Yasasının yurtdışı ve yurtiçi doktora öğrenimini kapsayan 33. ve 35. maddelerinin harmanlanması ile geliştirilmiş yeni bir modeldir. Bu modelde, bir yandan üniversitelerin bilim ve teknoloji üretme kapasitesi arttırılırken diğer yandan da öğretim üyesi yetiştirilmektedir. Yurtiçi-yurtdışı bütünleştirilmiş doktora programı olarak işleyen modelin en önemli özelliklerinden birisi, mezun olan öğretim elemanının kendi üniversitesine tez danışmanı ile hazırladığı bir araştırma projesi ile dönmesi ve orada da ortak araştırmalara devam etmesidir.

Ayrıca ÖYP;

Doktora, bir öğrencilik döneminden çok, bilimsel araştırma kariyerinin başlangıcıdır ve bizzat “araştırma yapmak” esasına dayanır. İyi bir araştırma ortamı, başarılı bir bilim adamının yetişmesinde olmazsa olmaz koşuldur. Öğretim üyesi açığını kapatabilmek amacıyla DPT desteği ile geliştirilen Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP), saygın bir üniversitede, iyi bir araştırma ortamında, gelecekte önemli araştırmalara imza atacak öğretim üyelerinin yetiştirilmesi için tasarlanmıştır.

ÖYP, ülkemizde uzun süredir sürdürülmekte olan “yurtdışında doktora eğitimi” programlarına yurtiçinde geliştirilen alternatiftir. Yükseköğretim Kurulu 26.03.2010 tarihinde yayımladığı “Öğretim Üyesi Yetiştirme Programına İlişkin esas ve Usuller” ile programın yürütülme şeklini yeniden düzenlemiştir.

ÖYP yani Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı yüksek lisans eğitiminden başlayarak doktora bitimine kadar uzanan bir süreçtir. Bu süreç içerisinde yurtiçi ve yurtdışı dil eğitimleri ve ayrıca yüksek lisansta ve doktorada 12 ay yurtdışında eğitim olanağı vardır. Projenin asıl amacı eğitimlerin sonucunda öğretim üyesi olarak atanmanızdır. Yani Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı kapsamında, lisansüstü eğitim verme imkânına sahip olan yükseköğretim kurumlarında, öğretim üyesi ihtiyacı olan diğer yükseköğretim kurumlarının araştırma görevlilerine lisansüstü eğitim yaptırılması yoluyla, öğretim üyesi yetiştirilmesine fırsat verilmektedir.

Adayların ÖYP puanı (lisans genel not ortalamasının %25′i ile Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavında (ALES) ilgili alandan alınan puanın %60′si ve varsa yabancı dil puanının %15′i) dikkate alınarak hesaplanır.

Ayrıca; ÖYP Puan hesaplamasında Yüksek lisans mezunu olsanız dahi hesaplama lisans notu kullanılır. Lisans mezuniyet ortalamasında bir baraj notu bulunmamaktadır, mezun olmak yeterlidir.

ÖYP’de mülakat yoktur sadece puan sıralaması vardır. Puanı en yüksek olan herhangi bir sınava tabi tutulmadan atanır.

ÖYP alımı yılda iki kere yapılır. Temmuz ve Aralık aylarında KPDS ve ALES sınavları sonuçlandıktan sonra alımlar başlamaktadır.

Bu kapsamda ÖYP ile üniversiteler 2010, 2011, 2012, 2013 yıllarında öğretim üyesi ihtiyaçları için personel eksikliklerini kapatmaktadırlar. ÖYP de 2010-2012 yıları arasında sosyal hizmet bölümlerine öğretim üyesi alınırken yalnızca ilgili ana bilim dallarının sosyal hizmet bölümlerinden mezun olmak ya da yüksek lisans şartı yapıyor ya da yapmış olmak şartı aranırken, bu durum 2013 yılı Temmuz alımlarında mesleğimizin aleyhine olacak şekilde 2013 yılında linkteki üniversitelerin sosyal hizmet bölümlerine öğretim üyesi alınırken şu şart koşulmuştur; “SOSYAL HİZMET VEYA SOSYOLOJİ LİSANS MEZUNU OLMAK VEYA İLGİLİ ALANLARDA YÜKSEK LİSANS YAPIYOR OLMAK “

https://yoksis.yok.gov.tr/oypilansayfa/ 

Bu çok açıktır ki; Yurtdışına Lisansüstü Öğrenim Görmek Üzere Gönderilecek Adayları Seçme ve Yerleştirme (YLSY)’de olduğu gibi ÖYP programı da farklı bölümler açılmış ve sosyal hizmet bölüm mezunlarının kazanma şansı azalmıştır.

2013 yılı tercih dönemleri için 17.07.2013-23.07.2013 tarihleri tercih dönemi olarak açılmış olup, tercih dönemi başlamadan sadece sosyal hizmet bölümlerinin olduğu bir mezuniyet şartının konması yerinde olacaktır.  Bu açıdan ivedilikle sorunun çözümü için YÖK’e gerekli başvuru yapılıp, sosyal hizmet bölümlerinden sosyal hizmet lisans mezunu kişilerin öğretim üyesi olması sağlanmalıdır.

Bilgilerinize…

——–
Selami TOPUZ & Murat ÖZ

Doğrudan cihazınızda gerçek zamanlı güncellemeleri alın, şimdi abone olun.

3 Yorumlar
  1. shu adayı diyor

    hocam; bölümümüzde cari olarak atanma olasılığımız ne kadar ?
    geçmiş atamalardan örnek verebilir misiniz kontejan, istenilen ales puanı, dil puanı,transkript v.s açısından?

  2. Murat ÇAY diyor

    saçma değil, 😉

  3. Neşe diyor

    Öyp saçma bence kazansak bile 200 bin tl senete imza attırıyorlar 2 kefil istiyorlar

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Anti-Spam Quiz: