ADÜ Nazilli İ.İ.B.F. Sosyal Hizmet Bölümü Son Sınıf Öğrencilerinden Anlamlı Bir Çalışma

2

Adnan Menderes Üniversitesi, Nazilli İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü 4. Sınıf bahar döneminde Sosyal Hizmet ortamlarında blok uygulama dersi kapsamında staj yapan bir grup öğrenci(Ayşe ŞEN, Fırat KARLI, Kadir AKBEY, Özgür ÜREGEN, Sezayi SABAHOĞLU) Sosyal Hizmet bölüm başkanının(Yrd. Doç. Dr. Musa İKİZOĞLU) danışmanlığında 3 aylık özverili bir çalışmayla kırsal ve kentsel kalkınma projesi hazırlandı.

Kentsel kalkınma bağlamında Nazilli örneğini alan bölüm öğrencileri, kırsal kalkınma projesi için ise Hasköy’ü örnek köy olarak almışlardır. Bu üç aylık süre içerisinde gerek Nazilli gerek Hasköy Köyü’nün; Nüfus, Eğitim, Sağlık, İstihdam Hizmetleri ve Ekonomik Faaliyet Alanları, Tarım ve Hayvancılığa ilişkin Bilgiler, Nazilli’deki Yoksullara Yönelik Hizmetler, Nazilli’deki Engellilere Yönelik Hizmet ve Faaliyetler, Nazilli’deki Yaşlılara Yönelik Hizmet ve Faaliyetler, Nazilli’deki Suçluluğa İlişkin Bilgiler,Nazilli İlçe Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’nün Hizmet ve Faaliyetlerine İlişkin Bilgilerine geniş yer vererek sosyo – demografik ve ekonomik yapı ele alınmıştır. Ayrıca kırsal ve kentsel kalkınma projelerinde toplumla çalışmanın bir ayağı olan halkla yüz yüze görüşülüp sorun ve ihtiyaçların tespit edilmesi açısında da önemli bir çalışma olarak görülmektedir. Bu kısa süre içerisinde halkın sorun ve ihtiyaçların belirlenmesinin ardından, bu sorunlara yönelik müdahale planları hazırlamışlardır. Bu müdahale planlarından ilki 14.05.2010 cuma günü  Hasköy Köy’ünde ‘‘Tarımı Desteklemede Çiftçinin Eğitimine Yönelik Proje’’si adı altında gerçekleştirildi. Nazilli  İlçeTarım Müdürlüğü, Nazilli Orman İşletme Müdürlüğü ve Hasköy Köy’ü Muhtarlığının destekleriyle hazırlanan eğitime, Hasköy Köyü halkından katılım oldukça fazlaydı.

‘‘Tarla fareleriyle mücadelede koruyucu ve önleyici hizmetler ve meyve ağaçlarında budama’’ konularında eğitim verildiği seminerde, Nazilli İlçe Tarım Müdürlüğü’nde görevli Ziraat Mühendisi İsmail Pekcanlar ve Ziraat Teknisyeni Ümit Kurgut konuşmacı olarak katılmışlardır. Ayrıca eğitime katılan çiftçilere Nazilli Orman İşletme Müdürlüğünden alınan fidanlar dağıtılmıştır.

Hazırlanan projelerin sürdürülebilir projeler olması açısından  bundan sonra, kentsel ve kırsal kankınma projelerinde staj yapacak öğrencilere de ön hazırlık olması açısından büyük bir önem arz etmektedir.  Ayrıca bu çalışmanın toplumun sorun ve ihtiyaçlarının belirlenmesi ile bu sorun ve ihtiyaçlara yönelik çözüm önerilerinin sunulması ve aynı zamanda bundan sonraki çalışmalara örnek oluşturması açısından da ayrı bir önem taşımaktadır.

2 Yorumlar
  1. musa yılmaz diyor

    halen bekliyorum………….

  2. musa yılmaz diyor

    dokuz eylül üniversitesi mimarlık fakültesi şehir ve bölge planlama bölümü 3.sınıf öğrencisiyim..sevgili arkadaşlarımın yapmış oldukları kırsal ve kentsel kalkınma projesinden dolayı kutlamak istiyorum.bir şehir planlama öğrencisi olarak sosyal hizmetler öğrencisi arkadaşların bakış açılarını çok merak ettim.eminim sizlerden öğrenecek oldukça fazla şeyler var..kendim şuan izmir ege mahallesi ölçeğinde kentsel dönüşüm ile ilgili bir proje hazırlıyorum..siz değerli arkadaşlarımın çalışmalarının bana katkı sağlayacağını düşünüyorum.bu bakımdan decgiall@yahoo.com mail adresime yapmış olduğunuz proje ile ilgili çalışmalarınızı yollarsanız çok sevinirim.planlama gruplarına artık sosyal hizmet uzmanlarınıda dahil etmenin zamanı gelmişti..saygılar…

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.