Sosyal Hizmet Uzmanının Rol Aldığı Önemli Filmler

1

Merhabalar bu yazımızda sizlere sosyal hizmet uzmanlarının yer aldığı önemli filmlerden bahsetmeye çalışacağız. Filmlerin mesleki ve kişisel gelişiminize katkı sağlayarak bakış açınızı geliştireceğini düşünmekteyiz. Başlıyoruz.

1-DEHA (GIFRED)

Mary Adler adında yaşıtlarına oranla üstün zekalı küçük bir kızdır. Kızın annesi de ünlü bir matematikçidir. Küçük kız 1 yaşındayken annesini kaybeder ve vasisi olan dayısı Frank Adler ile birlikte yaşamaktadır. Dayısı küçük kızın yaşıtları gibi normal bir çocukluk geçirmesini istemektedir. Küçük kız 7 yaşına gelip ilkokula başlamasıyla birlikte okula uyum sağlayamaz. Öğretmeni dayısına daha iyi bir okula gitmesi gerektiğini bunun onun için daha iyi olacağını söyler. Fakat dayısı Mary’nin annesi gibi tüm hayatını matematiğe vermesini sosyal hayatının olmasını diğer çocuklar gibi eğlenmesini istemektedir ve gelen teklifi kabul etmez. Fakat Mary’nin anneannesi durumu fark eder ve annesi gibi onunda deha olmasını bilim adına çalışmasını istemektedir. Mary’nin anneannesi bu durumda dayısı Frank’e mahkeme yolu ile dava açar ve koruyucu bir aileye verilmesi yönünde karar alınır. Fakat bu durum Frank ve Mary için oldukça zordur. 

 Sosyal Hizmet Açısından ;

Filmde kısacıkta olsa sosyal hizmet uzmanı çocuk ile görüşmesinde her şey olması gerektiği gibi aynı seviyede oturulması, göz göze temasın olması, ses tonunu, ona karşı yaklaşımları, çocuğun sıkılmaması için resim, oyun gibi aktiviteler ile bilgi alınmıştır. Kıza öncelikle neden burada olduğunu ve kimsenin ona söyleyip söylemediğini sorar devamında kızın arkadaşım diye tanıttığı kişinin yaşıtı olmaması , ayrıca kızın televizyonda dayısıyla birlikte dövüş şampiyonası izlediklerini söylediğinde bunun bir sorun olarak görmektedir. Sosyal inceleme raporunda bunları yazdığını varsaydığımızda koruyucu aile kararının alınması nedeni olmuştur.

Bu açıdan sosyal hizmet uzmanın doğru yaklaşımları, soruları ve tavırları vardır. Bazen, sosyal hizmet uzmanlarının çocukları tehlikeli durumlardan uzaklaştırması ve zor kararlar alınırken çocukların duygularını, düşüncelerini, umutlarını ve çocuğun yüksek yararını göz önünde bulundurulmalıdır.

2-CAMDAN KALE (THE GLASS CASTLE)

Rex ve Rose Mary Walls dört çocuk sahibiydi. Akıllı ve yakışıklı bir adam olan Rex , ayık olduğu zamanlarda çocuklarının hayal dünyalarını ele geçirir, onlara fizik, jeoloji ve en önemlisi hayata korkusuzca nasıl sarılacaklarını öğretirdi. Rose Mary ise resim yapar, aynı zamanda yazardı. Ailesinin bakımını üstlenme fikrine tahammül edemez, kendisini “heyecan bağımlısı” olarak tanımlardı.
İlerleyen zamanlarda, paraları bitip gezgin hayatı yaşamanın büyüsü etkisini yitirdiğinde, Walls ailesi bir maden kasabasına yerleşti. Ve Rex Walls ailenin hayatta kalmak için yaptığı her şeyi mahvetti. Alkol kullandı , kumar oynadı , yemek parasını çaldı, evdeki bireyleri aç bıraktı , günlerce ortadan kayboldu. Aile parçalandıkça, Jeannette ile kardeşleri kendi başlarının çaresine bakmak zorunda kaldılar. (Gerçek hayattan alıntı bir filmdir.)

Sosyal Hizmet Açısından 

İstismar ve ihmal edilen çocukların ve daha önce annesi tarafından istismar edilmiş babanın ve baı sorunlar yaşamış annenin konu aldığı bir filmdir.Filmdeki sosyal hizmet uzmanı hastanede görev almaktadır. Çocuğun ocakta sosis pişirirken yanarak hastaneye kaldırılmasının ardından , sosyal hizmet uzmanı ve doktorun küçük kıza kısada olsa bir kaç soru sormuştur ama çocukla görüşme esnasında ailesinin gelmesi ve orada olan tavır ve davranışların uygun olmaması hatta küçük kızın , erkek kardeşine babası tarafından kafasına vurulması şakalaşmak adı altında olsa bile sosyal hizmet uzmanın daha dikkatli olup anne, baba ve çocuklarla görüşüp aile bireylerinin duygu,düşüncelerini daha detaylı bir şekilde inceleme yapması gerekmekteydi. Ancak filmde babayla görüşmesi gösterilmemişde olsa babanın tekrar hastaneye gelip oğluyla ,hastanede olan kızını kaçırabilmiş olmaları ve hiçbir şekilde ilerleyen sürede sosyal hizmet uzmanının yer almaması eksik , yetersiz ve üzücü bir durumdur. Sosyal hizmet uzmanı geçimlerini neyle sağladıklarını , tam olarak nerede kaldıklarını, çocukların okula neden gitmediğini , çocuğun neden aç olduğunu, neden yemeği onun pişirdiğini sorabilirdi.

3-PORTAKALLAR ve GÜNIŞIĞI (ORANGES AND SUNSHİNE)

Film İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra İngiltere’de yaşanan en büyük skandallardan birini ele alıyor: 1940’larda ve 1950’lerde 130.000 çocuğun İngiltere’den Avustralya’ya evlatlık olarak verilip ülkelerinden koparılmaları, hatta tacize uğramalarını konu ediyor.Film, İngiliz hükümeti tarafından yıllarca gizlenen bu skandalı 1980’lerde ortaya çıkaran eski kamu görevlisi Margaret Humphreys’in çabalarını konu alıyor. Ailesi için en iyiyi yapmayı hedeflemiş bir anne olan Humphreys bu uğurda binlerce aileyi birleştirdi ve sorumluları hesap vermeye zorladı. Kesinlikle izlenilmesi gereken bir filmdir.

Sosyal Hizmet Açısından

Filmde Margaret Humpreys ve eşi sosyal hizmet uzmanıdır. Margaret müracaatçılarla grup halinde onların dertlerini , sorunlarını dinleyerek ortadan kaldırmayı amaçlar ve grup halinde oldukları için sosyalleşmelerini ve desteklenmelerini sağlamaktadır. Carlotte Cooper adında bir kadın gelir ve ailesinin öldüğünü sonrada 4 yaşında  İngiltere’den bir gemi ile Avusturalya’ya yüzlerce çocukla birlikte bizi öylece yolladıkların yetiştirme yurdunda kaldığını söylemiştir.  Sosyal hizmet uzmanı böyle bir şeyin yasal olmadığını , kiimsesi bir grup çocuğun bu şekilde seyahat etmesi mümkün değil diyerek cevap vermiştir. Ertesi gün grubundaki bir kadın kardeşinden bahsederken beni evlat edindirdiler ama kardeşimi bir gemiyle 5 ila 13 yaş arası çocuklarla birlikte Avusturalya’ya gönderilmişti dedi ve bunun ardından Margaret bu Avusturalya olayını incelemeye, bilgi edinmeye çalışmıştır. . Carlotte Cooper hakkında bilgi edinip annesinin ölmediğini öğrenir ve onunla görüşmeye gider. Annesi ve kızının bir araya gelmesini , konuşmalarını sağlar. Ardından görev yaptığı danışmanlık ve destek grubundaki kadının erkek kardeşini bulur ve onunla birlikte erkek kardeşinin yanına kaldığı yetiştirme yurduna  giderler ve orada Margaret araştırmasına ,bilgiler toplamaya devam eder. Tek tek sorunlar çözülmeye ve sorumluların hesap vermesini sağlamıştır.

4-EĞER YAŞARSAM (IF I STAY)

Başarılı bir müzisyen olma hayalleri kuran Mia Hall, müzikal kariyerine Juilliard Konservatuarı’nda devam etmek ile hayatının aşkı Adam’ın yanında olmak arasında bir karar vermek zorunda kalır. Fakat tam bu karar aşamasındayken ailesinde yaşanan önemli bir olay Mia’nın tüm dengelerini alt üst edecektir. Şimdi vereceği karara hayat ve ölüm arasındaki çizgiyi belirleyecek ve sadece geleceğini değil tüm kaderini etkileyecektir

Sosyal Hizmet Açısından

Mia ve ailesi trafik kazası geçirdikten sonra hastaneye kaldırılırlar. Hastanede  sosyal hizmet uzmanı Mia ve ailesi hakkında olan ve ya  olabilecek yeni gelişmeleri anlatmak , bilgi vermek, aile ve aile yakınlarıyla ilgilenmekle görevlendirilmiştir.

Diğer Sosyal Hizmet Uzmanını İlgilendiren Filmler ;

WONDER – MUCİZE

Filmde bir sosyal hizmet uzmanı bulunmamaktadır ama bulunması ve çocuğun bu orlu süreçte ilgilenilmesi gerekmektedir. https://www.youtube.com/watch?v=Ob7fPOzbmzE

WHAT MAİSİA KNEW – ARADA KALAN

Filmde sadece bir karede yer alan sosyal hizmet uzmanı bulunmaktadır. Bu süreçte çocuğun ve ailenin kesinlikle bir sosyal hizmet uzmanından destek alması gerekmektedir. https://www.youtube.com/watch?v=X-BVPSezvls

Daha fazla film isteyenler TEMPLE GRANDİN ve MARTİAN CHİLD’ filmlerini de inceleyebilir.

KAYNAKÇA

Hazırlayan ESRA GİZEM URHAN

1 yorum
  1. esra diyor

    merhaba ben açıktan sosyal hizmet mezunuyum ve bu alanda eksiklerimi kapatıp çocuk koruma programında yüksek lisans yapmayı çok istiyorum,açıktan okuduğum için bir sorun oluşur mu ve hangi üniversitelere başvurabilirim internet üzerinden bir sonuç bulamadım,bir öğretim görevlisi olarak sizin düşünceleriniz nedir ve bu alanda nerelere başvuru yapabilirim?

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.