DGS 2017 Yaklaşırken Bilmemiz Gerekenler

24

Bu yazı DGS hakkında temel bilgilendirme ve sosyal hizmetler önlisans öğrencilerinin DGS ile lisans tamamlamasına dair bilgileri içermektedir. Yazıya girmeden önce DGS yani Dikey Geçiş Sınavı Üniversitelerin önlisans programlarından mezun olanların izin verilen, uygun görülen lisans bölümlerine tamamlama hakkı verir. Yani DGS ile başka bir sınava ihtiyaç duymadan mezun olduğunuz önlisan programını lisansa tamamlayabilirsiniz.

DGS’ye Kimler Girebilir?

Yükseköğretim programlarına dikey geçiş için başvuracak adaylarda, meslek yüksekokulları ve açık öğretim ön lisans programlarından mezun olmuş olma şartı aranır. O yıl son sınıfta olup da staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olan adaylar da başvurabilir.

Yazokuluna kalanlar, tek ders sınavına kalanlar da o yıl DGS sınavına başvurup tercih yapıp gidebilirler. Ancak süreçleri, evrakları sıkı ve hızlı bir biçimde takip etmeleri gerekmektedir.

DGS Başvuruları ne zaman?

Meslek Yüksekokulları ile Açıköğretim Önlisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavı (DGS) 23 Temmuz 2017 tarihinde yapılacaktır. Sınava başvurma işlemleri, 24 Mayıs’da başlayıp,1 Haziran 2017 tarihinde sona erecektir.

DGS Sınav Süresi ve Soru Sayısı

Sınav Süresi: 140 dk

Soru Sayısı: Sınavın soru sayıları 60 sözel 60 sayısal olarak toplamda 120 soru ve 140 dakika olarak sınav süresi belirlenmiştir. Her iki bölüm içinde 10’ar tane mantık sorusu bulunmaktadır. Özellikle mantık soruları sınavda önemli bir belirleyici olması nedeniyle dikkat çekmenizi öneriyorum.

Geçmiş yıllardaki DGS soruları için: http://idealsosyalhizmet.com/dgs-kontenjanlar-sartlar-bilgiler-notlar/

Başvurular her yılın Mayıs ayının sonunda Haziran ayının başında olmaktadır.

Sınav Temmuz ayında yapılmaktadır. 2017’de 23.07.2017 tarihinde yapılacaktır.

Puan Hesaplama

DGS puanları, adayların sınav sonuçlarından hesaplanan sözel ve sayısal standart puanlarının ve ön lisans öğrenimlerinde elde ettikleri akademik not ortalamalarından hesaplanan ağırlıklı ön lisans başarı puanlarının (AÖBP) belli kat sayılarla çarpılarak toplanmasıyla elde edilecektir.

Ön lisans akademik not ortalamaları (en yükseği 100, en düşüğü 50 olarak değerlendirilerek) 0,8 ile çarpılarak Önlisans Başarı Puanına (ÖBP) dönüştürülecektir. Böylece, 50 olan en düşük notun ÖBP değeri 40 olacak, en yüksek 100 olan notun da ÖBP değeri 80 olacaktır. 50’nin altında olan notlar 50 olarak değerlendirmeye alınacaktır. Bu şekilde hesaplanan Önlisans Başarı Puanı merkezî sınavdan alınan puana eklenerek adayın yerleştirme puanı hesaplanacaktır. Bütün not sistemleri doğru orantı kurularak, 100’lü not sistemine dönüştürülecektir.

Örnek DGS puanı hesaplamak için:

DGS ile kazandığım bölümde kaçıncı sınıftan başlayacağım?

DGS ile geçtiğiniz bölümde daha önce önlisans eğitiminizde aldığınız dersler ile alacağınız dersler yani müfredat eşleştirilir. Eşleşen dersleri tekrar almazsınız. Ancak eşleşmeyen, 1. Sınıf dersleri bile olsa bunları almak zorundasınız.

Yani DGS ile geçilen bölümde sınıftan ziyade almış ve alacağınız dersler önemli, aldığınız dersler ile alacağınız derslerin bir çoğu bir biriyle içerik ve kredi açısından eşleşiyor ise DGS ile geçtiğiniz bölümü 2 yılda tamamlamanız mümkündür. Ancak çok az bir dersiniz eşleşiyor ise 3 yılda bitirme durumunuz söz konusu olabilir.

Sosyal Hizmet Önlisans Bölümü Mezunlarının Geçebileceği Lisans Bölümleri

Sosyal Hizmet Önlisans programından mezun olanlar;

  • Sosyal Hizmet
  • Sosyoloji lisans bölümlerini tercih edebilmektedir.

Sosyal Hizmet Lisans Bölümünü Tercih Edebilecek Diğer Önlisans Programları

Sosyoloji bölümünü sadece sosyal hizmetler önlisans programı mezunları tercih edebilirken sosyal hizmet lisans bölümlerini pek çok önlisans programı tarafından tercih edilebilmektedir. Bu durum açık ve net bir biçimde sosyal hizmetler paşacasino önlisans programından mezun olanlar için haksızlık  oluşturmaktadır.

  • Güvenlik
  • Güvenlik ve Koruma
  • Hava Savunma
  • İstihbarat
  • İş Sağlığı ve Güvenliği
  • İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği
  • İtfaiyecilik ve Sivil Savunma
  • İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği
  • Kamu Güvenlik ve Asayişin Sağlanması
  • Mühimmat ve Mühimmat Tahrip
  • Özel Güvenlik ve Koruma
  • Savunma ve Güvenlik
  • Sivil Savunma ve İtfaiyecilik
  • Sosyal Bilimler
  • Sosyal Güvenlik

Programından mezun olanlar da sosyal hizmet lisans bölümlerini tercih edebilmektedir.

Açıköğretime Sınavsız Geçiş

Herhangi bir önlisans programından mezun olan kişiler DGS sınavına girmeden herhangi bir lisans bölümünü sınavsız olarak tercih edemezler, sınavsız geçemezler.

Açıköğretim Sosyal Hizmete Geçiş

Açıköğretime geçmek içinde DGS’ye girmek gereklidir. DGS’ye girerek

Kontenjanlar Dahilinde:

  • Anadolu Üniversitesi açıköğretim Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümüne (yaklaşık kontenjan sayısının 50 olması beklenmektedir.)
  • Atatürk Üniversitesi açıköğretim Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümüne geçiş yapabilirler. (yaklaşık kontenjan sayısının 200 olması beklenmektedir.) geçebilirler.

Kontenjan olmadan 3. Sınıfa geçebilecek bölümler.

  • Sosyoloji (Açıköğretim),
  • Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri (Açıköğretim),
  • İktisat (Açıköğretim),
  • Kamu Yönetimi (Açıköğretim),
  • Maliye (Açıköğretim),
  • Uluslararası İlişkiler (Açıköğretim),
  • İşletme (Açıköğretim),
  • Konaklama İşletmeciliği( Açıköğretim) bölümlerine geçilebilir.

Taban puanlar

DGS 2017 için Sosyal Hizmet Taban Puanları 

DGS 2017 için Sosyoloji Taban Puanları

Ve Son Bir Not:

DGS zor bir sınav olmamakla birlikte sayısal soruları yapabilen aday sayısı oldukça az. “Hocam sayısal yapabilseydik zaten önlisans okumazdık” yanıtını sıklıkla alıyorum. Ancak DGS güzel bir fırsat, bu fırsatı iyi değerlendirebilmek için sayısal beceri mutlaka gerekiyor. Başarı için lütfen bu notumu hatırlayın.

Daha fazla bilgi için:

Aşağıda yapacağınız yorum ve sorulara kısa sürede cevap vermeye çalışacağım. Bunu yanında belirttiğim sosyal medya adresleri üzerinden beni takip etmeniz mümkün, başarılar diliyorum.

Doğrudan cihazınızda gerçek zamanlı güncellemeleri alın, şimdi abone olun.

24 Yorumlar
  1. Murat Çay diyor

    Kaçıncı sınıftan başlarım sorusuna yazılarımızda çok net cevap verdik

  2. Doğukan diyor

    Merhabalar Hocam Ben Önlisans 2.Sınıf Sosyal Güvenlik Öğrencisiyim Dgs 2019’a Hazırlanmaya başlıyalı 1 ay oldu Dgs İle Lisans Sosyal Hizmetler Bölümüne Geçmek İstiyorum. Fakat 3. Sınıftan Başlıyabilirmiyim ??
    Bilginize Benimle Paylaşırsanız Çok Sevinirm. :)))………….

  3. Doğukan diyor

    Merhabalar Hocam Ben Önlisans 2.Sınıf Sosyal Güvenlik Öğrencisiyim Dgs 2019’a Hazırlanmaya başlıyalı 1 ay oldu Dgs İle Lisans Sosyal Hizmetler Bölümüne Geçmek İstiyorum. Fakat 3. Sınıftan Başlıyabilirmiyim ??
    Bilginize Benimle Paylaşırsanız Çok Sevinirm. :)))

  4. Murat Çay diyor

    AÖF’de bazı bölümlere de tamamlama hakkınız var. Şu yazımızda ayrıntılı bir biçimde anlattık. https://idealsosyalhizmet.com/acikogretim-ile-lisansa-tamamlama/

    Sosyoloji, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İktisat, Kamu Yönetimi, Maliye, Uluslararası İlişkiler, İşletme, Konaklama İşletmeciliği, Sosyal Hizmet lisans programlarına fark dersleri almadan 3. sınıftan başlayabilirsiniz.

  5. Ömer Berkay TATIR diyor

    Sosyal Hizmetler Ön Lisans Mezunuyum, 2018 DGS ile sosyal hizmet ve sosyoloji dışında tercih edebileceğim bölümler hangileridir ?

  6. Murat Çay diyor

    max 4 yılda bitirilecek diye bir şey yok. kalktı diye biliyorum

  7. Merve diyor

    Merhabalar. Aof iki yillik bir bolum okuyorum suanda dgs ye basvurmak icin max. 4 yilda bitirmem gerekiyormus aksi takdir de basvurup yerlesemiyormusum dogru mudur ? Cunku kalan derslerimle 2 yilda bitirmem mumkun olmayacak tesekkurler

  8. Murat Çay diyor

    neye geçiş hakkı var? sosyal hizmet lisansa mı evet, anadolu üniversitesine aöf’ye geçiş yapılabilmekte.
    http://idealsosyalhizmet.com/acikogretim-ile-lisansa-tamamlama/

  9. Buse diyor

    Artık çocuk gelisim bölümünden de dgs ile geçiş hakkı var diye gördüm doğru mu? Bir de benim sözel puanım 265 sizce olur mu?

  10. Murat Çay diyor

    sanmıyorum geleceğini.

  11. Ozlem diyor

    Merhaba ,
    216 puan ile anadolu unv.sosyal hizmetler gelebilir mi
    Tesekkurler

  12. Murat Çay diyor

    sorularınızın cevabı yukarıda yer almaktadır.

  13. Cihan diyor

    Selamlar Murat Bey. Açık öğretimde 2 yıllık sosyal hizmetler okuyorum ve yeni başladım. 2 yılın sonunda okulumu 4 yıllık lisansa tamamlayıp 4 yıllık diplomaya sahip olmak istiyorum. Acaba 2 yılın sonunda DGS’ye girdiğim zaman bölümümü lisansa tamamlamak için kaç puan almam gerekecek? 2 yılın sonunda DGS’nin ardından 3. sınıftan devam ederek 4 yılı tamamlamak için ne yapmam gerek acaba?

  14. Murat Çay diyor

    DGS ile lisans tamamlayabilirsin, ama önce DGS şart, DGS’ye girmeden sınavsız geçiş mümkün değil.

  15. kubilay bozkurt diyor

    hocam merhaba, 2 yıllık önlisans mezunuyum. okulum bu sene bitti . dgs girmeden aöf kayıt olma imkanım var mı?

  16. Tolga diyor

    Hocam merhaba, ata aof iş sağlığı ve güvenliği önlisans 2. sınıf öğrencisiyim. DGS ile sosyal hizmet okumak istiyorum. Anadolu mu yoksa atatürk üniversitesini mi tercih etmeliyim ? muaf olacağım ders sayısı bakımından sizce hangisi yararıma olur ?

  17. Murat Çay diyor

    daha önce aldıysan bu dersi verebilirsin, (eskiden tek ders vardı, şimdi 3 ders mi olmuş o, ah aöf) veremezsen tercih yaparsın akzanırsın ama kayıt olamadığın için hakkın ölür ve seneye dgs de puanın düşer, DGS ye girebilrisin sıkıntı yok ama kazanıp gidemezsen, mezun olamazsan o zaman seneye puanın düşer. DGS ye gir bence mutlaka 3 ders sınavına da iyi çalış.
    ,

  18. Murat Çay diyor

    açıldı evet, yapabilirsin. 2017 DGS de Sosyal Hizmet için Açılan kontenjan sayısı 673’dür Bunları 350’si Açıköğretim fakültelerine ait. #DGS #Açıköğretim #Sosyalhizmet

  19. Kübra Nur diyor

    Merhabalar iyi gunler ben size bir soru sormak istiyorum. Simdi ben AOF Sosyal Hizmetler son dönemim tek bir dersim var kaldigim (SosyalGüvenlik) bu dersi 3ders sınaviyla verebilir miyim? Bu sene DGS’ye girersem bu dersi veremezsem tercih yapamam mı?  Yada DGS’ye girebilir miyim? Ve son olarak bu 2 sinav arka arkaya her ikisine girebiliyor muyuz? Kafam cok karisik oldugu icin bircok soru sormus olabilirm kusura bakmayın cevap vermeniz ümidiyle

  20. zülal diyor

    hocam bu yıl açıköğretim sosyal hizmet lisans kontenjanı açıldı mı? dgs ile sosyal hizmerlerden geçiş yapabilir miyiz? ona göre dgs başvurusu yapacağım.

  21. Murat Çay diyor

    Azize, lisans tamamlama tamamen DGS ile ilgili artık, sınav olmadan lisans tamamlama mümkün değil şu an. Tabi mezun olduğun önlisans programlarının izin verdiği lisans programlarına geçiş yapabilirsin, diğer bölümlere istesen de geçemezsin.

  22. Azize diyor

    Merhaba ilahiyat önlisans mezunuyum önlisans sosyal hizmetler bu dönem bitecek inş dgs başvurumda mezun olduğum bölümlerden biri üzerinden devam etmem gerekiyor diye biliyorum öylemi . Birde iki önlisans mezununun sınavsız lisans tamamlama hakkının olduğunu duydum öyle bisey varmi . Lisans tamamlamanın tek yolu dgs diye biliyorum

  23. Murat Çay diyor

    Süleyman selamlar, en çok eşleştiği üniversite saptamasını hiç yapmadık, Selçuk ve Adnan Menderes üniversiteleri, sosyal hizmet bölümüne daha önce öğrenci gönderdik, ADÜ’de ki öğrencimizin eğitimi bir dönem uzadı, Selçuk’taki öğrencimiz ise 2 yılda mezun oluyor.

  24. Süleyman Alev diyor

    Hocam Günaydın 🙂 peki Akdeniz Üniversitesindeki sosyal hizmet derslerinin en çok eşleştiği üniversite hangisi

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Anti-Spam Quiz: