Evlat Edinme-Koruyucu Aileye Destek Artacak, Çocukların %30’u Sıcak Ev Ortamında Büyüyecek

0

Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumunun (SHÇEK) 2010-2014 Stratejik Planı’na göre, yurt ve yuvalarda kalan çocukların her yıl yüzde 30’unun, aile ortamında desteklenmesi amaçlanıyor.
SHÇEK, bu amacı gerçekleştirebilmek için evlat edinme sürecini iyileştirerek hızlandırmayı ve koruyucu aile yanındaki çocuk sayısını her yıl yüzde 15 oranında artırmayı planlıyor.
SHÇEK, 2010-2014 yılı stratejik planını hazırladı. Planda, kurumun verdiği koruyucu ve önleyici çalışmaları artırmak, yatılı bakım hizmeti alanları toplumsal yaşama kazandırarak aile merkezli yerinde hizmet vermek, gelişmiş ülke standartlarına uygun kurum bakımını sağlamak ve sosyal hizmet alanında yerelleşmeyi göz ardı etmeden rehberlik-danışmanlık ve denetleme rolünü güçlendirmek, kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyon kurmak gibi hedefler sıralanıyor.
Örgütlenme sisteminde “sosyal alan yapılanmasına” geçmeyi planlayan SHÇEK, koruyucu ve önleyici hizmetlerle ilgili ulusal, bölgesel ve il düzeyinde “erken uyarı sistemini” kurmayı ve ailenin korunmasına yönelik olarak da her yıl 150 bin aile ya da bireye takip, rehberlik ve eğitim hizmetleri götürmeyi amaçlıyor.
Sosyal hizmet desteği verilen aile ya da birey sayısında artış öngören kurum, plana göre, destek alanlara ek olarak her yıl 175 bin aile ya da bireye, sosyal hizmet desteği verecek. Sokakta çalışan çocuklara yönelik hizmetler yaygınlaştırılacak. Kurum, her yıl bin yaşlıya evde bakım ve gündüzlü hizmetleri götürmeyi, evde bakım hizmeti alan özürlü sayısını 2014’e dek 300 bine çıkarmayı da hedefliyor.
Kurum bakımındaki çocukların her yıl ortalama yüzde 30’unun, özürlülerin de yüzde 3’ünün kendi ailesi, koruyucu aile ya da evlat edindirme hizmeti ile aile yanında desteklemesini planlayan kurumun, yurt ve yuvalardaki çocukların ebeveynlerinin tamamına her yıl en az bir kez eğitim ve danışmanlık hizmeti vermeyi, evde desteklenen çocukların ailelerine de rehberlik hizmeti sunmayı öngörüyor.
Plana göre, SHÇEK, suça sürüklenen, istismara uğramış veya refakatsiz bulunan çocuklara yönelik ihtisaslaşmış kuruluş hizmetleri oluşturacak. Kurum ayrıca bu çocukların özel sorunlarını dikkate alan uygulama standartlarını da belirleyecek.
Stratejik planda, koğuş tipindeki tüm kuruluşların her yıl yüzde 10’unu ev tipine dönüştürmeye de yer veren SHÇEK, bağlı kuruluşlardaki alt yapı eksikliklerini de bu süreç içinde gidermek istiyor.
Özürlü evde bakım hizmetlerinde “bakım sigortası” sisteminin kurulmasını planlayan kurum, bakıma muhtaç ruhsal özürlü hizmetlerinin de Sağ lık Bakanlığı ile ortak bir çalışmayla yürütülmesini öngörüyor.
SHÇEK, ayrıca göç, savaş ve doğal afet gibi durumlarda uygulamaya konulması düşünülen “Sosyal Hizmet Acil Durum Eylem Planı”nı da 2014’e kadar hazırlayacak.
Yurt ve yuvalardaki çocukların en az yüzde 50’sinin gönüllü ailesinin olmasını ve bunların takibinin yapılmasını amaçlayan SHÇEK’in gelecek planlar ı arasında, çocuk ve gençlerin kişisel gelişimleri ile öz güvenlerinin artır ılması da bulunuyor. Çocuk ve gençleri iş hayatına hazırlayıcı sorumluluklar kazandırmak için çeşitli eğitimler vermek isteyen SHÇEK, 18 yaşını doldurmuş ve kuruluş bakımından ayrılmış tüm çocukların toplumsal hayata geçiş süreçlerini de izleyecek. Kurum, bu çerçevede yurtlardan ayrılan gençlerin en az 5 yıl boyunca uyum sürecini destekleyici çalışmalar yapmayı öngörüyor.
Zararlı alışkanlıkları önleyici özel uygulamalara da stratejik planda yer veren kurum, çocuk ve gençlerin eğitim başarılarını arttırarak, sınavla yerleştirilen okullara girenlerin sayısını bir önceki yıla göre yüzde 10 artırmayı hedefliyor.
Kuruluşlarda kalan gençlere, özürlülere ve kadın konukevlerinde kalan kadınlara meslek edindirmek, eğitim ve istihdam alanında söz konusu kişilerin de yer almasını sağlamak amacıyla bu alanda yapılan işbirliklerini yüzde 50 artırmayı amaçlayan SHÇEK, kurum bakımıyla ilgili uluslararası kuruluşlarla işbirliği yapmayı ve her yıl “uluslararası sosyal hizmet alanında yapılmış en az 3 iyi uygulama örneği”ni pilot uygulamaya almayı da planlıyor.
Sosyal hizmet konusunda 3 yılda bir 150 kişi katılımlı “uluslararası bir etkinlik düzenlemek” de SHÇEK’in planları arasında bulunurken, kurum 2014 yılına kadar faaliyetlerini vatandaşlara daha etkin bir şekilde anlatmayı da amaçlıyor.

 

ANKARA -AA- www.netgazete.com

Doğrudan cihazınızda gerçek zamanlı güncellemeleri alın, şimdi abone olun.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Anti-Spam Quiz: