Sosyal Hizmet Bölümü Yazmalı mıyım?

19

Malum tercih zamanı, sosyal hizmet ilgilisi olarak en fazla aldığımız sorularda genel olarak sosyal hizmet bölümlerinin tercih edilmesiyle ilgili oluyor.
Gelen genel sorula şöyle:

  • Sosyal Hizmet Okusam iş bulur muyum?
  • Sosyal hizmet okursam atanır mıyım?
  • Açıköğretim Sosyal Hizmet okunur mu gibi soruları sıklıkla almaktayız.

Bu yazı genel 2017 yılında sosyal hizmet bölümünü tercih etmeyi düşünenler, en azından bu konuda araştırma yapanlar için hazırlanmıştır. Umarım yazının tamamını okuduğunuzda merak ettiğiniz tüm soruların cevabına ulaşırsınız. Bu yazı sosyal hizmet lisans bölümü için yazılmış olup önlisans sosyal hizmetler programı için değildir.

 

Dünden Bugüne Sosyal Hizmet Bölümleri

Türkiye’de sosyal hizmet eğitiminin başlamasından 50 yılı aşkın bir süre geçse de özellikle 2006’da ve devamında bölüm sayıları önemli oranda artmaya başladı.

2016-2017 eğitim öğretim yılında 49 farklı sosyal hizmet bölümü öğrenci almıştır. 29 bölüm devlet üniversitesinde yer alırken 20 bölüm ise vakıf/özel üniversitende yer almaktadır. 2016 yılında bazı üniversitelerin kapatılmasından dolayı 2 farklı sosyal hizmet bölümü de artık öğrenci alamayacaktır. 2011 yılında Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi sosyal hizmet bölümü öğrenci alırken 2015 yılında Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi sosyal hizmet bölümü öğrenci almaya başlamıştır.

2016 yılına gelindiğinde artıkbir yılda alınan öğrenci sayısı 6 000 geçiyor. Tablo bize artık şunu söylüyor,  çok fazla mezun var, olmaya da devam edecek. Kaldı ki DGS ve Sınavsız Lisans Tamamlama programları bu sayıya dahil değil bile.. 2011 ve 2012 yıllarında kontenjanların önemli derece artmasında Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Sosyal Hizmet Lisans bölümünün kontenjanı etkili olmuştur.

Sosyal Hizmet Bölümü Okuyan Sayısı Fazla

Yukarıdaki resmin bize söylediği en önemli şey; artık sosyal hizmet mezun sayısının fazla olduğudur. Tabi bu durum iş bulma ve istihdam konularını doğrudan etkilemektedir. Özellikle Açıköğretim ve artan sosyal hizmet bölüm sayıları sosyal hizmet bölümü mezunu sayısında önemli bir artışa neden olmuştur.

Atamalar ve İş Fırsatları

Gelecekteki #SosyalÇalışmacı atamalarının taban puanlarıyla ilgili tahmin de bulunmak oldukça zor. Çünkü atama puanlarında temel faktörlerden biri mezun sayısı iken diğeri de açılan kadro sayısıdır. İleride açılacak kadro sayısı hakkında bir tahminde bulunmak zor olduğu için ilerideki atamalarda puanlar şuraya kadar düşer demek oldukça zor. Yeni gelişmelere göre çeşitli yorumlar yapılabilir ancak, şu puanın altına inmez, şu puanla atanırsın demek imkansız… Örneğin Okul Sosyal Hizmetinin uygulanmaya konması kadro sayılarının artacağı anlamı taşısa da kaç kadro açılacağı puanların ne kadar düşebileceğini de doğrudan etkileyecektir. Yine #ASDEP gibi uygulamalarda mülakatlar, aldığınız #KPSS puanı bile önemsiz kılabilir… Bu yüzden gelecekteki sosyal çalışmacı puanlarıyla ilgili çıkarımları bunları göz önünde bulundurarak yapmanızda fayda var. Yıl yıl atamalara ve kendi alımını yapan kurumların kadro sayılarına şuradan http://idealsosyalhizmet.com/kpss-sosyal-calismaci-atamalari bakmanızda fayda var.

Sosyal Hizmet Kariyer Meslek Olma Yolunda

Sosyal hizmet bölüm mezunu sayısının artmasının getirdiği olumlu taraflarda var. Bunlardan bir tanesi artan mezun sayısı daha fazla nitelikli sosyal hizmet bölümü mezunu sayısını da arttıracaktır. Bu da şu anlama gelmektedir: daha fazla mesleğini seven, işini daha iyi yapan sosyal çalışmacılar (sosyal hizmet uzmanları). Sosyal hizmet artık okuduktan sonra herkesin atanabileceği bir bölüm olmaktan daha ötede durmaktadır. Eğer bu mesleği, disiplini seviyorsan kendini geliştirmişsen kariyerini iyi bir noktaya getirdiysen iş bulman, istihdam fırsatı yakalaman daha kolay. Örneğin artık sosyal çalışmacı değil, dil bilen becerileri mesleki bilgisi daha fazla olan sosyal çalışmacılar aranmakta, eskiden tek aranan sosyal hizmet bölümü mezunu olunmasıydı.

Sosyal Hizmet işte bu nedenlerden dolayı artık daha fazla kariyer sahibi olacaktır.

Tabi şunu da belirtmekte fayda var, hocam mezun olduk atanamıyoruz çalışma fırsatı yakalayamıyoruz, kariyer fırsatını yakalamaktan da çok uzağız, haklısınız, Türkiye’de sistem maalesef öngörülerle, planlı programlı ilerlememekte, bu da mezun sayısının bir anda artmasına ve işsiz sosyal hizmet mezun sayısının her geçen yıl artmasına neden olmaktadır.

Güncel İş Sahaları -Tek Çıkış KPSS Değil

KPSS sosyal hizmet mezunları için tek çıkış noktası değil, olmamalı da. Çünkü 657’ye tabi bir sosyal çalışmacı memur, sosyal hizmet mesleğinin gereklerini yerine getirmekte zorlanmaktadır. Memurluk sınırları içerisinde sosyal hizmet uygulamaları yürütmek, mesleği icra etmek oldukça güç ve sığ.

Artan sosyal sorunlar ve bu sorunların çözülmesi isteği sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarını ve bu doğrultudaki projelerin sayısını arttırmaktadır. Çeşitli Sivil Toplum örgütleri ve resmi kurumlar sosyal hizmet bölümü mezunu istihdam edecektir.

  • ASDEP
  • Okul Sosyal Hizmeti
  • Narkolog Projesi- Madde Bağımlılığı
  • Mağdur Hakları Birimlerinin Kurulması- Adalet Bakanlığı
  • Göç ve Mülteciler, Sığınmacılar, İnsan Ticareti Alanında Artan Sivil Toplum Örgütlerinin Çalışmaları
  • Sosyal Medya ve İnternet Bağımlılığı
  • Kadına Karşı Şiddet ve Kadın  Cinayetleri

Türkiye’de “Şu Bölümü Okuyum Sonra Hemen Atanayım” Devri Kapandı

Türkiye’de hemen hemen birçok bölüm aslında sosyal hizmet ile aynı noktada durmakta. Bu bölümü okuduktan sonra kesin atanırım diyebileceğiniz bölüm sayısı oldukça az, bu da üniversite öğrencilerinin okudukları bölümde, alanda kendilerini daha fazla geliştirmesi gerektiği anlamını taşımaktadır.

Kamuda memur olma ve ömür boyu bu güvence ile çalışma  devri kapanıyor. 657’de önümüzdeki günlerde yapılması planlanan değişiklikle kamuya girdim artık rahatım anlayışı bitecek. Kamu ömür boyu çalışına bir yer olmaktan daha farklı bir noktaya yer alacaktır.

Önce Düşün: Sosyal Hizmet Mesleği Sana Ne Kadar Uygun ?

-sevdiğin işi yaparsan ömrün boyunca çalışmazsın…

Sosyal Hizmet mesleğini severek yapabilecek misin? İnsanlarla çalışmak diyalog kurmak onlara yardım etmek hoşuna gidiyor mu sana doyum veriyor mu? Önce bu soruları kendine bir sormalısın. Yoksa sosyal hizmet çalışma fırsatı elde etsen bile yapamayacağın bir meslek disiplin.

Eğer sevebileceğin özellikleri içinde barındıran bir meslek olduğunu düşünüyorsan ve senin kişisel özelliklerinle uyuştuğunu düşünüyorsan o zaman sosyal hizmet bölümünü yazmalısın. Aksi durumda sosyal hizmet bölümü senin için önemli bir çıkmaza dönüşebilir.

İnsanların, toplumların, grupların ve ailenin yaşadığı sorunlar her geçen gün artarken sosyal hizmet mesleğini severek yapan kişilere olan ihtiyaç daima olacaktır.

Ve Açıköğretim Sosyal Hizmet

Açıköğretim Fakültesi çatısı altında 2 farklı Sosyal hizmet bölümü bulunuyor, bunlar:

  1. Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
  2. Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü

Açıköğretim mi örgün mü diye de çok fazla sorun geliyor, önceliğiniz eğer ki bu mesleği seve seve yapacaksanız, kendinizi geliştirecekseniz tabi ki örgün, daha sonra açıköğretim düşünülmelidir.

Sosyal hizmet uygulama ağırlıklı bir bölüm, bunun açıköğretim ile ne derece de verilebildiği tartışma konusudur. Dolayısıyla kişisel görüşüm ve fikrim önceliğin örgün bölümlerde olmasından yana.

Sana Başka Nasıl Yardımcı Olabilirim

Sosyal hizmet bölümününü okumakta karar vermeden önce şunlara da bir göz atmanda fayda var:

1-Sosyal Hizmet Bölüm Tanıtımı: http://www.idealsosyalhizmet.com/rehber/sosyal-hizmet-bolum-ve-meslek-tanitimi

2-Sosyal Hizmet Bölümü tanıtım videoları: https://www.youtube.com/playlist?list=PLWQBnTTEq3t47005KKZRseti_ocUjuyBi

Antalya’da yaşayan arkadaşlar için uygun zaman ve yer yakalanırsa bölüm ve meslek tanıtımı konusunda seve seve rehberlik yapabilir, bilgi ve tecrübelerimi aktarabilirim.

Sorularınızı bu yazıya yorum yaparak sorabilirsiniz.

 

Doğrudan cihazınızda gerçek zamanlı güncellemeleri alın, şimdi abone olun.

19 Yorumlar
  1. Cem diyor

    Arkadaşlar ben sosyal hizmet okuyorum seneye son sınıfım Anadolu üniversitesinde okuyorum tavsiyemdir asla yazmayın bende çok pişmanlık oluştu onun yerine gidin önlisans okuyun başka bölümde daha iyi. Atama sayıları çok düşük kpss en az 88 lazım ben bilinçsiz bir şekilde gittim yine de siz bilirsiniz.

  2. Murat Çay diyor

    1- meslek seçimini bizler bir bölümün açığı var açığı yok diyerek yapmıyoruz, siz sosyal hizmet bölümünü bir meslek olarak yapmak istiyor musunuz? Gereken özellikler var mı, hayatınız boyunca bu mesleği yapabilecek misiniz? Başarı sağlayacak mısınız?
    2-Puana göre değil kişisel isteklerinize ve özelliklerinize göre bir tercih yapmanız daha mantıklı gibi duruyor.
    3-Ankara da Ankara ve Hacettepe üniversiteleri, Başkent üniversitesi.
    4-Zorlanırsın, hukuk okumak istiyorsanız bir sene daha durup çabalamak daha akıllıca olur, diğer türlü ilk yıl puanınız düşecektir zaten.

  3. Nur diyor

    1. Sosyal hizmetler yazmayı düşünüyorum Ankara daki tüm üniversitesiler tutuyor 2-4 yıllık açıktan bölümleri açıldı rehberlik hocam okumak mantıklı değil açıktan da okunduğu için dedi siz ne düşünüyorsunuz?
    2.kafamı kurcalayan uluslararası ilişkiler de yazabilirim ama sosyal hizmetler daha çok ilgi alanıma giriyor ama iş bulamama korkum var çift dal yapsam?
    3.Ankarada bu bölümün eğitimini en iyi veren üniversite hangisi?
    4.mezuna bırakmıştım hukuk istiyordum bu sene de istediğim gibi gelmedi bu bölümü yazıp okurken tekrar hazırlamayı düşünüyorum zorlanır mıyım? Teşekkür ederim şimdiden cevabınız için

  4. damla diyor

    hocam merhaba ben damla şuan lise son sınıf öğrencisiyim ve 2 ay sonra da üniversite sınavına gireceğim sosyal hizmet bölümünü de tercihlerim arasında vermeyi düşünüyorum bana tam olarak sosyal hizmet bölümü ile ilgili biraz bilgi verir misiniz?

  5. Sosyal Hizmetler diyor

    Arkadaşlar sosyal hizmetle alakalı bir site buldum. güzel yazılar var. Benim gibi sosyal hizmetlerde çalışan veya okuyan arkadaşlar bakabilir. Cafer Tayyar İĞDİR

  6. Murat Çay diyor

    Selamlar, İngilizce bir bölüm okuman İngilizce’nin iyi olması sosyal hizmet kariyeri için de iyi bir durum. Halkla ilişkiler elbette olur, doğrudan olmasa da. Önceliğin örgün olsun, AÖF eğer sosyal hizmet alanında bir kariyer planın var ise pek önermiyoruz.

  7. Ayşegül diyor

    Hocam merhaba. İngilizce Halkla İlişkiler okuyorum ve sosyal hizmet alanında görev yapmak istediğimi fark ettim. İkinci üniversite olarak okusam, şuan okuduğum bölümün bir faydası olur mu? Ya da açıktan okuduğum için bir eksim olur mu?

  8. Murat Çay diyor

    okunur, kötü değil ancak dgs şart dgs odaklı okunmalı. Vakıf’tan ziyade örgünler öncelikli olarak tercih edilmeli. Eğitim kalitesi için lütfen akademik kadrosuna bakınız. Akademik kadrosunda kaç sosyal hizmet kökenli hoca var bunu araştırın. Programı okuyan öğrencilerle görüşün.

  9. Elif diyor

    2 yıllık sosyal hizmetler bölümü okunur mu ? Vakıf üniversiteleri tercih edilir mi ? Edilirse hangi üniversitelerde eğitimi daha iyi ? Vakıflarda sosyal hizmetler bölümü burslu okunmalı mı ?

  10. Murat Çay diyor

    Yeni başlayan birisi 3500’ün üzerinde bir maaş alıyor. Hastanelerde dönerin durumuna göre biraz fazla olabiliyor. Bununla ilgili yakında bir yazı yayınlayacağız. İnstagram sayfamzda da ilgililere sorduk, cevapları ileteceğiz.

  11. simge diyor

    Ne kadar maaş alıyorsunuz çok merak ediyorum ??

  12. Murat Çay diyor

    Yüksek lisans için üniversitelerin enstitülerin yüksek lisans ilanlarını takip etmekte fayda var. ALES ve not ortalaması ve dil puanı oldukça önemli bunlara calismanda yarar var . Bu yıl ki ilanlar Facebook sayfamızda en üstte yer alıyor kontrol et mutlaka istenen şartları alım yapan üniversiteleri mutlaka oku.

  13. ecmel diyor

    hocam merha, sosyal hizmet 4. sınıf öğrencisiyim. Yükseklisans yapma hakkında bilgilendirir misiniz?

  14. Murat Çay diyor

    Hangisi daha iyi eğitim veriyor sorusunun cevabını doğrudan benim vermem uygun değil. Bölümlere baktığınızda akademik personeli, yani hocaların öz geçmişleri bilimsel çalışmaları ve bilinirlikleri size fikir verebilir. Diğer yandan sadece akademik personel değil sosyal kültürel olanaklar, barınma gibi durumlarda bölüm tercihinde göz önünde tutulmalı.
    Bunlar hakkında en iyi bilgi sahibi verecek de daha önce bu bölümde okuyan öğrenci arkadaşlarımızdır.
    Geçmiş senelerdeki taban puanı ve sıralaması sizi yanıltabilir, size göre hangi üniversite iyiyse öncelikle onu yazın derim. Selametle.

  15. Muhammet Ali diyor

    Murat Bey Sosyal hizmet bölümünde sizce en iyi eğitim hangi üniversite de veriliyor? Ankara Üniversitesi,Hacettepe Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi bu üçü arasında nasıl bir sıralama yaparsınız?

  16. Murat Çay diyor

    evet mümkün, bakınız DGS kategorisi
    http://idealsosyalhizmet.com/category/dgs/

  17. Sinem diyor

    Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesinin Sosyal Hizmetler lisans programına Dgs ile geçiş mümkün mü?

  18. Murat Çay diyor

    umarım gönlünün istediği yerde olursun. Kendini geliştirmek çıkış noktamiz. Başarılar diliyorum ☺

  19. Betül diyor

    Çok teşekkürler hocam tercih döneminde faydalı bir yazı oldu bana , her işte önemli olan kendimizi geliştirmek sanırım . Bu yıl hacettepe sosyal hizmete gidecekmişim gibi duruyor “iş sıkıntısı” olmasa gözüm kapalı yazardım çünkü bölümün içeriği bana çok uygun hakkımızda hayırlısı olsun

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Anti-Spam Quiz: