Sosyal Hizmetler Tarihinde Kilometre Taşları

0

Adnan Menderes Üniversitesi İİBF Sosyal Hizmet Bölüğü Konuk Öğretim Görevlisi Turgay  ÇAVUŞOĞLU’nun Sosyal Hizmetler Tarihinde Kilometre Taşları isimli kitabı  “Kadın ve Sosyal Hizmetler Vakfı” tarafından yayınlandı.

Yayın Hakkı Kadın ve Sosyal Hizmetler Vakfına ait olan ve Korza Yayıncılık tarafından Nisan 2010 tarihinde yayınlanan kitapta konu başlıkları şu şekilde toplanmıştır.

–                           Islahhaneler; Makalede ıslahhaneler ve özelikle İzmir Islahhanesinin çalışmaları ele alınarak yapılan uygulamalar aktarılmıştır.

–                           Darülaceze ve Sosyal Hizmetler ;  Jale Çetinkaya ile ortak hazırlanan makalede; Darülaceze’de gerçekleştirilen sosyal hizmet çalışmaları aktarılmış dönemin sosyal ve ekonomik yapısı değerlendirilmiştir.

–                           Kazım Karabekir ve Savaş Çocukları ; Kazım Karabekir’in kişiliği, devlet adamlığı ve 15. Kolordu Komutanlığı sırasında Doğu Anadolu Bölgesinde korunmaya muhtaç çocuklara yönelik yaptığı çalışmalar makalede aktarılmıştır.

–                           İzmir Sepet Çiçek Mektebi; Hasip Akıncı tarafından Sokakta yaşayan/çalışan çocuklara yönelik 1923 yılında yapılan çalışmaların yer aldığı makalede, dönemin özellikleri, yapılan işler ve Hasip Akıncı, Mustafa Kemal Atatürk ile  görüşmeleri aktarılmıştır.

–                           Türkiye Çocuk Esirgeme Kurumu ve Çocuk Bayramı; Himaye-i Etfal Cemiyetince 1929 yılında başlatılan Çocuk Haftası çalışmaları ele alınarak incelenmiştir. Makalede Atatürk ve Çocuk sevgisi, çocukların 23 törenlerinde büyüklerin makamlarına oturma geleneği ve neler istedikleri incelenmiştir.

–                           Galata Çocukları Kurtarma Yurdu ; 1933-1938 yılları arasında Kazım Zafir’in sokakta yaşayan/çalışan çocuklara yönelik olarak başlattığı mesleki çalışmaların özetlendiği makalede dönemin ve çocukların özellikleri ele alınmış ve çocuklara yönelik yapılan çalışmalar aktarılmıştır..

–                           İzmir Çocuk Kampları (1934) ; İzmir Valisi Kazım Dirik tarafından sağlıksız çocuklara yönelik olarak dağlarda ve deniz kenarlarında düzenlenen kamplarda uygulanan programlar bu makalede ele alınmıştır.

–                           İstanbul Serseri ve Satıcı Çocuklar Projesi: Makbule Sarıkaya ile ortaklaşa yazılan makalede Çocuk Esirgeme Kurumu İstanbul Şubesince 1942 yılında yapılan çalışmanın verileri değerlendirilmiştir.

–                           Korunmaya Muhtaç Çocuklar Kanununun Çıkmasında ÇEK projesi ve CHP Meclis Grubu Raporunun Etkileri; Makale Seval Çetin, Kenan Topçu ile ortaklaşa yazılmıştır. İstanbul serseri Çocuklar Projesi ile CHP Meclis Grubunda hazırlanan korunmaya muhtaç çocuklarla ilgili çalışmalar ele alınarak incelenmiştir.

–                           İnegöllüoğlu Hacı Saffet Dullarevi.; 1916 yılında Bursa’da şehit düşen asker eşlerine bakmak amacıyla açılan Dullar evindeki uygulamalar, kadınlara yönelik iş eğitimi çalışmaları incelenmiştir.

Kitabın önsözünde de belirtildiği gibi yazar ve arkadaşları, adı geçen vakıftan yayın konusunda hiçbir maddi manevi talepte bulunmamışlardır.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.