Sosyal Hizmet Bölümlerinin Farklı Fakültede/Yüksekokulda Yer Alması

9

Ülkemizde 1961 yılında başlayan sosyal hizmet eğitimi 2002 yılında Başkent Üniversitesinde, 2006 yılında ise Sakarya, Selçuk, Adnan Menderes Üniversitelerinde yeni bölümlerin açılmasıyla son 10 yılda büyük önem kazanmıştır.

2016 ÖSYM verilerine göre 49 farklı Sosyal Hizmet bölümü bulunmaktadır. Bu bölümler faklı fakülte ve Yüksekokul çatısı altında yer almaktadır.

Sosyal Hizmet Bölümleri Neden Tek Bir Fakülte/Yüksekokul Altında Değil?

Bu sorunun cevabı Sosyal Hizmet meslek ve disiplinini çalışma alanı genişliğiyle paralel bir biçimde cevaplanmaktadır. Sosyal hizmet esasen sosyal bilimler içerisinde bireyin yer aldığı her yerde, dolayısıyla sadece İktisadi İdari Bilimler Fakültesinde olsun veya Sağlık Bilimleri fakültesinde olsun denmesi mümkün gözükmemektedir. Kaldı ki yurt dışında sıklıkla sosyal hizmet fakültelerini görmekteyiz.

Türkiye’de yükseköğrenim, üniversitelerin yapısı ve yönetimi de göz önüne bulundurulduğunda süreç içerisinde sosyal hizmet bölümleri tek bir fakülte çatısı altında toplanmamıştır, dahası sosyal hizmetin doğası gereği  böyle bir gerekliliğe ihtiyaç duyulmamıştır.

Tabi bir bilim dalı olan, meslek ve disiplin olan sosyal hizmeti sadece tek bir çatı altında toplamakta mevcut yükseköğrenim ve üniversite sistemi içerisinde mümkün olmamıştır. Bu durum da yazımızın konusu olan noktayı aydınlatmamız gerekliliğini ortaya çıkarmıştır.

Hangi Fakültelerde /Yüksekokullarda Sosyal Hizmet Bölümü Var?

ÖSYM 2016 verilerine göre Sosyal Hizmet bölümlerinin birçoğunun İktisadi İdari Bilimler Fakültesi ve Sağlık Bilimleri Fakültesi çatısı altında yer aldığını görmekteyiz.  Tablo dikkatlice incelendiğinde Sağlık Bilimleri ve İktisadi İdari bilimler Fakülteleri altında yer alan bölüm sayısı bir hayli fazla.

Tabi Türkiye’de sosyal hizmeti önemli etkilen Açıköğretim Fakültelerinide unutmamak gerek, 2 farklı bölüm Açıköğretim Fakültesinde bulunmaktadır.

Fakülte/YüksekokulBölüm Sayısı
Açıköğretim Fakültesi2
Beşeri ve Sosyal Bilimler Fakültesi1
Edebiyat Fakültesi2
Fen Edebiyat Fakültesi3
İktisadi İdari Bilimler Fakültesi12
İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi1
İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi1
Sağlık Bilimleri Fakültesi17
Sağlık Bilimleri Yüksekokulu2
Sağlık Yüksekokulu6
Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi1
Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu1

Hangi Fakülte Daha Avantajlı ? Fakülteler/Yüksekokullar Arasında Bir Fark Var mı?

Sosyal hizmet bölümlerinin farklı fakülte çatısı altında yer alması  sosyal hizmet eğitimde büyük bir etkisi bulunmamaktadır. Bunun yanı sıra farklı fakültelerde, yüksekokullarda yer alan sosyal hizmet bölümleri, çatısı altında bulunduğu fakültenin, yüksekokulun amacı doğrultusunda daha fazla ders bulunabilmektedir.

Örneğin sağlık fakültesi çatısı altında bulunan bir sosyal hizmet bölümünde sağlık alanıyla ile ilgili bazı dersler bulunurken, İİBF de bulunan sosyal hizmet bölümünde yönetim ve idari derslerin olması beklenebilir.

 

Ama baştan da belirttiğimiz gibi bu farklılık her zaman gözlemlenmeyebilir, çünkü Türkiye’de sosyal hizmet eğitiminin standartlarının belirlenmesine yönelik büyük çabalar, girişimler bulunmaktadır. Alacağınız eğitimi irdeleyin,yani  için size önerim yazmayı düşündüğünüz sosyal hizmet bölümünün ders müfredatını inceleyin, diğer bölümlerle karşılaştırın.

Mezun Olunca Hangisi Daha Fazla İş İmkânı Sağlar?

Kamu için, KPSS alımlarında sosyal çalışmacı kadroları için temel şart sosyal hizmet bölümünden mezun olmaktadır. Yani KPSS’de yer alan sosyal çalışmacı kadroları için ister İİBF mezunu olun, ister yüksekokul isterseniz sağlık bilimlerinden mezun olun; fark etmez, bir farklılık bulunmamaktadır.

Ancak; bazı KPSS kadroları, bazı kurum ilanları İİBF’den mezun olmayı şartları arasına koymaktadır. Bu da İİBF mezunu olanların daha avantajlı olabileceği anlamı taşımaktadır. Örneğin 2017 yılında temmuz ayında İçişleri Bakanlığı tarafından 100 Kaymakam adayı alınacağı ilan edildi. İlanda aranan ilk şart şu: “Üniversitelerin Siyasal Bilgiler, Hukuk, İktisat, İşletme, İktisadi ve İdari Bilimler Fakülteleri ile bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen yurtdışındaki en az dört yıl süreli fakültelerden mezun olmak.” Yani bu ilana İktisadi idari Bilimler Fakültesi Sosyal Hizmet bölümü mezunu biri başvuruda bulunabilirken diğer fakülte / yüksekokul sosyal hizmet mezunları başvuruda bulunamamaktadır.

Yine bazı yüksek lisans doktora ilanlarında Sağlık Bilimleri Fakültesi mezunu olmak şartı konabilmektedir. Bu sefer de Sağlık Bilimleri Fakültesi mezunları daha avantajlı konumda olmaktadır.

Bir başka konu da askerlik. Askerlikte İİBF sosyal hizmet mezunu olanların yedek subay olarak askerliklerini yapmalarının daha kolay olduğu belirtilmektedir. Açıkçası bu durumun net olduğunu düşünmüyorum. İleride yaptığım araştırmalar neticesinde bu konuya daha fazla açıklık getireceğim.

Bunun dışında başka bahsedilebilecek bir avantaj veya dezavantaj söz konusu değildir. Varsa karşınıza çıkan deneyimlediğiniz bizleri bilgilendirirseniz seviniriz.

Puan Türü Farkı

Fakülteler çatısı altında bulunan sosyal hizmet bölümleri TM-3 puan türüyle öğrenci alırken  yüksek okul çatısı altında kurulan bölümler YGS-5 puan türüyle öğrenci almaktadır. (örneğin: Bitlis Üniversitesi Sağlık Yüksek Okulu Sosyal Hizmet Bölümü, Düzce Üniversitesi Sağlık Yüksek Okulu Sosyal Hizmet Bölümü, Fatih Üniversitesi, İstanbul Arel Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi).

Son Olarak

Gittiğiniz veya gitmek istediğiniz sosyal hizmet bölümünü, bulunduğu fakülteyi göz önünde bulundurmaktan daha ziyade akademik kadro, kampüs, sosyal ve akademik imkanlar dahilinde değerlendirmeniz sizi daha nitelikli bir sosyal hizmet bölümünde okumanız için yol gösterici olaraktır.

Sorularınız için lütfen yorum kısmını kullanın.

Doğrudan cihazınızda gerçek zamanlı güncellemeleri alın, şimdi abone olun.

9 Yorumlar
  1. Murat Çay diyor

    şartları taşıyan ilanlara başvuru yapıp memur olma olasılığınız tabi ki var. Bazı ilanlarda örneğin sadece IBBF mezunu olma şartı aranıyor.

  2. Gülistan diyor

    İyi günler
    ben İktisadi ve idari bilimler fakültesinden sosyal hizmet bölümünden bu yıl mezun olacağım inşallah. Bİldiğiniz gibi benim kendi bölümümden atanabilmem için Kpss B grubunda sınava girmeliyim. Kendi bölümümden atanmadan Kpss A grubuna girip herhangi bir meslekte memur olarak atanabilirmiyim

  3. uludag sozluk diyor

    Sosyal hizmet yedek subay alımı icin uludag sozlukte bir bilgi paylasimi yapılmış:

    https://www.uludagsozluk.com/e/41568946/

  4. Murat Çay diyor

    biz teşekkür ederiz.

  5. Şevval diyor

    Cevap için ve bu faydalı yazı için çokk teşekkürler

  6. Murat Çay diyor

    Fakülteyi baz alarak değil üniversiteyi baz alarak tercihte bulun tabi diğer değişkenleri de göz önünde bulundur. Hangi bölüm daha iyi senin açımdan bunu değerlendir.

  7. Şevval diyor

    Iki tercihim var birincisi iktisadi ve idari bilimler fakültesinde ikincisi sağlık bilimleri (fakat Hastanesi olan üni suan avantaj mi bilemiyorum) sıralama olarak iktisad da olan 190 binlerde kapatmış sağlık da olan 127 binle arada ciddi bir fark var tabi hastane ve tanınmış bir uni olması onu olumlu etkilemiş olabilir ama benim vaziyet böyle olunca tercihe son saatler kala kafa karıştı sizce ne yapmalıyım

  8. Murat Çay diyor

    YL için bir sorun oluşturmaz, yl de genelde sosyal hizmet lisans mezunu olma şartı aranır, ayrıca şu fakülteden mezun olması diye şart belirlenmez, çok nadir.

    Konu aöf ise, aöf de yl ve doktora için ister istemez şansın biraz daha düşebilir.
    selametle

  9. Elif diyor

    Iyi günler

    Makalenizi okudum, sormak istediğim konu yuksekokul mezunu olunca yüksek lisans konusunda sorun yaşar mıyım? Üniversitelerin inisiyatifine mi kalırım yoksa istediğim üniversitede yüksek lisans yapabilir miyim? Bunu cevaplarsanız çok memnun olurum.

    Sağlıcakla

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Anti-Spam Quiz: