Sosyal Hizmet Bölümleri

19

Sosyal Hizmet Bölümleri

1-Sosyal Hizmet Bölümüne Sahip Olan Üniversiteler Hangileridir?

2012-2013 eğitim öğretim yılı için ÖSYM’nin açıkladığı yüksek öğrenim kılavuzuna göre açılan sosyal hizmet bölümleri ve bölümlere ilişkin kontenjan bilgilerine, bölümün açılış yılına şu adresten ulaşabilirsiniz. Açılması beklenen, süreç içerisinde bölümün açılması muhtemel üniversitelere ise Sosyal Hizmet Bölümleri başlıklı yazımızdan bilgi alabilirsiniz. Bir çok üniversitede sosyal hizmet bölümünün kurulması için YÖK’ten izin alınmış fakat yeteri kadar sosyal hizmet akademisyeni olmadığı için bu bölümler öğrenci alarak faaliyete geçememiştir.

2012 yılında öğrenci alan bölümler ve kontenjanlarına http://idealsosyalhizmet.com/egitim/2012-yilinda-ogrenci-alan-sosyal-hizmet-bolumleri-ve-taban-puanlari/ adresinden ulaşabilirsiniz.

2013:http://idealsosyalhizmet.com/egitim/tabanpuanlar/2013-2014-sosyal-hizmet-bolumleri/

2-Sosyal Hizmet Bölümlerinin Taban Puanları, Puan Türleri ve Kontenjan Bilgileri Nelerdir?

2012-2013 öğretim yılı için oluşan taban puanları ve puan türlerine Sosyal Hizmet Bölümleri 2012 Yılı İçin Oluşan Taban Puanlar isimli yazımızdan ulaşabilirsiniz. Bir önceki soruda ise kontenjan bilgilerine ulaşabilirsiniz.  2012-2013 öğretim yılı için yayınlanan ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu‘ndan ise yine açılan bölümler, taban puanlar, kontenjan sayılarına ilişkin bilgilere ulaşabilirsiniz. Burada yeni açılan bölümlerin taban puanlarının 0 olduğu unutulmamalıdır.

3-Bölümlerin Farklı Fakülteler Altında Olması veya Farklı Puan Türleriyle Öğrenci Almasının Ne Gibi Bir Etkisi Vardır?

Sosyal Hizmet Bölümlerinin bir çoğu TM-3 puan türüyle öğrenci almaktadır. Fakülte çatısı altında kurulmuş bölümler bu puan türüyle almaktadır. Fakat 4 yıllık yüksek okul çatısı altında kurulan bölümler YGS-5 puan türüyle öğrenci almaktadır. (örneğin: Bitlis Üniversitesi Sağlık Yüksek Okulu Sosyal Hizmet Bölümü, Düzce Üniversitesi Sağlık Yüksek Okulu Sosyal Hizmet Bölümü, Fatih Üniversitesi, İstanbul Arel Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi)

Bölümlerin farklı çatı altında alınması tamamen o üniversitenin yapısı ile ilişkilidir. Kimi üniversiteler İİBF’de bölümün kurulmasını uygun görürken kimi üniversiteler Sağlık Bilimleri Fakültesi çatısı altında kurulmasını uygun görülerek bu çatı altında açılmaktadır. Yine 4 yıllık yüsek okul çatısı altında açılması da bunlarla ilişkilidir.

Öyle görünüyor ki sosyal hizmet akademisyenleri bölümün hangi fakülte, yüksek okul çatısı altında kurulması gerektiği hakkında hem fikir olamamakla birlikte üniversitelerin direk olarak YÖK’e başvurarak bölüm açılması için izin alabilmesi, diğer bölüm ve sözü geçen akademisyenlere danışılmaması gibi  nedenlerin bölümlerin faklı çatılar altında açılmasına neden olabileceği düşünülmektedir.

Farklı fakülte ve yüksek okul çatısı altında kurulmasına rağmen mezun olan kişiler aynı statüde ve aynı unvanda kamu ve özel alanda çalışabilmektedir. Bölümlerin farklı çatılar altında yer alması mezuniyet sonrasında herhangi bir farklılık yaratmamaktır.

Ancak İktisadi İdari Bilimler Fakültesi mezunları kamuda ki iş ilanları gereği faklı alanlarda da iş bulabilme olanağına sahip olabilmektedirler. Çünkü bazı kadro ilanlarında veya bazı kurum ve kuruluşların ilanlarında özel olarak iktisadi idari bilimler fakültesi mezunu olma şartı yer almaktadır. Bu da iktisadi idari bilimler fakültesi mezunlarına avantaj sağlamaktadır. Bölümün sosyal hizmet olması nedeniyle iktisadi idari bilimler fakültesi mezunu olmak şartı taşıyan ilanlar çok fazla alanla ilişkili olmayabiliyor. Bir başka farklılıkta askerlikte ortaya çıkmaktadır. Sosyal hizmet uzmanları askerliği uzun dönem yapabilmektedir, ancak daha önceki süreçte sosyal hizmet uzmanları mail grubunda ki tartışmalar neticesinde iktisadi idari bilimler fakültesi mezunlarının uzun dönem askerlik yapabileceği üzerine bir ileti geçmişti. Konu ile ilgili net bir bilgimiz olmaması nedeniyle ilgililerin bu konuyu araştırmasının uygun olacağını düşünüyoruz.

4-Hangi Sosyal Hizmet Bölümünü Tercih Etmeliyim?

Sosyal hizmet bölümü tercihinizde öncelikle bulunduğunuz, bulunmak istediğiniz yeri, bulunan bölümdeki yaşam koşullarını, yurt, kampüs bilgilerini mutlaka araştırın, öğrenin. Facebook sayfalarında daha önce tercih edeceğiniz bölümde okuyan arkadaşlara danışınız, bilgi almaya çalışın. Unutmayın yaklaşık dört yılınız bu bölümde bu kampüste geçecek, bu yüzden bu seçimi yaparken dikkat edin.

Hangi bölüm daha iyi konusunda net bir şey söylemek hem güç, hem de böyle bir değerlendirme yanlış boyutları içerebilir. Ancak bölümün kaç yıldır eğitim verdiği, sosyal hizmet ile ilgili makale ve kitaplara sahip olan hocaların hangi üniversitelerde bulunduğu, bölümde bulunan sosyal hizmet akademisyeni sayısı gibi etkenlerin sosyal hizmet eğitiminin kalitesini yükselteceği öngörülebilir. Sizde tercihlerinizde bu konularda bilgi toplayıp fikir edinebilirsiniz.[/toggle]

5-Hazırlık okumalı mıyım? Bana ne kazandırır?

Hazırlık uygulanan bölümlerde bir yıl boyunca İngilizce eğitimi verilmektedir. Bazı bölümlerde hazırlık zorunluyken, bazı bölümlerde isteğe bağlı bazılarında ise hiç yoktur. Peki hazırlık okumak ne gibi avantajlar sağlar?  Hazırlık okumak iyi bir İngilizce’nizin olmasına etki edebileceği için İngilizce bilmenin ne gibi avantajları olacağını değerlendirmeniz gerekmektedir. İngilizce lisans eğitimi sırasında kendinizi geliştirmek, kaynaklara ulaşmak ve Avrupa Birliği projeleri gönüllü değişimi gibi programlarda avantaj kazandıracak, lisans eğitimi sonrasında size yüksek lisans, akademik kariyer gibi konularda yardımcı olacağı öngörülebilir.

Hazırlık okumak okumamak konusunda tercih tamamen size ait, bu sizin kişisel özelliklerinizle, İngilizce bilgilerinizle alakalı bir konudur. Burada unutulmaması gereken İngilizce bilmenin gerekliliği ve bunun her zaman bir avantaj olacağıdır. Unutulmamalı Sosyal Hizmet Uzmanı sürekli kendini geliştirmeli, yeni donanımlar kazanmalıdır.

6-Bölümlerde İşlenen Dersler ve Ders Programları Hakkında Bilgi Verebilir misiniz?

Bölümde genel olarak sözel ağırlıklı dersler işlenmektedir. İşlenen derslere ilişkin aşağıdaki sayfalardan bilgi alabilir, derslerin içeriği konusunda bilgi sahibi olabilirsiniz.

19 Yorumlar
  1. Ümit diyor

    Aöf önlisans sosyal hizmetler okumayı düşünüyorum 2.üniversite olarak ön lisans atamaları bu sene olmadı 2015te olur mu? Ayrıca önlisanslar devlete atanınca ne kadar ücretle göreve başlıyor? adsdasdas

  2. Ümit diyor

    Aöf önlisans sosyal hizmetler okumayı düşünüyorum 2.üniversite olarak ön lisans atamaları bu sene olmadı 2015te olur mu? Ayrıca önlisanslar devlete atanınca ne kadar ücretle göreve başlıyor?

  3. kübra diyor

    Murat bey ben aof önlisans sosyal hizmetler bölümü öğrencisiyim önlisans atamaları oluyor mu acaba

  4. harry diyor

    MURAT BEY sosyal hizmetin bazı çalışma alanları-kadroları belediyeye devredilmiş (örn.huzurevleri çocuk yuvaları) ve alımlarda da mülakat olacakmış.bu saçmalık hakkında bi bilginiz var mı?haberin doğruluk oranı nedir? tşkrler

  5. Murat ÇAY diyor

    nerede

  6. fraupappel diyor

    merhaba ben tercih listemde arel sosyal hizmetlere yer verdim ama bu acıklamayı gördükten sonra acıkcası çok tereddütte kaldım yardımcı olursanız sevinirim.

    TÜİK, ilk kez eğitim durumu ve mezun olunan okullara göre işsizlik verilerini açıkladı. Buna göre en yüksek işsizlik oranı yüzde 31.3′le sosyal hizmetler okuyanlarda.

  7. aslan diyor

    murat bey bu uğur antekelinin yorumunu silebilirmisisniz rica etsem…

  8. neriman diyor

    bu mesleğin önü açık mı pekala ? devlete grme ıhtımalı nasıl ?

  9. bahriye diyor

    merhabalar..2. ci üniversite kapsamında atatürk üniversitesi sosyal hizmetlere basvurdum.Fakat önü açık değill dediler.vede derslerie baktım çok agır dersleri var.
    Murat bey Adalet ve sosyal hizmetler arasında kararsız kaldım.Sizce hangisini yazsam parlak olur.

  10. Uğur Antekeli diyor

    merhaba arkadaşlar ben geçen sene ygs ye girip açıköğretim sosyal hizmetler bölümüne yazıldım 2 yıllık bir kaç sınavına girdim ama çalışmak zor diye para da yatırmadım peki bu durumda dondurmuş mu oluyoruz bir de bu bölümde okuyan ve atanan ve de iyi olduğunu düşünen arkadaşlar varsa yardımcı olabilir mi lütfen…

  11. hilal diyor

    Ben bu sene sağlık kurumları yöneticiliği kazandım acaba çift anadalla sosyal hizmet okuyabilir miyim ?

  12. Murat ÇAY diyor

    tercih edebilirsiniz

  13. bahtsz bedevı diyor

    merhaba murat bey ben Kırıkkale MYO turızm ve otel ısletmecılıgı okuyorum ama bolumumden memnun degılım sosyal hızmetler okumak ıstıyorum bıze verılen bı konferansta okulun bitmeden acıkogertıme puansz yazılabılırsın dedıler bu onlısans okuyanlara tanınan bı oncelıkmıs sanırım sımdı ben eylül ayında yazılsam puanz alırlarmı okulumun bıtmesıne bır yıl kaldı

  14. Murat ÇAY diyor

    size bağlı, okuyabilirsiniz, tabi biraz zor olur iki bölümü bir arada götürmek

  15. hacer diyor

    bu sene giresun espiye uygulamalı ingilizce ve cevirmenlik bölümünü kazandım iş imkanı ne bilmiyorum bile sosyal hizmetleri istiyordum ama olmadı hem onu hemde acıktan sosyal hizmetleri okusam zor mu olur

  16. gönül diyor

    merhabalar sosyal hizmet bölümünün ilerleyen 5-6 yılda ki mesleki geleceği hakkında ne düşünüyorsunuz?Ben bölümü bu yıl yazmayı düşünüyorum ama biraz araştırdım atamaların gittikçe azalacağı yönde özellikle 4 5 yıl sonrasına pek parlak bakmıyorlar

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.