İstanbul 1920

1

Tarih ve Yurt Yayınları tarafından 1995 yılında yayınlanan İstanbul – 1920 daha önce incelediğimiz İzmir -1921 ile bir bütünlük içerisinde sürdürülen çalışmalardan birisidir.

Her iki yayında da belirtilen dönemin sosyo-ekonomik yapısı ele alınarak, sosyal tarih konusunda önemli bulgular günümüze aktarılmıştır.

Kitabın bölümleri şu şekilde sıralanmıştır;

–          Giriş

–          Tarihsel Görünüm

–          Kent Yönetimi

–          Toplumsal Örgütlenme

–          Sanayi Yaşamının Bazı Yönleri

–          İstanbul’da Mültecilerin Durumu

–          İstanbul’da Yetimhaneler

–          Eğlence,

–          Dul Kadınlar,

–          Yetişkinlerde Suç,

–          Okullar

Kitap “Constantınople To-Day Or The Pathfınder Survey Of Constantınople” ismiyle yayınlanmıştır. Bugünkü İstanbul Ya Da İstanbul’da Bir Öncü Araştırma, Doğu’da Toplumsal Hayatın İncelenmesi olarak  yayınlanan kitabın editörlüğünü Robert Kolej Öğretim Üyelerinden Prof . Dr Clarence Rıchard Johnson M.A yapmıştır. Kitap 1922 yılında yayınlanmıştır.

Kitabın oluşumu için üç kişilik bir Danışma Komitesi oluşturulmuştur. Daha sonra Onbeşler Konseyi oluşturulmuş,  13 kişilik Araştırma Ofis ve Saha Personeli tarafından inceleme ve araştırmalar yürütülmüştür.

“Öncü Araştırmayı” Robert College, The American Board, Tehe Near East Reliefd, Constantinople College, The American Red Cross, American Chamber of Copmmerce, The Young men’s Christian Associon, The Young Women’s Christian Association  aracılıyla işbirliği yapılarak gerçekleştirildiği belirtilmektedir.

Kitap da, dönemin koşulları ortaya konularak ayrıntılarıyla ele alınmıştır. “Dul Kadınlar” başlığı altında; Türk, Ermeni, Rum ve Yahudi Dulları ve Çocukları  işlenmiş, İskan Koşulları, Sağlık, Giyim, Eğitim ve Dini Olanaklar, Meslekler başlığı altında konuların ayrıntılarına girilmiştir.

Kitabın bir diğer Bölümünde; Anna Welles Brown “İstanbul’da Yetimhaneler” konusunu işlemiştir. Yine bu bölüm de Ermeni, Türk, Rum Yetimhaneleri ayrı başlıklar halinde ele alınmıştır. Yetimhanelerin; personeli, verimlilik düzeyi, denetim, ücretler, donanım, binalar, oyun alanları,, ders kitapları, kütüphaneler, sanayi eğitimi gibi durumları raporlaştırılmış ve yetimhanelerin birbirleriyle kıyaslanmasına gidilmiştir.

Özetlemek gerekirse 358 sayfalık eserde, döneminin en ince ayrıntılarına kadar inilmiş İstanbul’un 1920 yılındaki sosyal, ekonomik ve kültürel analizi ortaya çıkarılmıştır.

Kaynak sosyal hizmetler araştırıcıları için vazgeçilmez başucu kitaplarından birisi durumundadır. Özellikle “Yetimhaneler” bölümü tarihsel süreçte korunmaya muhtaç çocuklara yönelik çalışmaların aktarılması yönünden büyük önem taşımaktadır.

Doğrudan cihazınızda gerçek zamanlı güncellemeleri alın, şimdi abone olun.

1 yorum
  1. Cafer İLERİ diyor

    Sevgili Turgay Hocam; Seni Türkiye’deki Sosyal Hizmetlerin Araştırmacı yazarı ilan ediyorum. Yüksek motivasyonuna ve üretgenliğine hayranım. Yeni çalışmalarında başarılar diliyorum. Cafer İLERİ

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Anti-Spam Quiz: