DGS (Dikey Geçiş Sınavı) Kontenjanlar, Şartlar, Bilgiler, Notlar

205

1-DGS Nedir?

DGS’nin açılım Dikey Geçiş Sınavı olup, ön lisans mezunlarının eğitimini lisansa tamamlamaları için yapılan bir sınavdır. Sınav her yıl yapılmakta olup 80 adet sayısal 80 adet ise sözel sorudan oluşmaktadır.

2014 yılında soru sayıları 60 sayısal 60 sözel olarak değiştirilmiştir. Sınav süresi de 140 dk olmuştur.

Bakınız uzmantv.com’da ki DGS nedir başlıklı video: http://www.uzmantv.com/konu/dikey-gecis

2-DGS Geçmiş Yıllara Ait Sorular ve Cevap Anahtarı

2013-http://goo.gl/Y6ZZL5

2012-http://goo.gl/uy3utO

2011-http://www.osym.gov.tr/dosya/1-57910/h/dgs2011.pdf

2010-http://www.osym.gov.tr/dosya/1-54519/h/dgs2010.pdf

2009- http://www.osym.gov.tr/dosya/1-50159/h/dgs2009.pdf

*Diğer yıllar için bakınız: http://www.osym.gov.tr/belge/1-5957/dikey-gecis-sinavi-dgs.html

2013-2014 öğretim yılı için Dikey Geçiş Sınavı (DGS) Kılavuzu  yayınlanmıştır. Yayınlanan kılavuzda yer alan önemli hususlar, sosyal hizmet bölümü kontenjanları, sosyal hizmet bölümüne geçiş yapabilecek önlisans programları, belirtilen şartlar ve açıklamaları bu yazıda yer almaktadır.

3-Hangi Önlisans Programlarında Lisans Sosyal Hizmet Bölümüne Tercih Yapabilirim?

Aşağıda belirtilen tabloda sosyal hizmet bölümünü tercih edebilecek önlisans programları ve yine bu programların tercih edebileceği diğer bölümler yer almaktadır.

4275 Güvenlik
9181 Güvenlik ve Koruma
4280 Hava Savunma
4292 İstihbarat
8607 İş Sağlığı ve Güvenliği
1205 İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği
8537 İtfaiyecilik ve Sivil Savunma
1208 İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği
9182 Kamu Güvenlik ve Asayişin Sağlanması
4323 Mühimmat ve Mühimmat Tahrip
5353 Özel Güvenlik ve Koruma
5359 Savunma ve Güvenlik
9023 Sivil Savunma ve İtfaiyecilik
2111 Sosyal Bilimler
4352 Sosyal Hizmetler / Sosyal Hizmet
9098 Sosyal Güvenlik
Bölümlerinden DGS ile Sosyal Hizmet LİSANS Bölümüne geçilebilir.

Ayrıca Sosyal Hizmetler Önlisans bölümü mezunları;

  • Sosyoloji lisans bölümüne de kontenjanlar dahilinde DGS ile geçiş yapabilmektedir.
  • Açıköğretimden Atatürk Üniversitesi Sosyal Hizmet Lisans Bölümüne,
  • Veya Açıköğretim Anadolu Üniversitesi’nden Sosyoloji’ye devam edebilirler.

4-DGS Sosyal Hizmet Taban Puanları ve Kontenjanları nedir?

Sosyal Hizmet Bölümü İçin Hangi Üniversite Kaç Kontenjan Ayırmıştır? Güncel kontenjan ve puan bilgileri için DGS kategorisine bakınız. http://idealsosyalhizmet.com/category/dgs/

5-DGS Sınavında Puan Hesaplama Nasıl Olacak?

DGS puanları, adayların sınav sonuçlarından hesaplanan sözel ve sayısal standart puanlarının ve ön lisans öğrenimlerinde elde ettikleri akademik not ortalamalarından hesaplanan ön lisans başarı puanlarının (ÖBP) belli katsayılarla çarpılarak toplanmasıyla elde edilecektir.

Ön Lisans Başarı Puanı (Öbp)

2013-DGS’ye başvuran adaylardan her biri için ön lisans öğrenimindeki akademik ortalama göz önünde tutularak bir Ön Lisans Başarı Puanı (ÖBP) hesaplanacaktır

Ön lisans akademik not ortalamaları (en yükseği 100, en düşüğü 50 olarak değerlendirilerek) 0,8 ile çarpılarak Önlisans Başarı Puanına (ÖBP) dönüştürülecektir. Böylece, 50 olan en düşük notun ÖBP değeri 40 olacak, en yüksek 100 olan notun da ÖBP değeri 80 olacaktır. 50’nin altında olan notlar 50 olarak değerlendirmeye alınacaktır. Bu şekilde hesaplanan Önlisans Başarı Puanı merkezî sınavdan alınan puana eklenerek adayın yerleştirme puanı hesaplanacaktır. Bütün not sistemleri doğru orantı kurularak, 100’lü not sistemine dönüştürülecektir.

Dgs Puanının Hesaplanması

Adayların testlerden almış olduğu puanlardan hesaplanan sayısal ve sözel standart puanlar ve ön lisans başarı puanları (ÖBP) kullanılarak adayların yerleştirmede esas alınacak DGS puanları hesaplanacaktır.

DGS puanını oluşturacak olan sayısal ve sözel standart puanlar ile Ön Lisans Başarı Puanının ağırlıklarını belirleyen katsayılar Tablo-A’da yer almıştır. Her aday için puanlar, tablodaki katsayılar ile çarpılarak toplanacak ve bulunacak toplam, adayın ilgili DGS puanını oluşturacaktır.

DGS PUANLARINI BELİRLEYEN STANDART PUANLAR VE KATSAYILAR

DGS Puanları

Sayısal

Standart

Puan

Sözel

Standart

Puan

Ön Lisans Başarı

Puanı

(ÖBP)*

Sayısal DGS Puanı

3

0,6

0,6

(DGS – SAY)

Sözel DGS Puanı (DGS – SÖZ)

0,6

3

0,6

Eşit Ağırlıklı DGS Puanı

1,8

1,8

0,6

(DGS – EA)

6-Kimler Başvurabilir?

Sınava, meslek yüksekokulları ve açık öğretim ön lisans programlarından mezun olanlar ile son sınıfta olup da staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olanlar başvurabileceklerdir.

7-DGS Kazandıktan Sonraki Süreç Nasıl İşlemektedir?

DGS ile geçtiğiniz bölümün dersleri ve daha önce almış olduğunuz dersler karşılaştırılır, uygun olanlar eşleştirilir. 1.sınıftan başlayarak kalan dersleri vermeniz gerekir. Daha önce uygulanan intibak programı ise 2011 yılında YÖK’ün kararı ile kaldırılmıştır. (http://www.haber7.com/haber/20110729/DGSden-gelen-ogrencinin-intibak-yili-kaldirildi.php )

8-DGS daha Önce Almış Olduğum Derslerden Muaf Olacak mıyım?

Lisans öğrenimine başlama hakkı elde eden öğrencilere üniversitelerince ön lisans elitimi sarasında almış oldukları derslerden eş değer kabul edilenlere muafiyet verilerek ve kredileri dikkate alınarak, programdan alması gereken dersler belirlenir. Öğrencinin alması gereken derslere göre programa kaydı yapılarak, eğitime devam hakkı verilir.

9-Kaçıncı Sınıftan Başlayacağım?

Lisans öğrenimine başlama hakkı elde eden öğrencilere üniversitelerince ön lisans eğitimi sırasında almış oldukları derslerden eş değer kabul edilenlere muafiyet verilerek ve kredileri dikkate alınarak, programdan alması gereken dersler belirlenir. Öğrencinin alması gereken derslere göre programa kaydı yapılarak, eğitime devam hakkı verilir.

Daha önce aldığınız dersler bölümün dersleri ile eşleştirilir. Bu eşleştirme de ders isimlerinden daha çok derslerin içerikleri ve kredisi daha önemlidir. Derslerin içerikleri ve kredilerine göre okulun akademik kurulu toplanır ve sizin daha önce alacağınız dersler ile o bölümün ders mevzuatında ki dersler karşılaştırılır. İçeriği ve kredisi tutan dersler eşleştirilir. Almanız gereken dersleri ise ilgili üniversitenin ders geçme mevzuatına göre alıp sınıf atlayıp mezun olursunuz.

10-DGS Kılavuzunun Tamamına Nasıl Ulaşabilirim?

2013-http://dokuman.osym.gov.tr/pdfdokuman/2013/DGS/2013-DGS%20BA%C5%9EVURU%20KILAVUZU.pdf

2012-http://www.osym.gov.tr/dosya/1-60092/h/2012dgs-basvurukilavuzu-son.pdf

Diğer yıllarda yayınlanan başvuru kılavuzları için: http://www.osym.gov.tr/belge/1-5957/dikey-gecis-sinavi-dgs.html

[highlight color=”eg. yellow, black”]Sorularınız İçin Yorum Bölümünü Kullanabilirsiniz.[/highlight]

Yazının Sunum Dosyaları:

Yazının PDF Hali: DGS Sosyal Hizmet

Sunu Dosyaları:

DGS Sosyal Hizmet P.Gösterisi 2003

DGS Sosyal Hizmet P.Gösterisi

205 Yorumlar
  1. rumeysa diyor

    dogru her okul kendi ögrencisine öncelik tanıyor

  2. rumeysa diyor

    hocam dgs den istediğim puanı alamadım ama zamanda kaybetmek istemiyorum bu yıl açıktan dgs’yi yazsam gelecek yıl tekrar dgs’ye girsem tercih yapıp açıktan olan bölümü dondursam diğer tercihte örgün okuya bilme hakkım varmı

  3. Murat ÇAY diyor

    hayır.

  4. duygu diyor

    önlisans mezunuyum. bu sene dgs den 146 puan aldım. açıköğretimden lisans tamamlamak istiyorum tamamlatabilir miyim? terchileri nasıl yapacagım yardımcı olur musunuz

  5. gul diyor

    Merhaba hocam. Ben çocuk gelişimi önlisans (2yillik) mezunuyum. Açık ögretim den hangi bölümlere geçerek 4 yilliga tamamlayabilirim ? Özel ögretim veya çocuk gelisimi acık ögretim yok diye biliyorum.

  6. ZELİHa tpl diyor

    ben seneye dgsye girecem ama 1.sınıfın 2. döneminde iki tane alttan dersim var o dersleri veremezsem dgsyi kazansam yinede kayıt yaptırabilirmiyim

  7. inal aşkan diyor

    hocam bn iç mimarlık okumak istiyorum puan tutuyor sıralamm tutmuyor buyuk ıhtımal gelmıcek . 2 yılık iç mekan tasarımı okuyup dgs sınavına girip iç mimarlığğa geçmeyı planlıyorum acaba gecersm kaçıncı sınıftan baslıyacagım luttfenn acıl cvp verın tercı yapcam tşkrleerr.

  8. Adem Albayrak diyor

    Şimdi ben önlisans işletme yönetimi mezunuyum açıktan 4 tamamlayacam dgs sınavına girmem gerekiyormuş bu sene. Sınavdan kaç puan almam gerekir aşağı yukarı tam olarak anadolu üniversitesi işletme(açıköğretime) yerleşmem için, Sınava hazırlanamadım yerleşebilirmiyim acaba hocam ?

  9. yılmaz diyor

    mrb ben açıktan önlisans sosyal hizmetler mezunuyum.şuan dgs geçişli sosyolojiyi okuyorum yine açık tabi.benim sorum şu olacak ben seneye sosyolojiyi bitirmiş olacağım.ve dgs ye girmeyi düşünüyorum.aldığım duyuma göre aöf de sosyal hizmetler dgs den alım yapacak.sosyolojiyi bitirip, tekrardan dgs den tercih yapıp sosyal hizmetleri lisansa tamamlama, okuma şansım varmı ?

  10. Feyyaz Yetkin diyor

    Mesela ben ön lisan sı muglada okudum dgs yle muğlayı secersem öncelikli oluyomusum doğrumu acaba

  11. ömer diyor

    çok sevindim bence sınavla herşey daha adil zaten

  12. hilal diyor

    yani demek istediğim ts yi seçtim mat sıfır bilgi e dolayıısıyla da 4 yıllığa puanım yetmeyecek çünkü tm yi seçmedim . yukarıdaki yazıyı yanlış yazmışım kusura bakmayın

  13. hilal diyor

    sınavına girdim çocuk gelişimi 4 yıllığa puan yetmiyor bende örgün olarak 2 yıllık çocuk gelişimini okuduktan sonra 4 yıllığa geçmek istiyorum dgs ile ama örgün 2 yıllıktan örgün 4 yıllığa geçmek zor diyolar sizce ne yapmalıyım ygs 4 ten alıyormuş benim ygs 4 puanım 260 başarı sıralamam 852.500 sizce ne yapmalıyım

  14. derya diyor

    cevaplar için çok teşekkür ederim hocam. örgün için bir asker eşi ve anne olarak keşke demekle yetiniyorum malesef :(((((

  15. Murat ÇAY diyor

    üniversitede sınıf yok kredi esastır yukarıda sorunuzun cevabı yer almaktadır.

  16. aleks diyor

    hocam isg bölümünden sosyal hizmetler bölümüne geçiş yaptığımızda kaçınçı sınıfın derlerinden devam ediyoz.

  17. Murat ÇAY diyor

    sınavsız geçişler kalktı

  18. Murat ÇAY diyor

    Aöf okuma örgün oku tavsiyemdir

  19. Murat ÇAY diyor

    Anadolu üniversitesi açmayacak bu yıl (2016) atatürk üniversitesi açar.

  20. derya diyor

    hocam aşağılarda yaklaşık 2 ay önce verdiğiniz bir cevapta bu yıl dgs açıköretim sosyal hizmete kontenjan açılmayacak demişsiniz bu doğrumu ben mi yanlış anladım ben seneye inşallah mezunum sırf dgs ile açıköğretimden 4 yıla tamamlama umuduyla okuyorum şuanda 2 yıllık sosyal hizmeti

  21. Seyma1 diyor

    Peki anladım hocam teşekkürler ediyorum..

  22. ömer diyor

    hocam 2017 2018 lisans tamamlama sosyal hizmetler sınavsız mı sınavlımı anadolu üniversitesi öğrencilerin kimisi sınavsız diyo ama sınavsız kalkmadımı

  23. Murat ÇAY diyor

    evet veya hayır diye bir cevap vermek mümkün değil.

  24. Seyma1 diyor

    Hepsini okudum ama orada yazan muafiyet hakkı verilerek kredileri dikkate alınarak kayıt olunur sınıf atlar mezun olur gibi şeylerden bahsediyor…yani ben kazandigimda 2 yıl okuyup lisans mezunu olabilecek miyim? Hocam kısa ve net yani..

  25. Murat ÇAY diyor

    yukarıda sorunuzun cevabı var, zahmet edip okursanız.

  26. Murat ÇAY diyor

    ösym sitesine bakarsan..

  27. Seyma1 diyor

    Ark.lar ben şimdi önlisans son sınıftayim.dgs ye girmeyi dusunuyorum.ama aklıma takılan kazandigimda 1.siniftanmi basliyacagim yoksa 3.siniftanmi??

  28. Edanurr diyor

    Tskrler hocam sağolun.bn en iyisi gireyim su sınava şansımı deneyeyim..:) başvuru tarihi ve sınav tarihi nezamn onuda söylerseniz çok sevinirim…

  29. Murat ÇAY diyor

    hayır

  30. edanurr diyor

    Peki hocam diyelim mezun olamadim.ben girdigim bu seneki puanla seneye tercih yapabilirmiyim peki?

  31. Murat ÇAY diyor

    eylüle kadar mezun olman gerekir. girersin ama tercih yapamazsın veya kayıt yaptıramazsın eğer ki mezun olamazsan

  32. Murat ÇAY diyor

    evet dgs bir seçenek , dgs kategorimize bakabilrisiniz.

  33. Edanurr diyor

    Hocam ben henüz ikinci sınıftayim.başvuru zamanına kadar mezun olamassam başvuru yapıp yinede sınava girebilir miyim??lutfennn cevap…

  34. Selma Gözönünde diyor

    merhabalar ben Anadolu üniversitesi sosyal hizmet (2 Yıllık) bitirdim. Bu yıl sınavsız dikey geçişle sosyoloji 3. sınıfı okuyorum ; ancak ygs ye girdim ve Atatürk üniversitesi aöf sosyal hizmet uzmanlığı okumak istiyorum. Ygs puanım ile yerleşirsem 3. sınıftan mı devam edebilecek miyim ? Aynı zamanda sosyoloji 4. sınıfa da devam edebilir miyim?

  35. Elif diyor

    Merhaba ben universite sinawina yeni grdim cocuk gelisimi istiyorum fakat 4 yillga puanim yetmiyo 2 yıllık okuyup onu dha snra dgs ile 4 yıllıga tamamlaya blir miyim aynı bolum uzerinden asamalarını soyler misiniz hocam

  36. Emre özkara diyor

    merhaba hocam ben erzincan üni harita ve kadastro bölümü 2, sınıfta okuyorum şimdi dgs ile geçiş yaptıgımızda üniversiteler almıs oldugmuz derslerin kredilerine ve içeriklerine bakarak bizlere sınıf belirleyecekler ama ben 1, sınıftan baslamak istemiyorum bundan dolayı tercih yaparken beni 2 yada 3, sınıftan baslatacak üniversiteleri tercih etmek istıyorum ben tercih yapmadan önce hangi üniversitelerin beni 2 yada 3, sınıftan baslatacagını nerden ögrenebilirim?

  37. şükran diyor

    teşekkür ederim çok sagolun 4 ay sonra ben size puanımı söylerim dgsyi

  38. Murat ÇAY diyor

    maalesef bu soruların cevabını vermek mümkün değil benim açımdan , umarım istediğiniz hedefe ulaşırsınız.

  39. ömer diyor

    hocam son bir soru daha bu soru içimi çok rahatlatacak çünkü dgs den 293 puan yaptımmı sizce boş kalırmıyım puan tutar ama kontenjan sınırı korkutuyo bide sizinle ilgili olmayan soru daha soracagım cevaplaması size kalmış 8 aay içinde 40 kitap okudum ve hala devam ediyom sizce paragrafa yansırmı bu arada benim e postam yok bu benim kardeşimin ben şükran

  40. Murat ÇAY diyor

    kontenjanın %10 u oluor genelde YÖK’ün bu anlamda bir kararı var. kpss atamalarında son atamalarda şartlarınızı sağlayan kadroların taban puanlarına bakabilirsiniz.

  41. ömer diyor

    çok sagolun bir şey daha soracagım atatürk üniversitesi 2016 2017 yılında kontenjanı 500 olmaz mı daha önceki yıllar 500 dü bu yıl yoksa çok düşermi bide dgs olmazsa benim lise mezunu olarak puanım kpss 84 ama şu an 90 yaparım sizce kpssden iyi puan yaptımmı atamam olmazmı bunlarıdda cevaplarsanız çok sevinirim

  42. Murat ÇAY diyor

    evet yapabilirsin kontenjanı 500’dü. örgün ona göre daha zor aslında… tablo açık gayet…

  43. ömer diyor

    hocam yanlış anlamadım demi biz anadolu üniversitesi dgs ile atatürke geçiş yapabiliriz ve örgün puanları çok degil ama kontenjan sadece türkiyede 500 bile etmiyo bütün üniversiteler toplam çok zor degil mi

  44. Murat ÇAY diyor

    9-Kaçıncı Sınıftan Başlayacağım?

    Lisans öğrenimine başlama hakkı elde eden öğrencilere üniversitelerince ön lisans eğitimi sırasında almış oldukları derslerden eş değer kabul edilenlere muafiyet verilerek ve kredileri dikkate alınarak, programdan alması gereken dersler belirlenir. Öğrencinin alması gereken derslere göre programa kaydı yapılarak, eğitime devam hakkı verilir.

    Daha önce aldığınız dersler bölümün dersleri ile eşleştirilir. Bu eşleştirme de ders isimlerinden daha çok derslerin içerikleri ve kredisi daha önemlidir. Derslerin içerikleri ve kredilerine göre okulun akademik kurulu toplanır ve sizin daha önce alacağınız dersler ile o bölümün ders mevzuatında ki dersler karşılaştırılır. İçeriği ve kredisi tutan dersler eşleştirilir. Almanız gereken dersleri ise ilgili üniversitenin ders geçme mevzuatına göre alıp sınıf atlayıp mezun olursunuz.

  45. büşra aksu diyor

    Merhaba sitenizi inceledim çok yardımcı oldu bana öncelikle teşekkürler ben sosyal hizmetler önlisans okuyorum Atatürk Üniversitesine ğeçersem 3.yıldan mı devam edicem yoksa 1.sınıf mı bunu merak ediyordumda eger öyleyse ygs daha mantıklı degil mi dgs ye girmektense umarım cvp veririrsiniz

  46. Murat ÇAY diyor

    Ömer, 2017/2018 de dgs kontenjanı açar anadolu aöf, zor değil bence, atatürk üniversitesine dgs ile geçiş mümkün – dgs kategorimize bakınız.

  47. eda diyor

    hocam benim sosyal hizmetler olarak anadolu üniversitesi aöf dgs ile 2016 2017 yılında alım olmaycak mı olmazsa örgün kazanmak çok mu zor biz anadolu üniversitesi olarak atatürke dgs ile geçiş olmazmı

  48. Murat ÇAY diyor

    sosyal hizmet lisans okumalısınız, dgs ile geçiş yapabilirsiniz.

  49. rahime diyor

    Hocam merhaba ben bu yıl.YGS sinavina girecegim sosyal hizmetleri okumak istiyorum eğer 4 yıllık üniversiteyi kazanamasam 2 yyıllık sosyal hizmetlere gitmeyi düşünüyorum dgs sınavına girdigim zaman 4 yıllık sosyal hizmet okuluna mi geçiş yapıyorum yada sosyal hizmetçi olabilmem için hangi bölümü üzerine okumam gerekiyor

  50. Murat ÇAY diyor

    evet DGS şart, kamu yönetimi puanları için internete bakabilirsiniz.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.